Seimo nariui priklausančios patalpos Žydų gatvėje yra kultūros paveldo statinys, todėl jis priskiriamas ypatingų statinių kategorijai. Tokiems pastatams taikoma kitokia projektų derinimo tvarka nei paprastiems statiniams - būtina atlikti jų bendrąją bei paminklosauginę ekspertizę.

Tačiau, anot KPD, Vilniaus miesto nuolatinė statybos komisija neteisėtai pasirinko supaprastintą projekto suderinimo tvarką, tarsi palėpė būtų naujame Vilniaus rajone, o ne kultūros vertybėje, esančioje Vilniaus senamiesčio centre.

Tokiu būdu buvo pažeistas įstatymas ir statybos leidimas negalėjo būti išduotas, pabrėžia KPD.

Departamentas kreipėsi į Vilniaus apskrities viršininko administraciją, kad darbai būtų sustabdyti, kol statytojas pašalins projektinės dokumentacijos trūkumus.

Dėl šių pažeidimų vyriausiajai specialistei Laimai Navickienei, suderinusiai minėtą projektą, inicijuota tarnybinės nuobaudos skyrimo procedūra.

KPD taip pat sušaukė neeilinį atestavimo komisijos posėdį, kuriame siūloma iš projekto vadovės Birutės Dedūrienės už šiurkščius įstatymų pažeidimus atimti paminklosauginį atestatą.

Departamentas kreipėsi ir į Aplinkos ministeriją, prašydamas sustabdyti atestato galiojimą minėtą projektą rengusiai bendrovei "Renova".

Įstatymų pažeidimus, padarytus derinant minėtos palėpės įrengimo projektą bei išduodant leidimą, nustatė ir Valstybinė kultūros paveldo komisija.

A.Lydeka: nesuprantu, kas vyksta

Tuo metu pats politikas trečiadienį BNS sakė nesuprantąs, kas vyksta. Daugiabučiame name senamiestyje įsikūręs parlamentaras tvirtino tenorėjęs pakeisti seną kiaurą stogą.

"Mūsų namas - kaip ir daugelis senamiestyje: sienos suskilusios, stogas kiauras. Tenorėjau pakeisti stogą, įstatant vieną stoglangį vienoje pusėje, kitą - kitoje. Ir viskas! Nei didinu jo, nei mažinu, nieko neatitvėriau, nieko nenugrioviau. Savo lėšomis keičiu stogą, kad namas nenugriūtų", - paveldosaugininkų pretenzijų nesuprato A.Lydeka.

Jis teigė pats kreipęsis į paveldosaugininkus, prašydamas nurodyti patikimą firmą, kuri parengtų projektą, gautų ir suderintų leidimus.

"Dvejus metus jie derino leidimus. Pats tų dalykų neišmanau, todėl sumokėjau pinigus, kad viskas būtų padaryta pagal įstatymus, - kalbėjo Seimo narys. - Kaip valdininkai dabar gali taip savivaliauti, užsiimti tuščiu populizmu?"

A.Lydeka svarstė, kaip reikės gyventi su be stogo, nes dalis jo jau buvo nuardyta, kai gautas nurodymas stabdyti darbus.

"Tuoj prasidės lietūs. Per tą stogą dabar bėgs dar labiau, ir pavasarį namas sugrius. Man kyla klausimas, kuo užsiima Kultūros paveldo departamentas - kultūros vertybių saugojimu ar naikinimu?" - emocijų neslėpė politikas.

Jis atkreipė dėmesį, kad stogas, kurį jis sumanė pakeisti, nėra kelių šimtmečių senumo. Sovietmečiu jis jau buvo keistas, tačiau darbai atlikti nekokybiškai - gegnės supuvo, čerpės subyrėjo.

Vilniaus senamiestis yra įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.