Aušros Vartų atvaizdas buvo pateiktas balsavimui, svarstant, kaip papuošti naujus pasus kitąmet švenčiant Lenkijos nepriklausomybės atkūrimo šimtmetį. B.Szydlo pabrėžė, kad Aušros Vartai buvo vienas iš keliolikos siūlymų, sprendimas šiuo klausimu dar nepriimtas.

„2018 metais Lenkija švęs nepriklausomybės šimtmetį. Buvo paskelbtas konkursas naujam pasų dizainui, vienas iš pateiktų pasiūlymų buvo dėl Aušros Vartų, bet galutinis sprendimas dar nepriimtas. Bus bandome priimti sprendimą, kuris būtų geriausias santykių su Lietuva atžvilgiu“, – sakė B.Szydlo per bendrą spaudos konferenciją su Lietuvos premjeru Sauliumi Skverneliu.

Protestuodama prieš iniciatyvą naudoti Vilniaus atvaizdą Lietuva buvo iškvietusi Lenkijos ambasadorių. Anot diplomatų, dvišaliame Lietuvos ir Lenkijos premjerų susitikime šis klausimas atskirai aptartas nebuvo.

Lenkijos premjerė pabrėžė, kad „Lenkija nori labai tvirtų ryšių su savo kaimynais, su Baltijos šalimis, su Lietuva, Latvija ir Estija“.

„Tai vienas svarbiausių prioritetų, ypač dabar, kai mūsų laukia tiek iššūkių ir turime užtikrinti saugumą savo regione. Mes pasitelksime visas pastangas kad šį saugumą užtikrintume“, – kalbėjo Lenkijos premjerė.

S.Skvernelis teigė, kad per dvišalį susitikimą aptartas tautinių mažumų klausimas. Lenkijos premjerė teiravosi dėl kai kurių lenkiškų Vilniaus mokyklų, Lietuvos premjeras išsakė lūkestį, kad Lenkija geriau pasirūpins lietuviško švietimo situacija Seinų ir Punsko krašte.