Kavinių darbuotojai pasakoja, kad išmaldos prašantys asmenys jų kantrybę bando kasdien. Elgetos ne tik kaulija cigarečių bei pinigų, bet ir nuo staliukų vagia maistą, padavėjoms paliktus arbatpinigius. Nors policija tokiems asmenims gali skirti baudą iki 2 tūkst. litų, dažnai į įvykio vietą atvykti jie nespėja.

Per dvi valandas – 4 kaulytojai

„Su draugu sėdėjome Vokiečių gatvėje esančioje kavinėje. Prie mūsų priėjo elgeta ir paprašė cigaretės. Ištiesiau jam pakelį, pasiėmė dvi ir nuėjo. Po kokių 15 minučių prie mūsų priėjo senutė. Matėsi, kad taip pat nepasiturinti. Ji paprašė cigaretės, daviau. Gal po 30 minučių pamačiau prie mūsų prieinančias dvi čigones. Jos buvo su vaiku. Gerai nepamenu, ką sakė, nes priėjo man iš nugaros. Nepamenu, gal jos net nėščiomis apsimetusios buvo. Viena, gal 30 metų, pradėjo sakyti, kad yra vieniša mama, jai labai sunku, prašė padėti. Tada jau tikrai susierzinome. Maža to, po pusvalandžio prie mūsų vėl priėjo tas pats, pirmą kartą užkalbinęs elgeta. Tada jau choru su draugu pasiuntėme jį tolyn“, - savo patirtį vakarojant kavinėje papasakojo vilnietis Julius.

Vaikinas piktinosi ir kavinės darbuotojų reakcija į kimbančius elgetas. Nors jie su draugu sėdėjo prie pat lauko baro, šalia kurio visada stovi dvi padavėjos, o viduje – gėrimus ruošiantis barmenas, pagalbos iš jų sulaukti nepavyko.

„Tokios situacijos tikrai erzina. Juos turėtų išgaudyti policija ir kažkur išvežti. Suprantu, kad padavėjos jiems nieko padaryti negali, juk mušti žmogaus negali, o varomi jie priešinasi. Viskas atsiremia tik į policiją, tačiau kiekvieną dieną po kelis kartus jie irgi neprivažinės“, - išeities iš papiktinusios situacijos nesugebėjo rasti Julius.

Situacija nesikeičia 17 metų

Su elgetaujančių asmenų įžūlumu susiduria ir Vilniaus senamiesčio širdyje, Rotušės aikštėje, esanti „Amatininkų užeiga“. Įmonės direktorės Birutės Marozaitės teigimu, lauko kavinės čia dirba iki paryčių, tad išmaldos prašančiųjų tikrai nepavyksta išvengti.

„Tai labai aktuali problema. Yra taip, kad tu sėdi lauko kavinėje ir kas dešimt minučių, nesvarbu, koks paros metas, prie tavęs prieina elgetaujantys žmonės. Prašo pinigų, cigarečių, maisto, lenda prie lankytojų. Jeigu ant stalo būna padėta kokia duona, tai vos ne ją ima. Mes stengiamės kiek įmanoma patys juos išprašyti, bet nesame apsaugos darbuotojai. Tai tikrai baisu, jie labai smirda, tikrai nesmagu“, - pasakojo B. Marozaitė.

Moteris patikino, kad su elgetomis konfliktai kyla kasdien. Tačiau į policiją nesikreipia, nes neretai tai tebūna kelių minučių klausimas – kol policija atvažiuoja, benamiai jau būna pabėgę. Ji patikino per 17 metų iš teisėsaugos nemačiusi jokio veiksmo, nukreipto prieš benamius.

„Pusė egletaujančių yra pakankamai darbingi žmonės, tikrai nėra kokie neįgalūs. Yra keletas pensininkių močiučių, jų galbūt ir gaila. O visa kita – narkomanai, cigarečių prašantis jaunimas, čigonai iš taboro, vaikai. Manau, kad jie elgetauja ne iš blogo gyvenimo, tiesiog toks jų gyvenimo būdas. Pavyzdžiui, Vilniaus pažiba Rožė. Ji taip netgi verslauja“, - elgetos portretą bandė apibrėžti B. Marozaitė.

