Rekomenduotino pobūdžio EK gairės yra reakcija į pastaruoju metu dėl koronaviruso priimtus vienašališkus ES valstybių sprendimus uždaryti tiek vidinines, tiek išorines ES sienas. Tokių priemonių ėmėsi daugelis ES šalių, bet labiausiai Lietuvai atsiliepė tokie Lenkijos veiksmai. Būtent dėl Varšuvos sprendimo uždaryti sienas šimtai į Lietuvą grįžtančių Lietuvos piliečių strigo Lenkijos-Vokietijos pasienyje, taip pat susiformavo dešimčių kilometrų vilkikų eilės ties įvažiavimais į Lenkiją.

Pirmadienį Gaires pristačiusi EK bandė suvaldyti ES narių įkarštį apsistatyti sienomis.

„Mūsų priemonės sulaikyti koroną viruso epidemiją bus efektyvios tik jeigu mes koordinuosime jas Europos lygiu. Mes turime imtis ypatingų priemonių, kad apsaugotume savo piliečių sveikatą. Tačiau padarykime taip, kad prekės ir būtiniausios paslaugos toliau būtų pasiekiamos mūsų vidaus rinkoje. Tai vienintelis kelias užkirsti kelią medicininių priemonių ar maisto trūkumui. Tai ne tik kalba apie ekonomiką: mūsų vieninga rinka yra esminis Europos solidarumo instrumentas“, – pranešime spaudai cituojama EK vadovė Ursula von der Leyen.

Kartu, Komisija pasiūlė 30 dienų sustabdyti visas nebūtinas keliones į bloką ne ES šalių piliečiams (išimtys būtų daromos diplomatams, su koronaviruso kovojantiems specialistams).

Vis dėlto didžioji dalis EK gairių buvo skirta pagrindinio ES principo – laisvo paslaugų, prekių ir asmenų judėjimui – užtikrinimui. Tarp priemonių, laisvo paslaugų ir prekių judėjimui, rekomenduojama sukurti specialias „žaliąsias juostas“ greitosios pagalbos automobiliams ir prekes vežantiems vilkikams. Taip pat Gairėse kalbama, kad neturėtų būti sudaromos kliūtys tiek verslo atstovams, tiek pervežėjams.

„Svarbiausia – kaip būti tikriems kad priemonės, kurių ėmėsi daugelis valstybių narių, padės mums pasiekti dvejus tikslus: viena vertus, kad ligoninės, sveikatos priežiūros įstaigos ir pacientai gautų pagalbą, kurios jiems reikia. Kita vertus, būtinos prekės toliau pateks į rinkas, o tai yra būtina, kad ekonomika funkcionuotų“, – pirmadienį spaudos konferencijoje aišino EK atstovas Ericas Mameris.

Be to, EK gairėse aiškiai pasakyta, kad turėtų išlikti laisvas ES piliečių judėjimas ES viduje, net jei asmeniui nustatytas susirgimas.

„Lietuva pritaria EK Gairėms dėl ES vidaus sienų valdymo priemonių. Jų tikslas – apsaugoti žmonių sveikatą ir užtikrinti būtiniausių prekių bei paslaugų prieinamumą. Šios gairės taip pat skatina valstybes nares atidaryti humanitarinius koridorius ir užtikrinti ES piliečių grįžimą namo, įskaitant ir tranzitą“, – „Delfi“ komentavo EK gaires Lietuvos nuolatinė atstovė ES, ambasadorė Jovita Neliupšienė.

Vėliau pirmadienio vakarą įvykusiame ES valstybių atstovų susitikime Briuselyje buvo apsvarstytos Komisijos gairės. Diplomatų teigimu, valstybių-narių atstovai jas palaikė, bet ar jas vykdys – labai komplikuotas klausimas.

Lietuvos, kaip ir Latvijos, Estijos ir dar keletos šalių diplomatai sukritikavo ribojimus jų piliečiams grįžti namo. Į tai Lenkija atsakė, kad Baltijos šalių piliečių tranzitas automobiliais ir traukiniais per jos teritoriją yra sprendžiamas dvišalių derybų metu ir esą sprendimas bus rastas greitu metu.

Kita vertus derybos dėl Lietuvos piliečių grįžimo namo per Lenkiją vyksta nuo savaitgalio ir neva buvo sutarta dėl 72 valandų koridoriaus. Tačiau pirmadienį Vokietijos-Lenkijos pasienį pasiekę lietuviai susidūrė su lenkų pasieniečių „siena“. Konfliktas vos nesibaigė riaušėmis.

„Esant tokioje situacijoje, reikia nuspręsti, į ką labiausiai kreipti dėmesį: ar į tai, ar visi veikėjai elgiasi, kaip mes norėtume, arba į tai, ką daryti, kad šioje besivystančioje situacijoje būtume tikri, kad reikalai pagerės, Atvirai Davidai (klausimą uždavęs žurnaliistas – red. past.) mes orientuojamės į antrąjį variantą. Kodėl? Nes labai daugelį dalykų reikia padaryti ir priemones, kurias turime tam pasiekti, yra labai ribotos situacijos. (...) Gairės, kurios pasirodė šiandien, tikimės, padės mums koordinuoti šalių veiksmus ateityje“, – tarsi nuspėtų ES šalių reakciją į pasiūlytas Gaires kalbėjo EK atstovas E. Mameris dar pirmadienio vidurdienį.