Živilės, kurios nuotraukas be jos sutikimo medikas išplatino socialiniame tinkle „Facebook“. Kokį košmarą patyrė ši moteris, atstūmusi gydytoją, sunku net įsivaizduoti. Praėjusią savaitę, lydima savo tėvų, ji atėjo į laikraščio „Plungės žinios“ redakciją ir paprašė išklausyti.

„Esame V.Nekrašo aukos tėvai“, – taip prisistatė Danielius ir Regina, užsukę pas žurnalistus. Kartu su jais buvo jų trisdešimtmetė dukra Živilė – ta pati tamsiaplaukė, su kuria gydytojas nusifotografavo intymioje aplinkoje ir paviešino nuotraukas „Facebook“.

Užverktomis akimis, drebančiais balsais, išvargę nuo bemiegių naktų, sunkiai tramdydami jaudulį jie visi trys pradėjo pasakoti tokius dalykus, kad buvo sunku patikėti.

Gavo darbą registratūroje

Prieš tai sunkiai dirbusi baldų fabrike, Živilė prieš porą metų pateko į Plungės sveikatos centrą. Sužinojo, kad poliklinikos registratūroje atsirado laisva vieta, tad pabandė įsidarbinti. Nors įstaigai vadovauja Irena Nekrašienė, į pokalbį dėl darbo Živilė ėjo pas V. Nekrašą. Po pokalbio jauna simpatiška moteris iškart buvo priimta. Suprantama, labai džiaugėsi kur kas lengvesniu, geriau mokamu darbu. „Dabar laiko atgal neatsuksi“, – kad geriau būtų čia kojos nekėlusi, atsiduso Živilė.

Priekabiavimas

Kaip pasakojo „Plungės žinioms“ Živilė, jai pradėjus dirbti, V.Nekrašas vis ėmė sukinėtis registratūroje, kviesti ją gerti kavos, rodyti perdėtą dėmesį. Moteris neslėpė – įstaigos savininko demonstruojamas palankumas jai iš pradžių patiko. Živilė atsakė į rodomą dėmesį tuo pačiu. Suklydo. Tuo metu – prieš dvejus metus – ir buvo padarytos tos nelemtos nuotraukos. Kada telefoną nuolat spaudinėjęs gydytojas fotografavo, Živilė sakė net nesupratusi. Pasirodo, tas nuotraukas medikas pasilaikė sau, o išplatino tik neseniai, nebežinodamas, kaip kitaip atkeršyti jį atstūmusiai moteriai.

Kad elgėsi netinkamai, Živilė tada suprato greitai. Iškart norėjo viską užbaigti. Deja, negalėjo. Anot moters, gydytojas pagrasino ją sužlugdysiąs. Sakė išmesiąs iš darbo ir padarysiąs taip, kad ji ne tik Plungėje, bet ir visoje Lietuvoje nerasianti kito darbo. Jauna moteris labai bijojo, todėl toliau kentė jo priekabiavimą ir psichologinį smurtą.

Iki tol neturėjusi jokių panašių sveikatos bėdų, Živilė palūžo psichologiškai, jai prasidėjo depresija. Kreipėsi į psichiatrę, ėmė vartoti vaistus. Vėliau, kaip pasakojo moteris, kompensuojamus antidepresantus jai išrašydavo V.Nekrašas. Tačiau jis skyrė kitokius vaistus nei jo kolegė. Stipresnius, didesnėmis dozėmis.

Kartais pats nueidavo į ten pat esančią vaistinę ir paimdavo jai kažkokių raminamųjų tablečių. Ji nuo psichiatro medikamentų jautėsi tik blogiau, dirbti tekdavo apdujusiai. Živilė susiprotėjo tablečių kiekį mažinti ir galop jų visai atsisakė. Nusipirkdavo pati, paprastesnių, tiesiog nuo nerimo.

Pasak Živilės, priekabiauti V.Nekrašas nenustojo. Ji negalėdavo dirbti – gydytojas nuolat sukinėdavosi registratūroje. Pradėjo iš savo darbuotojos reikalauti kraustytis pas jį gyventi. Sakydamas, kad I.Nekrašienė tuoj tuoj išsikraustys, Živilei pareiškė, kad jam reikia jaunos moters, tad liepė skirtis su vyru. Živilė nesutiko. Šeimos – vyro ir vaiko – sakė nepaliksianti. Tada gydytojas, anot jos, pagrasino: „Padarysiu taip, kad jie tave patys išmes kaip šliundrą.“

Registratūroje, kaip pasakojo Živilė, paėmė jos telefoną ir nusirašė jos vyro telefono numerį. Pasidomėjo ir jo sveikatos būkle. Garsiai apsidžiaugė aptikęs asmens sveikatos kortelėje įrašą, kad vyras irgi serga depresija. „Aha, vadinasi, pažeidžiamas“, – nudžiugo. Paskui Živilės vyrui pasipylė skambučiai ir grasinančios žinutės. Kad atiduotų jam savo žmoną.

„Miegojome, kai antrą valandą nakties pradėjo skambinti. Kiek žinau, tuo metu jis buvo Paryžiuje. Pasakė vyrui: turi atiduoti man savo žmoną! Vyras dar sakė, juk yra kitų jaunų moterų, o V.Nekrašas atkirto, kad čia esantis jo principo reikalas“, – vieno skambučio nuotrupas papasakojo Živilė. Tą naktį skambučių ir žinučių iš Paryžiaus buvo tiek, kad teko išjungti telefoną. Vien praleistų skambučių telefonas rodė 37.

Grasinimas ir nuotraukos

„Žinok, jei tu pakiši man koją, ne aš, bet yra kas tave prie medžio prikals“, – dar vienas V.Nekrašo pasakymas, įstrigęs Živilei. Šitaip jis, moters tvirtinimu, grasino jos vyrui. Kitą dieną vėl skambino, patikslino, kad negrasino, o tik įspėjo. Apie „atakas“ telefonu patvirtino ir Živilės tėvas – pats buvo šalia, kai suskambo žento telefonas. Žmogus sakė net pašiurpęs nuo gydytojo kalbos. „Tu jos nevertas. Aš ją pasiimsiu“, – taip V.Nekrašas psichologiškai engė Živilės vyrą. Galiausiai vieną dieną atsiuntė jam tas pačias nuotraukas, kurias vėliau visi matė „Facebook", ir parašė: „Ramybės tau.“

Živilė nebeištvėrė. Nors V.Nekrašas vis mėgdavo sakyti esąs visagalis, nes turi daug pinigų ir gali nusipirkti geriausius advokatus, o ji, vargšelė, kaimo moterėlė, tegu geriau net nebando į jį „kibti“, nes bus „sudirbta“, ji pasiryžo: šią vasarą išėjo iš darbo ir kreipėsi į policiją. Išėjimas iš darbo taip pat buvo sunkus – prašėsi atleidžiama su ašaromis, pasakė I.Nekrašienei negalinti dirbti dėl jos vyro priekabiavimo. Direktorė žadėjo apie tai pakalbėti su sutuoktiniu, bet netrukus Živilė išgirdo pati buvusi dėl visko kalta.

Policijoje moteris parašė pareiškimą, kad V.Nekrašas intensyviai kišasi į jos asmeninį gyvenimą, kad darbe prie jos seksualiai priekabiaudavo, tad ji buvo priversta išeiti iš darbo, tačiau ir toliau nepalieka jos ramybėje, rašinėja įžeidžiančias, kompromituojančio pobūdžio žinutes jai ir jos vyrui.

Rugpjūčio 8 dieną policija priėmė nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą. Pasiūlė kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka. Živilė dėl to jau konsultavosi su advokatu, teisininkas patarė surinkti kuo daugiau įrodymų.

Netrukus, kai parašė policijai pareiškimą, Živilė sužinojo apie „Facebook“ paviešintas dvejų metų senumo nuotraukas. Aišku, V.Nekrašas jos sutikimo neprašė. Moteris maldavo nuotraukas ištrinti – gydytojas nereagavo. Tik šaipėsi, kad sugadino jai gyvenimą dėl to, jog nebuvo su juo. Živilė prašė pagalbos I.Nekrašienės ir jų sūnaus, kad paprotintų V.Nekrašą. Gal po savaitės nuotraukos dingo, bet jos jau buvo atkeliavusios į mūsų laikraštį.

Prieš tai viską atleidęs Živilės vyras taip pat palūžo – paprašė skyrybų. Šeima subyrėjo.

Terorizavimas baigėsi. Kas bus kita V.Nekrašo auka?

Galų gale gydytojas paliko ją ramybėje. Daugiau nebeskambino ir neberašė.Paklausta, ar žino ir daugiau panašių atvejų, moteris tik liūdnai šyptelėjo – nuo V.Nekrašo priekabiavimo kentėjo tikrai ne viena moteris.

Tačiau kitos taip pat bijo viešumos, bijo prarasti darbą. Viena jauna gydytoja dėl tos pačios priežasties taip pat visai neseniai išėjo iš darbo – ji pati apie tai pasakė Živilei. O prisimindama tą atvejį, kai V.Nekrašas išmetė nuogą moterį iš savo namų, tik tarstelėjo: „Jūs turbūt nematėte, kokias nuotraukas gydytojas buvo išplatinęs su ja... Ten buvo dar žiauriau nei mano atveju...“

Nori, kad kiti žinotų

Živilės tėvai – paprasti kaimo žmonės, stipriai palaikantys vienas kitą. Mama Regina pati turi rimtų sveikatos bėdų, jai apie šį košmarą išvis buvo sunku kalbėti. Šeima supranta, kad ne jų kišenei brangūs advokatai, tačiau tiki teisybe ir viešumo galia. Nebuvo lengva visiems ateiti ir papasakoti apie tai laikraščiui, bet nebegalėjo kęsti žmonių pašaipų ir matyti dukros skausmo.

Anūkas taip pat patyrė didelį sukrėtimą, ne kartą seneliams skundėsi, kad kažkoks dėdė jiems naktimis skambinėja. Živilės tėvas Danielius neslėpė – norėjo pas savo bendraamžį gydytoją, kurį anksčiau laikė inteligentu, nueiti ir prikulti jį su vėzdu. Šitiek skausmo suteikė jų dukrai, jų šeimai. Tačiau kam teptis rankas į tokį.

Tegu žmonės sužino, kaip buvo iš tikrųjų. Šeima tikisi, kad V.Nekrašo elgesį tinkamai įvertins Etikos komisija (Živilė komisijos pirmininkui situaciją išdėstė raštu. – Red.), tiki, kad jis už savo veiksmus atsakys teisme, kad neteks gydytojo licencijos.

Šiandien Živilės Lietuvoje jau nebėra. „Plungės žiniose“ ji su tėvais buvo likus dienai iki išvykimo, tik prieš kelias dienas grįžusi iš ligoninės. „Gal atsigaus vaikas, pakeitęs aplinką, sustiprės, pamirš visus patirtus baisumus“, – atsiduso tėtis Danielius.

Moteris išvyko turėdama kur apsistoti, žinodama, kad teks dirbti fiziškai, kad kelis mėnesius nematys savo vaiko, likusio gyventi pas uošvius. Neliko kitos išeities – čia viską prarado. Žmonės klysta – suklydo prieš dvejus metus ir Živilė, bet už tai sumokėjo labai brangiai – neteko darbo, šeimos, sveikatos.

Pasakoja, kitokią istorijos versiją

V. Nekrašas DELFI teigė, kad niekaip negali suprasti, kodėl „Facebook“ socialiniame tinkle pasirodžiusios nuotraukos sukėlė tokį skandalą, ir pasakoja kitokią istorijos versiją.

Vyras teigė, kad su 30-mete artimus ryšius palaikė apie porą metų.

Plungės rajono savivaldybės tarybos narys, atstovaujantis Socialdemokratų sąjungai, tikino, kad santykiai užsimezgė daugiau moters iniciatyva: esą ne jis merginą kvietė kavos, o ji prašydavo, kad jis jai atneštų kavos.

V. Nekrašas sakė, kad jam Živilė atsibodo, jis santykius su ja nutraukė, o ji negalėjo su tuo susitaikyti. Tai, pasak jo, ir privertė merginą kreiptis į žiniasklaidą. Pašnekovas tikino, kad su Živile nebendravo apie porą paskutinių mėnesių.

