„Pritarsime įstatymo projekto pateikimui“, – Eltai sakė Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis.

Anot E. Masiulio, liberalų frakcija Seime sieks įtvirtinti, kad šauktinių principas būtų įtvirtintas maksimaliai savanoriškumo pagrindu, sukuriant papildomas motyvacines programas. Liberalų lyderio teigimu, partija taip pat reikalaus įsipareigojimo, kad profesionalų kariuomenė bus toliau vystoma ir greičiau komplektuojama.

„Tam reikia ilgalaikės atlyginimų kėlimo sistemos, susijusios su mūsų stipriai didėjančiu gynybos biudžetu“, – kalbėjo E. Masiulis.

Liberalai taip pat siūlys konkretinti šauktinių atrankos tvarką – atsitiktinumo principo joje turi likti kiek įmanoma mažiau, sakė E. Masiulis.

„Kad neatsitiktų taip, kad žmogus, baigęs aukštąją mokyklą ir turintis gerą darbą, atsitiktiniu būdu yra pakviečiamas (...) Turėtų kriterijuose būti aiškiai atspindėta, kad privaloma tvarka bus kviečiami tie žmonės, kurie dar neįsitvirtino gyvenime“, – pabrėžė E. Masiulis.

Seimas dėl principinės kariuomenės struktūros iki 2020 m. pirmą kartą balsuos ketvirtadienį, įstatymo priėmimui vėliau bus reikalingi dar du balsavimai. Savo paramą šauktinių kariuomenės grąžinimui jau yra išreiškę socialdemokratai, konservatoriai ir „darbiečiai“.

Prezidentė tikisi, kad Seime bus pritarta šauktinių grąžinimui

Prezidentė Dalia Grybauskaitė tikisi, kad Seimui užteks ne tik politinės valios, bet ir atsakomybės pritarti daliniam šauktinių kariuomenės grąžinimui.

Įstatymo pataisos dėl principinės kariuomenės struktūros nustatymo iki 2020 m. Seime bus pateiktos ketvirtadienį. Jei Seimas šį įstatymą priims, šauktinių kariuomenė būtų sugrąžinta penkeriems metams, šiemet būtų šaukiama 3-3,5 tūkst. prievolininkų.

Dalia Grybauskaitė , V. Žukas, J. Olekas
Prezidentė pabrėžia, kad dabartinė geopolitinė situacija Lietuvą įpareigoja kuo greičiau suformuoti trūkstamus gynybinius pajėgumus.

„Būtinybė geopolitinių grėsmių prasme yra labai reali, ji yra šalia mūsų sienų, nacionalinio saugumo užtikrinimas yra visų ne tik prioritetas, bet ir pareiga“, – LRT radijui sakė D. Grybauskaitė.

Anot kariuomenės vado Jono Vytauto Žuko, realus batalionų užpildymas yra prastas, tik du iš jų realiai užpildyti daugiau kaip 50 proc.

Rusijos žiniasklaida antradienį pranešė apie didelio masto karines pratybas Kaliningrado srityje, kurių metu eksklave bus dislokuotos „Iskander“ raketos. Skelbiama, kad pratybos baigsis kovo 21 dieną.