Abu medikai yra pilnai vakcinuoti dviem vakcinos dozėmis dar sausio mėnesį, dar anksčiau, pernai gruodį, abu medikai jau persirgę koronavirusu.

Taip pat jų kraujyje yra pakankamai antikūnių, nes imunoglobulino testas jiems buvo daromas prieš profilaktinį testą.

Tai, kad medikai pakartotinai susirgo, paaiškėjo profilaktinio testavimo metu.

Tiesa, pagal neseniai sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio pakeistus įsakymus, šie medikai net neprivalėjo būti profilaktiškai testuojami.

Tokie pakeitimai įtvirtinti kovo pabaigoje.

„Testavimas buvo vykdomas visame kolektyve, atsižvelgiant į paskutinėmis savaitėmis blogėjančią epidemiologinę būklę rajone. Pagal teisės aktus, asmenims, kurie yra persirgę arba pilnai vakcinuoti, 180 dienų neprivalomas testavimas. Anksčiau šis terminas buvo 90 dienų“, – sako l.e.p. Lazdijų ligonei vadovaujanti Aldona Talandzevičienė.

Abu medikai nejaučia jokių simptomų, jie yra saviizoliacijoje.

Tačiau izoliacija netaikoma jų šeimų nariams, kurie taip pat yra ir persirgę koronavirusu, ir vakcinuoti. Abiejų sergančių medikų sutuoktiniai taip pat dirba sveikatos priežiūros sistemoje.

„Neizoliuoti, nes yra prasirgę ir vakcinuoti“, – sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Alytaus filialo, kuriam priklauso ir Lazdijų rajono savivaldybės teritorija, vedėja Dalytė Nekraševičienė.

Pasak jos, izoliacijos tvarka – taip pat neseniai pakeista. Visuomenės sveikatos specialistė nesiėmė vertinti, ar tokie pakeitimai nepadidina rizikos tiek koronaviruso ligos aptikimui, tiek ir jos plitimui.

„Susirgę, tačiau jokių ligos simptomų nejautę medikai yra pavyzdys, kad liga yra klastinga, negalime pamiršti profilaktinių apsisaugojimo priemonių – socialinės distancijos, vengti kontaktų, viešų susibūrimų, dezinfekuoti rankas, paviršius. Taip pat svarbu yra testuotis, o pagrindinis faktorius, sumažinsiantis riziką susirgti sunkia ligos forma – vakcinacija, todėl labai kviečiu visus tuo naudotis“, – sakė D. Nekraševičienė.

Padidintas testavimas Lazdijų savivaldybėje šiomis dienomis vyksta todėl, kad per paskutines dvi savaites buvo fiksuotas ligos protrūkis.

Iš viso per dvi balandžio savaites Lazdijų rajone susirgo 54 asmenys, šeši jau pasveiko. Be atvejų ligoninėje, susirgimai fiksuoti vaikų darželiuose Lazdijuose ir Seirijuose, taip pat globos namuose Veisiejų mieste.

Spėjama, kad susirgimo protrūkis kilo nuo infekcijos židinio Lazdijų mieste esančioje siuvimo įmonėje, kur prieš porą savaičių buvo nustatyta net 13 susirgimų darbuotojų tarpe iš 24 asmenų kolektyvo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1041)