Premjerų susitikimo proga Lenkijos visuomenė turi galimybę dar kartą išgirsti Lietuvos Vyriausybės vadovo požiūrį į Lietuvos ir Lenkijos santykius bei bendradarbiavimą. Visi lenkų žiniasklaidos pranešimai apie susitikimą paremti Premjero A. Kubiliaus interviu, duotais Lenkijos spaudos agentūrai PAP ir dienraščiui „Rzeczpospolita“.

Pasak A. Kubiliaus, „ateina laikas, kai Lietuvos ir Lenkijos vyriausybių santykiuose grįšime prie racionalesnio problemų matymo ir tono. „Su Lenkijos vyriausybės vadovu buvo sutarta, kad santykiai tarp Vilniaus ir Varšuvos negali tapti emocijas keliančių temų įkaitais“, – Lietuvos premjerą cituoja lenkų spauda.

Dienraštyje „Rzeczpospolita“ publikuojamame interviu, klausinėjamas apie Lietuvos energetines problemas ir lūkesčius Lenkijos atžvilgiu, A. Kubilius pabrėžė svarbų Lenkijos vaidmenį užtikrinant mūsų Europos regiono energetinę nepriklausomybę, stabilumą ir saugumą.

„Negavome jokio signalo, kad Lenkija yra prieš Lietuvos atominės elektrinės statybą“, – sakė Lietuvos premjeras, dienraščio publicisto paklaustas apie riziką, kad Lenkija gali pasirinkti pigesnę energiją iš Kaliningrado.

Deja, Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas po susitikimo žiniasklaidai nepasakė nė žodžio. Buvo pareikšta, kad po susitikimo pareiškimai spaudai nenumatyti.

Lenkijos premjero kanceliarija apsiribojo savo tinklalapyje patalpintu trumpu komunikatu, kad susitikimo metu buvo aptarti dvišaliai klausimai bei regioninių infrastruktūros ir energetikos projektų ateitis, saugumo ir bendradarbiavimo NATO rėmuose tema, kad D. Tuskas informavo Lietuvos vyriausybės vadovą apie liepos 1-ąją prasidėjusį Lenkijos pirmininkavimą Vyšegrado grupėje ir šios grupės bendradarbiavimo su Baltijos šalimis galimybę , o tautinių mažumų problematikoje pašnekovai tikisi, kad problemas padės išspręsti vykstantys pokalbiai, dalyvaujant ESBO aukštajam komisarui.

Gal todėl lenkų žiniasklaidos pranešimuose daug vietos skirta marginaliai, bet triukšmingai keliolikos žmonių demonstracijai prie restorano, kur vyko premjerų susitikimas, bei prie Lietuvos ambasados Varšuvoje. Įtakinga Lenkijos komercijos informacinė TV stotis TVN 24 netgi pranešimą apie susitikimą savo tinklalapyje anonsavo demonstrantų šūkiu, kad „Lietuvos valdžia sėja neapykantą“.

Gal todėl Lenkijos radijo laidoje susitikimą komentavę lenkų analitikai – Lenkijos tarptautinių santykių instituto analitikė Kinga Dudzinska ir Varšuvos universiteto politologas Vojciechas Jablonskis – pabrėžė, kad svarbus pats premjerų susitikimo faktas, bet suabejojo, ar, vieno jų žodžiais tariant, „Lietuva ir Lenkija greitai užkas karo kirvį“.