„Mūsų kaimynai lietuviai, mano manymu, jau peržengė visas padorumo ribas savo pateiktu reikalavimu. Ir mes turime pagrindo manyti, kad jie su ponia Sviatlana Cichanouskaja dirba nedemokratiškais metodais ir metodais, kuriais jie neparodo daug pagarbos Baltarusijos Respublikos suverenitetui“, – sakė S. Lavrovas, antradienį kreipdamasis į tarptautinių santykių instituto MGIMO pirmakursius ir dėstytojus.

Jokių konkrečių įrodymų Rusijos ministras nepateikė.

Lietuvos vyriausybė teigia, kad ji rūpinasi S. Cichanouskajos saugumu, tačiau nesikiša į Baltarusijos vidaus politinius procesus.

S. Cichanouskaja į Lietuvą atvyko netrukus po to, kai atsisakė pripažinti rinkimų klastojimu kaltinamo Aliaksandro Lukašenkos pergalę prezidento rinkimuose. Dėl saugumo jos vaikai į Lietuvą buvo atvežti dar prieš rinkimus. Anksčiau kandidatuoti rinkimuose norėjęs jos vyras yra kalėjime Minske.

Praeitą mėnsį interviu BNS S. Cichanouskaja sakė, kad jos tikslas yra „padėti Baltarusijos žmonėms surengti sąžiningus, skaidrius rinkimus“, šiam tikslui ji subūrė Koordinacinę tarybą.

Dėl rinkimų klastojimo ir smurto prieš taikius protestuotojus Baltarusijoje ketvirtą savaitę tęsiasi didelės protesto akcijos.

Rusija vienintelė iš Baltarusijos kaimynių yra išsakiusi paramą A. Lukašenkai. S. Lavrovas savo kalboje pareiškė, kad A. Lukašenkos pasiūlyta konstitucinė reforma yra tinkamas būdas išspręsti krizę šalyje ir sukritikavo sankcijas režimui.

„(Aliaksandras) Lukašenka dar prieš prasidedant rinkimams kalbėjo apie konstitucinę reformą, kad ši reforma turėtų būti nuasmeninta ir suponuojanti Baltarusijos Respublikos politinės sistemos stabilumą, neatsižvelgiant į asmenybę. Jis sakė, kad jau dabar yra pasirengęs pradėti darbą kuriant šiuos reformų laimėjimus“, – kalbėjo S. Lavrovas.

„Aš manau, kad teisinga, jei pilietinė visuomenė būtų pakviesta į šį darbą. Ir aš manau, kad jie patys parodys, jei nori išeiti iš šios krizės kaip sustiprėjusi šalis, o ne kelti kokius nors prieštaravimus; jie patys turėtų parodyti tuo susidomėjimą“, – sakė ministras.

Lietuvos vadovai ragina Baltarusiją surengti naujus sąžiningus rinkimus ir ragina įvesti europines sankcijas už klastojimą ir smurtą atsakingiems režimo atstovams. Lietuva, Latvija ir Estija pirmadienį uždraudė į Baltijos šalis atvykti A. Lukašenkai ir dar 29-iems aukštiems pareigūnams.