„Ji taip prikibo, kaip erkė. Man atsibodo visi prašymai“, - kodėl nusprendė nebebendrauti su mergina, aiškino gydytojas.

Seksualiniu priekabiavimu apkaltintas V. Nekrašas teigė, kad pati mergina jį viliojo, rašė gražias žinutes, darbe siuntė dviprasmiškas žinutes.

„Atsiguliau. Prisiminiau vakarykštę dieną, kaip buvo mums gera paskęsti vienas kito glėbyje, mėgautis vienas kito artumu ir šiluma. Meile, tu – nuostabus, myliu tave“, - Živilės žinutę teigė cituojantis pašnekovas.
Vyras tikino, kad jokių grasinančių ar terorizuojančių telefoninių pokalbių su Živilės vyru taip pat neturėjo. Jie telefonu bendravo, bet jokių piktų pokalbių esą nebuvo.

Vis dėlto V. Nekrašas pripažino, kad gyvenimas jam dabar ne iš lengvųjų. Viešumoje išaiškėjęs darbinis romanas skausmo suteikė tiek gydytojo žmonai, tiek trims jų vaikams.

„Žmona, aišku, kad (žmona – red.) blogai reaguoja. Bet ne tai esmė. Esmė, kad aš ir vaikus turiu, kuriems trauma“, - po paviešintos informacijos apie santykius su Živile kalbėjo V. Nekrašas.

Ne pirmas skandalas: nuogą moterį išmetė už durų

2008 m. laikraštis „Plungė“ aprašė kitą su tarybos nariu susijusį skandalą. Gruo­džio 18-osios nak­tį, apie 4.45 va­l., po­li­ci­ja su­lau­kė ga­na keis­to skam­bučio - Plun­gės r. sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos na­rys, bu­vęs Sei­mo narys, UAB Plun­ges svei­ka­tos cent­ro gy­dy­to­jas psi­chiat­ras V. Nek­ra­šas į sa­vo na­mus No­riš­kių kai­me kvie­tė at­vyk­ti po­li­ci­nin­kus, me­di­kus ir žurnalis­tus. Šiems atvykus, V. Nek­ra­šas, pra­da­ręs sa­vo na­mų du­ris, pro jas iš­stūmė vi­siš­kai nuo­gą mo­te­rį, o pa­ts vėl už­si­ra­ki­no ir nie­ko neįsilei­do. Atvykę me­di­kai nuogą moterį ap­su­po ant­klo­de ir nu­ve­žė į ligoninę.

Kaip rašo laikraštis, tą pačią dieną, kelios valandos iki aprašytų įvykių Plun­gės svei­ka­tos cent­ro ko­ri­do­riu­je prie gy­dy­to­jų ka­bi­ne­tų sėdėję žmo­nės pa­sa­ko­ja: psi­chiat­ro V. Nek­ra­šo ka­bi­ne­te esą pa­si­gir­do triukš­mas, ne­tru­kus iš jo iš­bė­go ap­si­ver­ku­si tos pa­čios įstai­gos slau­gy­to­ja R. M., pa­skui ją - dak­ta­ras. Net­ru­kus po to slau­gy­to­ja krei­pėsi į li­go­ni­nės priėmi­mo sky­rių. Jai su­teik­ta me­di­ci­nos pa­gal­ba ir kons­ta­tuo­ta, kad mo­te­ris pa­ty­rė ne­žy­mų svei­ka­tos su­trik­dy­mą. Me­di­kai apie su­ža­lo­tą Plun­gės svei­ka­tos cent­ro dar­buo­to­ją in­for­ma­vo po­li­ci­ją, tačiau nukentėjusioji pa­reiš­kė nie­kam jo­kių pre­ten­zi­jų ne­be­tu­rin­ti.

Po šios istorijos Plungės raj. savivaldybės tarybos etikos komisija pripažino, kad Plungės rajono savivaldybės tarybos narys V. Nekrašas pažeidė LR valstybės politikų elgesio kodekso reikalavimus deramai elgtis visuomenėje, laikytis visuotinai pripažįstamų dorovės, moralės ir etikos normų.