Rugpjūčio 2 dienos, sekmadienio, duomenimis, į šį sąrašą turėtų būti įrašytos ir Lenkija bei Nyderlandai. Nes sergamumas, remiantis Europos ligų prevencijos ir ligų kontrolės centro duomenimis, sergamumas Lenkijoje pasiekė 17,2, o Nyderlanduose – 18,2.

Kaip Delfi sakė Sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą pavaduojančio švietimo, mokslo ir sporto ministro Algirdo Monkevičiaus patarėjas Kęstutis Butvydas, kol kas paveiktų šalių sąrašas nebus keičiamas.

Iki kitokio sprendimo ir toliau liks tokia pati tvarka, šalių sąrašas bus peržiūrimas penktadieniais, įsigalios jis tik kitą pirmadienį, kaip ir buvo anksčiau.

„Jeigu kas keistųsi, ir sprendimai būtų priimami anksčiau, nedelsiant apie tai pranešime“, – pranešė jis.

Paveiktomis koronaviruso infekcijos šalimis laikomos tos šalys, kuriose sergamumo rodiklis per paskutiniąsias 14 dienų bus didesnis negu 16 atvejų 100 tūkstančių gyventojų.

Vyriausioji Lietuvos epidemiologė Loreta Ašoklienė penktadienį pristatydama paveiktų šalių sąrašą, teigė, kad jei situacija kaimyninėje Lenkijoje smarkiai keisis, sąrašas bus peržiūrimas greičiau nei kitas penktadienis, nes praėjusios savaitės pabaigoje Lenkijoje sergamumo rodikliai turėtų būti 15,7.

„Perspektyvoje girdime, kad pas juos sergančiųjų registruojama vis daugiau, reikia stebėti situaciją, bet rodiklis labai jau arti ribos“, – spaudos konferencijoje penktadienį kalbėjo ji.

Epidemiologės teigimu, jei atvejų skaičius Lenkijoje augs sparčiai, ji į paveiktų šalių sąrašą gali būti įtraukta ir anksčiau. „Jei labai ženkliai keistųsi, tai galbūt būtų svarstoma“, – aiškino L. Ašoklienė.

Kaip šį savaitgalį rašė naujienų portalas lrytas.lt, nors kaimynų Lenkijoje pandemijos situacija vis prastėja, prie prekybos centrų Suvalkuose ir Seinuose lietuviškų automobilių nesumažėjo.

Atvirkščiai – po karantino atvėrus dviejų valstybių sieną, atvykėlių iš Lietuvos kas dieną vis daugiau. O šį savaitgalį, prekybos centras „Biedronka“ buvo tiesiog apgultas lietuvių.

Naujausi pokyčiai

Lietuvos Respublikos piliečiams yra privaloma saviizoliacija atvykstantiems iš šių šalių: Liuksemburgo, Rumunijos, Ispanijos, Bulgarijos, Belgijos, Švedijos, Portugalijos, Maltos, Čekijos, Kroatijos, Šveicarijos, Austrijos ir Prancūzijos.

Delfi primena, kad kai Lietuvos gyventojai grįžta iš šalių, paveiktų koronaviruso, arba turi sąlytį su sergančiuoju, būtina izoliuotis 14 dienų.

Jeigu asmeniui nepaskelbta prastova ir jis neturi galimybės dirbti nuotoliniu būdu, privalomai izoliacijai gali būti išduodamas nedarbingumo pažymėjimas.

Tačiau jeigu žmogus jau išvykdamas į užsienio šalį praleisti atostogų žino, kad grįžus jam reikės karantinuotis, nedarbingumo pažymėjimas jam nebebus išduodamas.

Išimtis bus taikoma tiems, kurie į paveiktą valstybę keliauja profesiniais, tarnybos ar darbo tikslais – jie grįžę ir toliau galės izoliuotis gaudami nedarbingumo pažymėjimą.

„Griežtesne tvarka norime paskatinti Lietuvos gyventojus atostogų kryptis rinktis atsakingai. Tikimės užbėgti už akių galimam piktnaudžiavimui, kai atostogų sezonu žmonės išvyksta į šalį, kuri jau įtraukta į koronaviruso infekcijos paveiktų šalių sąrašą, o grįžę atostogas „prasitęsia“ gaudami nedarbingumo pažymėjimą ir ligos išmoką“, – pakeitimų priežastis aiškino socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė.