Kauno apygardos prokuratūros, kurios pareigūnai kontroliuoja bylos tyrimą, atstovė spaudai Vaida Kibirkštytė ketvirtadienį BNS sakė, kad įtarimai merui buvo pateikti liepos 12 dieną.

Paties A.Margelio savivaldybėje nėra jau beveik du mėnesius. Meras serga, jį pavaduoja vicemeras Valdas Petras Mikelionis, BNS sakė savivaldybės darbuotojai.

Pasak savivaldybės atstovės spaudai Ramunės Šeštokienės, A.Margelis nedarbingumo pažymėjimą turi iki penktadienio, liepos 29 dienos. Ar meras penktadienį pasirodys darbe, nežinoma. Jo nedarbingumo pažymėjimas išduotas nuo gegužės 30 dienos.

Be A.Margelio įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi pateikti dar trims savivaldybė tarnautojams, jiems taip pat paskirti pasižadėjimai neišvykti.

„Byla yra baigiama, ikiteisminį tyrimą planuojama baigti per artimiausius du mėnesius. Visi reikalingi ikiteisminio tyrimo veiksmai atlikti, trūksta tik tam tikros srities specialistų, kurie šiuo metu atostogauja, išvadų. Gavus išvadas, byla tuoj pat bus perduota teismui, prokurorai su STT viską yra padarę", - BNS teigė V.Kibirkštytė.

Anksčiau skelbta, kad įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi pateikti Lazdijų rajono savivaldybės Investicijų skyriaus vadovui Vidmantui Pilviniui ir administracijos direktoriui Gintautui Salatkai.

Savivaldybės valdininkus ir "Lazdijų šilumos" vadovus birželio pradžioje buvo sulaikę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai bei Kauno prokurorai. Savivaldybės patalpose atliktos kratos. Lazdijų rajono savivaldybėje apsilankę STT agentai taip pat užplombavo mero kabinetą. Areštinėje buvo atsidūrusi savivaldybės įmonės "Lazdijų šiluma" direktoriaus pavaduotoja Marija Bakšienė.

Konservatorius A.Margelis per Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus buvo paskelbęs pareiškimą, kad jam kyla abejonių dėl pradėto tyrimo motyvų, ar STT pareigūnai veikia profesionaliai ir vadovaujasi įstatymais.

"Keista, kad M.Bakšienės paskyrimas eiti "Lazdijų šilumos" direktoriaus pavaduotojos pareigas traktuojamas kaip balso pirkimas ir piktnaudžiavimas tarnyba. Šios pareigos nėra valstybės tarnautojo ar kitos privalomo konkurso būdu gaunamos pareigos, o M.Bakšienė į šias pareigas paskirta teisėtai, vadovaujantis galiojančiais įstatymais", - teigė Lazdijų meras.

A.Margelio įsitikinimu, STT neturėtų peržengti politinių procesų ribos, priešingu atveju, tai gali tapti oponentų kovos dėl valdžios įrankiu, kyla įtarimų, kad šis tyrimas turi "politinį atspalvį".

"Kai STT nagrinėja ne kyšio ar korupcijos atvejį, o pradeda kelti bylas dėl teisėtų personalinių paskyrimų, kyla tendencingo selektyvumo pagal politinius užsakymus rizika. Tuomet bylas reikėtų kelti iš esmės visų Lietuvos savivaldybių politikams, nes politikų įdarbinimo savivaldybių kontroliuojamose įmonėse esama beveik visur", - pareiškė A.Margelis.

Jis sakė, kad M.Bakšienės balsas neturėjo lemiamos įtakos renkant jį meru - M.Margelį palaikė 20 tarybos narių, administracijos direktorių - 19 tarybos narių iš 25.

A.Margelis Lazdijų rajono meru perrinktas balandžio 12 dieną.

Jis mero pareigas taip pat ėjo 1997-2000 metais ir nuo 2007-ųjų iki šiemet vasarį vykusių savivaldos rinkimų.