Penktadienį Lazdijų rajono savivaldybė skubiai šaukia vietos ekstremalių situacijų komisijos posėdį, kurio metu bus įvertinta esama padėtis ir svarstomas klausimas dėl ekstremalios padėties skelbimo lokaliai Lazdijų rajono savivaldybės teritorijoje.

„Šiąnakt Lazdijų rajone, ties valstybės siena su Baltarusija, buvo sulaikyta 42 nelegalūs migrantai. Jais prašoma pasirūpinti savivaldybės administracijos. Laikinai žmones apgyvendinome Kapčiamiesčio pagrindinės mokyklos patalpose, tačiau tai – tik trumpalaikė išeitis. Tarsimės su Baltarusija besiribojančių savivaldybių vadovais, siūlysiu inicijuoti kreipimąsi į Vyriausybę – skubiai skelbti pasienio savivaldybėse, kurios ribojasi su minėta šalimi, ekstremalią situaciją“, - sako Lazdijų rajono savivaldybės merė Ausma Miškinienė.

Politikė teigia papildomai kreipusis ir į aktyviausius Dzūkijos rinkimų apygardose išrinktus Seimo narius, prašydama tarpininkauti tokiame kreipimesi į Vidaus reikalų ministeriją ir Vyriausybę.

„Viešai girdime apie tai, kad Valstybės sienos apsaugos tarnyba ir ministerija pačios organizuoja ir palapinių, ir maisto ir pabėgėlių priežiūros klausimus, tačiau panašu, kad situacija tokia rimta, kad turimų išteklių jau nebepakanka. Jau kreipiamasi į savivaldybės vadovus, prašant padėti surasti, kur bent laikinai būtų galima apgyvendinti pabėgėlius. Suprantu situacijos rimtumą, grėsmės potencialą ir savivaldybės pagalbos reikšmę. Bet norint padėti, susidursime su daugybe iššūkių.

Visų pirma, kaip, nepažeidžiant įstatymų, išspręsti, atrodytų, ūkiškas problemas. Pavyzdžiui, privalome skelbti viešųjų pirkimų konkursą apgyvendinimui, maitinimui, reikia higienos priemonių. Įvedus ekstremalią situaciją, tokios procedūros būtų supaprastintos iki minimumo, taip pat būtų galimybė esant neišvengiamai būtinybei naudoti valstybės rezervo lėšas ir priemones“, - sako Lazdijų rajono merė.

Anot A. Miškinienės, „problema, matome, bus ilgalaikė, ir tikrai norisi, kad atsakingi centrinės valdžios pareigūnai žinotų, kokia yra reali padėtis pasienyje. Prieš televizijos kameras mes visi mokame pakalbėti, tačiau tas, deja, problemos neišsprendžia“.

„Problema spręsis, jei nebijosime įvardinti realią situaciją, galimos grėsmės potencialą, konkrečias spręstinas problemas, ir pasidalinsime atsakomybėmis jas spręsdami“, - sako Lazdijų rajono savivaldybės merė.

Delfi primena, kad naktį iš ketvirtadienio į penktadienį VSAT pareigūnai pasienyje su Baltarusija sulaikė 150 neteisėtų migrantų. Jie sulaikyti Druskininkų, Lazdijų, Varėnos, Šalčininkų, Švenčionių ir Ignalinos rajonuose.

Iš viso šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos bandė patekti 822 neteisėti migrantai. Šis skaičius yra dešimt kartų didesnis, nei buvo per visus 2020-uosius. Pernai Lietuvos pasienyje sulaikytas 81 toks užsienietis. 2019 m. pasieniečiams įkliuvo 46 neteisėti migrantai, 2018 m. – 104, 2017 m. – 72.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)