Lygiai prieš savaitę jau buvo balsuojama dėl V. Pranckiečio atleidimo iš pareigų, tą kartą valdantieji paliko salę, balsavime nedalyvavo, slaptame balsavime iš viso pasisakė 11 parlamentarų. Seimo pirmininkas postą išlaikė.

Seimo posėdis prasidėjo nuo darbotvarkės tvirtinimo. Užsiregistravo 108 Seimo nariai.

Seimo vicepirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė parlamentarams pristatė šiandienos darbotvarkę.

Konservatorių atstovas Antanas Matulas priminė R. Baškienei priminė, kad Seimo Etikos ir procedūrų komisija yra apskųstas valdybos posėdžio teisėtumas.

„Renkame informaciją, tikriausiai kitą savaitę priimsime sprendimą, jūs manote, kad šios dienos balsavimas neatneš jokių pasekmių? (…) Įvertinus Statutą ir praktiką, nemanote, kad reikia skubinti?“, – Seimo salėje klausė jis.

R. Baškienė teigė, kad toks buvo Seimo nutarimas įtraukti į darbotvarkę, kaip procedūros tęsinį.

Kaip ir buvo planuota, V. Pranckiečio klausimas bus sprendžiamas slaptu balsavimu nuo 13 valandos. Visai dienos darbotvarkei pritarė 74, prieš – 1, susilaikė 19 parlamentarų.

Posėdžio pradžioje buvo patvirtinta nauja balsų skaičiavimo komisija. Joje dirbs Virgilijus Alekna, Rimas Andrikis, Liudas Jonaitis, Algimantas Kirkutis, Dainius Kreivys, Česlov Ošlevskis ir Povilas Urbšys.

P. Urbšys iš karto paprašė jį išbraukti iš komisijos.

Konservatorius Jurgis Razma teigė, kad konservatoriai balsų skaičiavimo komisijoje bus tik pasyvūs stebėtojai.

„Mūsų frakcija pakartotinį balsavimą laiko neteisėtu. Mūsų nariai bus pasyvūs, jokių veiksmų neatliks, dirbs stebėtojo teisėmis, kad būtų galima išvengti galimų klastojimų“, – sakė konservatorius Jurgis Razma.

Vietoje P. Urbšio Mišri Seimo narių grupė į balsų skaičiavimo komisiją pasiūlė Vytautą Baką.

LSDDP atstovų balsų skaičiavimo komisijoje nebus, nes niekas joje dalyvauti negali – užima tam tikras pareigas Seime.

Parlamentarai patvirtino balsų skaičiavimo komisiją – už balsavo 72, prieš nebuvo, susilaikė 17.

V. Pranckietis praėjusią savaitę tikino, kad jei bus surengtas pakartotinis balsavimas, kurios jo teigimu, nėra teisėtas, teks kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT).

DELFI primena, kad aistros aplink Seimo pirmininko postą verda dar nuo vasaros pradžios. Tada, po rinkimų, buvo nuspręsta stiprinti valdančiąją koaliciją. O nauja koalicijos sutartimi, iš naujo išsidalintos ir pozicijos. Seimo pirmininko postas buvo pažadėtas su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) bendrą koalicijos sutartį pasirašiusiai Lietuvos socialdemokratų darbo partijai (LSDDP).

V. Pranckietis nesutinka trauktis pats, tvirtindamas, kad jo atstatydinimo siekia tik „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, kerštaudamas už neklusnumą.