Tokius teiginius žiniasklaidai ambasadorius išsakė ketvirtadienį, kai į posėdį Ukrainos klausimu susirinko Jungtinių Tautų Saugumo Taryba.

„Niekas negali daugiau ignoruoti iš kaimyninių šalių atvykusių ir Sirijoje veikiančių teroristų grupių grėsmės. Visiškai niekas. Mes iš pat pradžių paskelbėme kovą terorizmui ir taip darėme dėl to, kad tai pagrindinė grėsmė mūsų gyventojams. Tūkstančiai Sirijos gyventojų buvo nužudyti, tūkstančiai sužeisti tų teroristų iš kitų šalių. Jie neteisingai vadina save džihadžiais, bet jie nėra: jie kriminaliniai nusikaltėliai, samdiniai, atvykę iš 83 užsienio šalių visame pasaulyje. Kai kurie teroristai, kurie buvo nužudyti Sirijoje, atvyko iš Burkina Faso, kai kurie – iš Naujosios Zelandijos, vienas asmuo atvyko iš Lietuvos“, - sakė B. Ja’afari.

Kaip žinoma, Lietuva jau ne pirmą kartą tampa Rusijos arba šiai šaliai palankių atstovų taikiniu. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savo spaudos konferencijoje kovo 4 dieną pareiškė, kad Lietuvoje, Lenkijoje ir pačioje Ukrainoje buvo rengiami Maidano „smogikai“. Rusijos žiniasklaidos priemonės rodė, kad šie smogikai“ buvo ruošiami vienoje kaimo turizmo sodyboje Trakuose.

Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose Vitalijus Čiurkinas ketvirtadienį irgi pareiškė, kad Vakarai kišosi į Ukrainos vidaus reikalus ir tokio kišimosi pavyzdžiu įvardijo Lietuvos Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės vizitą į Ukrainą praėjusių metų lapkričio mėnesį. Tuomet L. Graužinienė viešai pasirodė protestų apimtame Maidane, taip įsiutindama tuometinį Aukščiausiosios Rados pirmininką Volodymyrą Rybaką, kuris atšaukė susitikimą su politike iš Lietuvos.

Rusija yra laikoma pagrindine Sirijos B. al-Assado režimo sąjungininke. Kadangi Rusija yra nuolatinė Saugumo Tarybos narė ir turi veto teisę, ji blokavo visas iniciatyvas Jungtinėse Tautose, kurios būtų pakenkusios režimui.

DELFI primena, kad neramumai Sirijoje peraugo į pilietinį karą ir tapo didžiausiu nestabilumo židiniu regione. Kariuomenė Sirijoje šiek tiek aptrupėjo, tačiau išliko prezidento šalininke, tuo tarpu sukilėlių gretos fragmentuotos – tarp jų esama liberalių, sekuliarių, religinių, islamistinių ir net labai radikalių grupuočių.

Sirijos režimą remia Rusija, Iranas ir Libano organizacija „Hezbollah“, sukilėlius – JAV, Saudo Arabija ir Kataras.

Kaip įtariama, režimas 2013 m. panaudojo cheminį ginklą prieš civilius gyventojus. JAV prezidento Baracko Obamos administracija grasino smogti Sirijos kariniams taikiniams, tačiau Rusijos pastangos lėmė, kad sumanymo buvo atsisakyta, todėl B. al-Assadas išliko valdžioje.

Prezidento pareigas jis eina 14 metų, prieš tai 30 metų valdžioje buvo jo tėvas Hafezas al-Assadas.

Skaičiuojama, kad Sirijoje per pilietinį karą žuvo apie 130 tūkst. žmonių.