Sostinės meras Remigijus Šimašius feisbuko paskyroje pranešė, jog nespėjus praeiti nė parai nuo pasiūlymo lauko kavinėms, jau yra pirmieji rezultatai. Net 67 restoranai, kavinės ir barai jau kreipėsi dėl lauko staliukų. Iš viso šiuo metu prašoma daugiau nei 800 staliukų lauke.

„Žinoma, realus patvirtintas skaičius bus mažesnis, nes kai kurios vietos labai populiarios, be to, ne visi atsižvelgė į karantino taisykles – kalbėsimės, padėsime rasti saugų kompromisą“, – pabrėžė R. Šimašius.

Populiariausios prašomos sostinės vietos, anot jo, – Vokiečių gatvė, J. Basanavičiaus aikštė, Užupio angelo aikštė, Rotušės aikštė. Bet yra ir daugybė kitų, ne tik Senamiestyje – Naujamiestyje, Antakalnyje, Šeškinėje.

Pasak mero, pirmieji leidimai bus išduoti jau pirmadienį. „Dėl populiaresnių vietų laukiame visų norinčių, kad galėtume padalinti vietas proporcingai“, – aiškino R. Šimašius.

Į barą su talonu

Jis pasidžiaugė, jog interneto platforma talonai.lt pritraukė žmones, pastarieji aktyviai įsitraukė į mėgstamų vietų palaikymą pirkdami jų paslaugas. Paslaugų nupirkta už 4058 eurus. Šitaip verslas gali pasiūlyti savo lojaliems klientams patogų būdą juos paremti karantino metu, parduodant savo talonus, kuriuos galima įsigyti banko pavedimu, o išleisti verslams ir vėl atvėrus duris. Tam nereikia jokios papildomos įrangos, užteks interneto ir išmanaus telefono.

Savivaldybė susirūpino, jog daugelis Vilniaus restoranų ir kavinių yra ant išlikimo ribos – jiems žlugus, ne tik išnyktų darbo vietos, bet ir gyvybės pokarantininiame Vilniuje būtų gerokai mažiau.

Siūlomas pagalbos paketas esą turėtų pagelbėti Vilniaus restoranams, kavinėms ir barams. Pagal karantino taisykles daugelis anksčiau įprastų lauko kavinių negalės veikti dėl per mažų atstumų iki pastatų ar pėsčiųjų takų, taip pat dalis restoranų neturi galimybės įsirengti lauko kavinių. Todėl Viniaus miestas siūlo skubią pagalbą – dovanoja viešas miesto erdves (aikštes, skverus, uždarytas gatves) lauko kavinėms. Jokių mokesčių, leidimai bus suderinti operatyviai, lauko kavines galės turėti ir tie, kas iki šiol jų neturėjo.

Visgi ne viskas taip paprasta, kaip gali pasirodyti: daugelio entuziazmą užgesino SAM parengti ribojimai. Kai kurių kavinių savininkai abejoja, kad jiems apsimokės atidaryti savo kavines, nes tai pareikalaus didelių sąnaudų.

Tvarka kavinėse kaip ligoninėje?

Viešojoje erdvėje juokaujama, kad tvarka kavinėse primins ligonines. Ir iš tikrųjų – yra tiesos šiame pasakyme. Kavinių savininkai turės užtikrinti, kad į jas būtų įleidžiami tik apsaugines kaukes arba kitas apsaugines veido priemones dėvintys lankytojai, o eilėse prie kasų būtų išlaikomas ne mažesnis nei vieno metro atstumo vienas nuo kito.

Turėtų nuskambėti paguodžiančiai, kad atvirose erdvėse valgantiems ar geriantiems lankytojams dėvėti nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių neprivaloma. Bent tiek.

Reikalavimų sąrašas, regis, be pabaigos: prie vieno stalo gali sėdėti du žmonės (arba viena šeima). Tarp stalų ir pėsčiųjų takų, gyvenamųjų pastatų langų, įėjimų į laiptines ar kiemus turi būti išlaikytas 1 m atstumas. Tarp klientų, sėdinčių prie skirtingų stalų, turi būti išlaikytas 2 metrų atstumas.

Kavinių administracijos taip pat įpareigotos prie įėjimo pateikti informaciją, kad jose nerekomenduojama lankytis rizikos grupės žmonėms – vyresniems nei 60-ies metų amžiaus ir turintiems lėtinių susirgimų kaip, pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių ligos, cukrinis diabetas, lėtinės kvėpavimo organų ligos, lėtinės inkstų ligos ir kitos.

Prie kavinių įėjimų taip pat turės būti pateikta informacija apie asmens higienos laikymosi būtinybę – rankų higieną, kosėjimo, čiaudėjimo etiketą, sudaryti galimybes klientams laikytis reikalavimų.

Įmonių savininkai taip pat privalo užtikrinti tinkamą lankytojų aptarnavimui skirto inventoriaus (staliukų, kėdžių ir pan.) ir įstaigos aplinkos valymą ir dezinfekciją, remiantis ministerijos parengtomis rekomendacijomis, taip pat užtikrinti, kad dažnai liečiami paviršiai – durų rankenos, banko kortelių skaitytuvai – būtų valomi ir dezinfekuojami dažniau nei įprasta, o stalai – valomi ir dezinfekuojami po kiekvieno apsilankymo.

Su visomis taisyklėmis galima susipažinti čia:

„Delfi“ primena, jog karantinas pratęstas iki gegužės 11 d. Leista atnaujinti darbą daliai verslo. Jau nuo ketvirtadienio gali veikti visos parduotuvės, turguose galima prekiauti augalais, sėklomis ir trąšomis, o nuo pirmadienio veiklą galės atnaujinti lauko kavinės, muziejai, bibliotekos, kirpyklos, taip pat leista kita veikla lauke.