„Sprendimas neatsižvelgti į šių metų rezultatus, mūsų požiūriu, neatitinka rinkėjų išreikštos valios dėl paramos partijoms. Ir tą valią, kuri buvo išreikšta tiek spalio 9 dieną, tiek spalio 23 dieną, reikia atspindėti VRK priimamuose sprendimuose dėl partijų finansavimo“, – penktadienį BNS sakė Liberalų sąjūdžio atsakingasis sekretorius Renaldas Vaisbrodas.

Skundą Vilniaus apygardos administraciniam teismui liberalai pateikė trečiadienį.

„Mes prašome keisti sprendimą ir atsižvelgti į 2016 metų rezultatus skirstant valstybės biudžeto dotaciją“, – teigė R.Vaisbrodas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Kristina Kirslienė BNS sakė, kad ir jų partija skunde apeliuoja į tai, jog dotacijos dalytos jau pasibaigus Seimo rinkimams.

„Kyla klausimas, kodėl skaičiuota pagal senus rinkimų rezultatus“, – tvirtino ji.

VRK lapkričio 9 dieną paskirstė 2,7 mln. eurų partijoms, remdamasi 2012 metais, o ne šiemet vykusių Seimo rinkimų rezultatais. Dauguma komisijos narių nusprendė, kad reikia atsižvelgti į senų rinkimų rezultatus, nes naujasis parlamentas tuo metu dar nebuvo įgijęs įgaliojimų.

Dėl tokio sprendimo finansiškai bene labiausiai nukentėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga bei Liberalų sąjūdis, šiemet gavę gerokai daugiau rinkėjų balsų nei prieš ketverius metus.

Pagal VRK sprendimą, „valstiečiai“ gavo 147 tūkst. eurų. Jeigu dotacijos būtų skirstomos atsižvelgiant į šių metų Seimo rinkimų rezultatus, partija pretenduotų į 548 tūkst. eurų. Liberalų sąjūdis vietoj 328 tūkst. eurų būtų sulaukęs 394 tūkst. eurų.

Tuo metu kitų partijų, pavyzdžiui, socialdemokratų, „darbiečių“, „tvarkiečių“, „Drąsos kelio“, dalis mažėtų, skaičiuojant pagal naujausius rinkimų rezultatus.

Skirstydama antrojo pusmečio dotacijas VRK nebuvo vieninga. Keturi komisijos nariai pareiškė atskirąją nuomonę. Anot jų, valstybės biudžeto asignavimus skaičiuoti pagal 2012 metų Seimo rinkimų rezultatus yra 2016 metų Seimo rinkimų rinkėjų valios paneigimas.
Valstybės dotacijos skiriamos partijoms, kurios atitinka įstatymu keliamus reikalavimus bei yra gavusios ne mažiau kaip 3 proc. balsų per pastaruosius Seimo, savivaldybių tarybų bei Europos Parlamento rinkimus.

Iš viso partijoms šių metų biudžete skirta apie 5,5 mln. eurų, pusmečiui paskirstoma apie 2,7 mln. eurų. Politinėms partijoms dotacijos pervedamos du kartus per metus, iki kiekvienų metų balandžio 15 ir lapkričio 15 dienos.