Frakcijai, kuri laikinai pavadinta Jungtine ir liberalų, kol kas priklauso 25 nariai - 20 liberalų, 3 centristai ir 2 modernieji krikščionys demokratai.

Modernusis krikdemas Artūras Vazbys apsisprendė prisijungti prie devynis narius turinčios opozicinės Tėvynės sąjungos - konservatorių, liberalas Pranas Vilkas svarsto galimybę prisijungti prie aštuonis narius turinčios Liberaldemokratų frakcijos, liberalas Algimantas Matulevičius dar nėra apsisprendęs, ką darys.

Jungtinės ir liberalų frakcijos įkūrėjai kviečia prie jų prisijungti ir du Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovus. "Jie nėra pasakę "ne" ir, tikriausiai bus su mumis", - trečiadienį žurnalistams pristatant naują frakciją sakė LLC pirmininkas Kęstutis Glaveckas.

Lenkų atstovai iki šiol buvo sudarę bendrą Jungtinę frakciją su centristais ir moderniaisiais krikščionimis demokratais.

Jungtinei ir liberalų frakcijai vadovaus iki šiol Liberalų frakcijos seniūno pareigas ėjęs Eligijus Masiulis, jo pavaduotojais bus centristas K.Glaveckas ir trys liberalai - Klemensas Rimšelis, Raimundas Palaitis ir Raimundas Šukys.

Į bendrą frakciją susivieniję centristai, liberalai ir modernieji krikdemai gegužės 31 dieną numato susijungti į vieną partiją.

LLS lyderis Eugenijus Gentvilas trečiadienį per bendros frakcijos pristatymą teigė, jog bus siekiama "kokybiško partijų susijungimo", kuris leistų geriau oponuoti dabartinei valdančiajai daugumai ir pasirengti 2004 metais numatomiems Europos Parlamento bei Seimo rinkimams.

"Tai pirmas realus žingsnis į tolimesnį mūsų partijų vienijimąsi", - sakė LCS lyderis K.Glaveckas, komentuodamas bendros frakcijos įkūrimą. E.Gentvilas pažymėjo, jog bendros frakcijos pavadinimas yra "laikinas" ir keisis apsisprendus dėl bendros partijos pavadinimo.

Trečiadienį Vilniuje LLS tarybai ketinama pristatyti būsimos liberalios pakraipos partijos programos ir statuto projektus. Apie partijų sprendimą vienytis buvo paskelbta po sausio pradžioje vykusio antrojo prezidento rinkimų turo.

Prezidento rinkimus pralaimėjęs kadenciją baigęs šalies vadovas Valdas Adamkus pasveikino minėtųjų partijų ketinimą vienytis.

Susivieniję liberalai, centristai ir modernieji krikščionys demokratai svarsto galimybę kartu su opozicine Tėvynės sąjunga - konservatoriais išsirinkti opozicijos lyderį.

"Šis susijungimas sudaro prielaidas spręsti opozicijos lyderio klausimą", - žurnalistams sakė E.Gentvilas. Pagal Seimo Statutą, opozicijos lyderio postas priklauso frakcijai, turinčiai daugiau kaip pusę parlamento mažumai priklausančių narių.