Tai DELFI patvirtino pats V. Tomaševskis.

Rusai savo sąrašo neformuos

5 proc. balsų barjerą, leidžiantį į Seimą deleguoti partinio sąrašo vedlius, siekianti perkopti LLRA pirmuoju numeriu savo sąraše įrašė partijos lyderį. Likusios pozicijos, anot V. Tomaševskio, bus padalintos vėliau.

„Toks sprendimas Vyriausiosios partijos tarybos buvo priimtas, kad aš vesiu sąrašą“, - DELFI sakė ilgametis Lenkų rinkimų akcijos pirmininkas, neseniai be konkurencijos perrinktas dar vienai kadencijai.

LLRA sąrašą kol kas sudaro 90 žmonių – į jį dar neįtraukti Rusų aljanso ir kitų organizacijų, po LLRA vėliava sieksiančių patekti į Seimą, atstovai. Anot partijos lyderio, planuojama rinkimams pateikti maksimalų leistiną 141 kandidato sąrašą.

„Sąrašas dar nėra baigtinis. (...) Planuojame kelti pilną 141 asmens sąrašą. Likusios vietos bus kitų partijų, visuomeninių organizacijų atstovų“, - sakė V. Tomaševskis.

Paklaustas, ar tai reiškia, jog su LLRA į Seimą eiti planuojanti rusų partija – Rusų aljansas – atskiru sąrašu rinkimuose nedalyvaus, europarlamentaras to neneigė.

„Yra tokie susitarimai, kad mes keltume sąrašą. Bus jų (Rusų aljanso – DELFI) kandidatų dalis. O likusią dalį sudarys kandidatai iš visuomeninių organizacijų. Tarp jų – ir lietuvių. Ne tik lenkų, rusų, baltarusių arba totorių“, - sakė LLRA lyderis.

Pasak jo, norą pretenduoti į Seimą LLRA sąraše jau išreiškė apie 20 kandidatų iš įvairių visuomeninių organizacijų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, LLRA jau yra įsiregistravusi kaip politinės kampanijos dalyvė rudenį įvyksiančiose Seimo rinkimuose. Rusų aljanso tarp kampanijos dalyvių nėra.

Tarp pretendentų – Vilniaus r. merė, sostinės vicemeras, protestų organizatoriai

Partijos sąraše yra visi trys dabartiniai LLRA Seimo nariai – Leonardas Talmontas, Michalas Mackevičius ir Jaroslavas Narkevičius. Netrūksta ir kitų įtakingų lenkų organizacijų politikų: Vilniaus vicemeras Jaroslavas Kaminskis, sostinės tarybos narys, Lietuvos lenkų sąjungos sekretorius Edvardas Trusevičius, kita tarybos narė Vanda Kravčionok, LLRA deleguota Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Edita Tamošiūnaitė, Lietuvos lenkų mokyklų mokytojų draugijos „Macierz Szkolna“ pirmininkas Juzefas Kvetkovskis bei protestų prieš švietimo reformą organizatorius Albertas Narvoišas.

Seimo nario mandato taip pat sieks Vilniaus rajono merė Marija Rekst bei šio rajono savivaldybės administracijos direktorė, merės dukterėčia Liucina Kotlovska. Būtent dėl giminystės ryšių su administracijos direktore M. Rekst buvo pripažinta supainiojusi viešuosius ir privačius interesus. Sau nepalankų Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimą politikė žadėjo skųsti teismui.

Į Seimą LLRA sąraše eis ir Renata Cytacka, Vilniaus rajono tarybos sekretorė. Ji neseniai pagarsėjo tuo, jog savo namą Šalčininkų rajone padabino lentele, kurioje gatvės pavadinimas užrašytas tik lenkiškai.

Galutinį partijos sąrašą LLRA ketina patvirtinti antroje rugpjūčio pusėje. Tuomet ir paaiškės, kaip paskui V. Tomaševskį išsirikiuos šios partijos kandidatai į Seimą.