Ieškos paaiškinimų, kodėl buvo nugalėti

Gynybos paramos fondo vadovas, atsargos pulkininkas Vaidotas Malinionis Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ teigė, jog pradėtas Rusijos puolimas Donbase atrodo kaip noras „spėti Vladimirui Putinui įteikti dovaną gegužės 9–osios proga“.

„Kadangi vyks paradas prie Kremliaus sienų, kaip visada. Tai galbūt yra ir gera žinutė Ukrainos pusei, kadangi jie labai skubėjo. O skubėjimas nebūtinai yra gera kokybė ir pasiruošimas. Kita vertus, tokios kokybės, kokią jie turėjo vasario pradžioje, kai įsiveržė į Ukrainą, jie turi elitinių padalinių, kurie buvo žymiai geresnės kokybės, nei dabar kas yra surinkta.

Nes dabar jie surinko likučius, kurie buvo smarkiai apdaužyti, sukoncentravo juos Donbaso srityje ir dar papildė naujais kariais“, – laidoje sakė atsargos pulkininkas V. Malinionis.

Jis laidoje teigė, jog Rusijos pusė jau išmoko ankstesnes pamokas ir klaidų galbūt nebedarys.

„Kaip kad įveda didžiausią dalinį kažkur į vidurį miestelio, ten sustoja, laukdami, kol juos sudaužys. Galbūt taip nebedarys“, – kalbėjo laidos pašnekovas.

Atsargos pulkininkas V. Malinionis priminė, jog pirminiai Rusijos tikslai buvo neįgyvendinti – Ukraina, Europa ir NATO dar labiau susitelkusi ir vieninga, Ukrainai siunčiami ginklai.

Tačiau jei nepavyks įgyvendinti ir Donbase išsikeltų tikslų, anot laidos pašnekovo, V. Putinas ir jo režimas teigs, jog tai nebuvo karas su Ukraina, o su NATO.

„Nes kodėl jie negalėjo nugalėti prieš Ukrainą – yra absoliučiai nepateisinamas dalykas, nes gi jie save pateikia kaip antrą galingiausią pasaulio kariuomenę. Ir paaiškinti, kodėl jie negalėjo „sutvarkyti“ nacių Ukrainos, jie niekaip negalės. Tai vienintelis paaiškinimas ir pasiteisinimas – kad jie pralaimėjo NATO“, – apie galimą išeitį laidoje „Dienos klausimas“ sakė V. Malinionis.

Branduolinio ginklo panaudojimas įmanomas, bet ne dabar

V. Malinionis neatmetė galimybės, jog Rusija dar gali panaudoti branduolinį ginklą, pajutusi pažeminimą karo lauke. Tačiau tam prielaidų jis dabar nemato.

„Branduolinio ginklo panaudojimas, nors ir taktinio, tai jau tikrai yra dar vienas raudonos linijos peržengimas. Ir vakarai ypatingai jautriai į tai žiūrėti. (…) Manyčiau, kad galima būtų atsakyti konvencinėmis priemonėmis, jei branduolinis ginklas būtų panaudotas. Ta prasme, vakarai neatsako patys branduoliniu ginklu, bet jei įvestos būtų kažkokios konvencinės priemonės, ar oro erdvės uždengimas, tai būtų pilnai pateisinta.

Ir manau, kad vakarai galėtų tada žymiai ryžtingiau veikti. Sunku pasakyti, koks būtų priimtas sprendimas. Bet JAV tikrai galėtų jau įsikišti žymiai daugiau. Kitas dalykas – nelabai matau prasmės, kodėl jie dabar turėtų jį panaudoti.

Nes Ukrainos pajėgos dabar yra išsidėsčiusios didelėje teritorijoje ir sudavus vieną ar kitą taktinį branduolinį smūgį, jie galėtų padaryti jiems labai didelę žalą. O reputacinę ar rizikos žalą dėl kurios vakarai galėtų įsitraukti, jie tikrai galėtų patirti didesnę. Nebent jie norėtų pagąsdinti“, – įžvalgomis Žinių radijo eteryje dalijosi atsargos pulkininkas V. Malinionis.

Karas Ukrainoje

Dar vienas galima taktinio branduolinio ginklo panaudojimo vieta – civiliniai objektai, kalbėjo pašnekovas.

„Bet tikrai nematau tame logikos. Nes dabar jie turi pakankamai ir ne branduolinių ginklų, kuriais jie gali pasiekti tokią pačią žalą, kaip ir panaudodami branduolinę ginkluotę“, – sakė V. Malinionis.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Alvydas Medalinskas Žinių radijo laidoje teigė, jog neatmeta galimybės, jog taktinis branduolinis ginklas Ukrainoje būtų panaudotas.

„Bet ne dabartinėje stadijoje. Jeigu tikrai V. Putinas matys, kad viskas slysta iš rankų... Nes mes turime suvokti, kad tai yra asmuo, kuris yra apimtas didybės manijos ir gyvena paranojos nuotaikomis. Šitokiomis nuotaikomis jis yra apkrėtęs ir Rusijos visuomenę, jis tiki, jog vyksta žūtbūtinė Rusijos kova dėl jos egzistencijos.

Ir jis gali galvoti, kad jei Rusija pralaimi Ukrainoje, ateina egzistencinis Rusijos gyvenimo klausimas. Tai esant tokiam suvokimui, nežinau daugiau valstybių vadovų, kurie tokia ramia širdimi svarsto, kaip jie gali eiti į rojų, kiti į pragarą po branduolinio ginklo panaudojimo“, – laidoje sakė politologas A. Medalinskas.

Lengvai įveikti nepavyks

Karybos apžvalgininkas dr. Egidijus Papečkys laidoje teigė, jog frazė, kad ore karaliaujanti pusė laimės ir karą, veiktų, jeigu kariautų vakarai.

„Bet matome, kad Rusija niekaip nepajėgia įgyti pilno viešpatavimo ore virš Ukrainos. (…) Turėdami pajėgas gerokai gausesnes rusai nepajėgia kontroliuoti dangaus virš Donbaso. Bet aviacija naudojama ne tiek oro kontrolei, kiek atakoms iš oro“, – kalbėjo karybos apžvalgininkas.

Karas Ukrainoje

Paklaustas apie galimas mūšio dėl Donbaso prognozes, E. Papečkys teigė, jog daug kas priklausys nuo ukrainiečių suburtų ir apmokytų naujų brigadų pasirengimo lygio ir motyvacijos.

„Motyvacijos, kiek teko bendrauti su naujomis brigadomis, jiems netrūksta. Manau, kad nepritrūks ir ginklų, kuriuos tiekia vakarai. Tai šis mūšis bus labai svarbus ir intensyvus.

Panašu, kad ukrainiečių rusams nepavyks taip lengvai įveikti. (…) Ką rusai mėgins dabar padaryti – dar truputį pasistumti daugiau, kad iki derybų kiek galima daugiau išplėstų separatistų kontroliuojamas teritorijas“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ sakė E. Papečkys.