Ji patikino, kad su tokia situacija galima būtų kovoti organizuojant reidus. Jie galėtų vykti bent kartą per savaitę. Taip pat ir kavinės lankytojai turėtų prisiimti atsakomybę. Vieną kartą paaukojus, elgeta tikrai norės sugrįžti ir dar kartą.

Prakeikia ir 10 kartų per dieną

Vyriausia padavėja „Zoe's bar&grill“ dirbanti Raminta Ruibytė pasakojo, kad nuo elgetaujančių asmenų jie kol kas ginasi patys. Dažniausiai juos išvaro drąsiausi kavinėje dirbantys vyrai.

„Mes juos tiesiog nuvaikome nuo žmonių. Esame atsakingi, kad žmonės gerai jaustųsi pas mus valgydami. Stengiamės juos mandagiai išvaryti. Už tai mus prakeikia ir 10 kartų per dieną. Visi esame prakeikti. Nekreipi dėmesio ir dirbti toliau“, - juokėsi R. Ruibytė.

Odminių gatvėje, su vaizdu į Katedros aikštę esančioje kavinėje apsilankę užsienio turistai ir lietuviai priversti stebėti ir ne pačius maloniausius vaizdus. Mergina pasakojo, kad prie klientų nuolat kabinėjasi savo žaizdotą koją rodantis narkomanas, vaikus atsivedančios romų tautybės moterys.

„Dirbu čia jau trečia vasara, vis matau tuos pačius veidus. Kai pasišneku su aplinkiniais barais, tai visur yra tie patys, gal 10 etatinių elgetų, senamiesčio prašalaičių. Visi jie panašiai atrodo – purvini, nešvarūs, smirdantys, keikiasi bei, gal įdomi detalė, kalba rusiškai“, - pasakojo mergina.

Nuo elgetų kenčia ne tik kavinės lankytojai. Pasitaiko atvejų, kuomet elgetos įsidrąsina ir pradeda nuo staliukų vogti likusius arbatpinigius arba net visus už maistą paliktus pinigus.

Baudos – iki 2000 Lt

Paklaustas, kiek žmonių šią vasarą buvo nubausti už elgetavimą viešose vietose, Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis patikino, kad tokios statistikos neturi.

„Elgetaujantys asmenys baudžiami už įvairus kitus pažeidimus, kadangi atsakomybė už patį elgetavimą, kaip reiškinį, administracinių teisės pažeidimų kodekse nenumatyta. Todėl kiekvienas atvejis yra skirtingas, vertinama, kokius veiksmus atliko pilietis, ką jis pažeidė ir ar yra kažkokia kitokia atsakomybės rūšis“, - pasakojo R. Matonis.

Su tokiomis problemomis susiduriantiems kavinės darbuotojams ir klientams jis pataria skambinti bendruoju pagalbos telefonu – 112. Tiesa, tokie pažeidimai priskiriami C kategorijos įvykiams ir gali būti, kad atvykimas į juos užtruks ilgesnį laiką. R. Matonio teigimu, policija tikrai negali išspręsti visų įvairiuose miestuose kylančių problemų ir vien policinėmis priemonėmis išgyvendinti šio reiškinio greičiausiai nepavyks.

Jis patvirtino, kad Vilniaus miesto tvarkymo ir švaros taisyklės draudžia prašyti išmaldos. Taip nusikaltę asmenys gali būti baudžiami dėl Miestų ir kitų gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimo. Bauda – iki dviejų tūkstančių litų. Taip pat dėl nedidelio chuliganizmo – bauda nuo vieno šimto iki trijų šimtų litų arba administracinis areštas iki trisdešimties parų. Gali būti baudžiama ir dėl viešosios rimties trikdymo. Tokios baudos dydis gali siekti iki trijų šimtų litų.