Viešoje erdvėje lietuviai pradėjo dalytis savo planais, ką žada nuveikti laisvomis dienomis. Panašu, kad daugelis jų ruošiasi palikti gimtuosius miestus.

DELFI jau rašė, kad ketvirtadienio popietę Vilniaus mieste susidarė spūstys – masiškai išvykstama iš sostinės.

Planuose – vizitas prie jūros ir šašlykai

„Savaitgalį bus motinos diena, todėl mes su broliu mamai padovanosime tulpių glėbį ir nusivešime prie jūros piknikui: šampaniukas, mėgstamiausias mamos torčiukas ir bus liuks. Bet tikiuosi, kad oras bus geras!“, – rašė viena internautė.

„Nieko veikti neplanuoju. Ilsėsiuosi, tvarkysiuosi, nes namuose – košmaras po darbo savaitės. Jei bus geras oras, planuojame važiuoti į miškelį pasikepti šašlykų“, – sakė kita.

Savo ruožtu vilnietė Ieva pasakojo šį savaitgalį praleisianti užsiimdama itin aktyvia veikla.

„Ilgąjį savaitgalį su šeima susiplanavome padaryti daug dalykų. Svarbiausias, žinoma, pasveikinti mamas, bet prieš tai dar reikės nuvažiuoti pasižiūrėti, kaip po žiemos atrodo sodyba.

Jei bus palankus oras, pasitvarkysime ar bent pasiskinsime kiaulpienių, dilgėlių ir visokio kitokio pavasario gėrio. Jei tik nelis, tradiciškai eisime prie upės nuo tiltelio pirmą kartą šiemet pamėtyti į vandenį akmenų. Pakeliui aplankysime sodybos kaimyną, kuriam atvežame cigarečių, o jo arkliui – duonos.

Tėviškėje planuojame aplankyti gimines, papietavę pas mamą nunešti ant močiutės kapo gėlių, o grįžę į Vilnių užlipti į Trijų Kryžių kalną ar bent Gedimino pilį“, – pasakojo ji.

DELFI taip pat primena, kad šis ilgasis savaitgalis džiugins švenčių gausa.

Ketvirtadienį – džiazo diena ir Valpurgijos naktis

Štai, pavyzdžiui, ketvirtadienį pasaulyje yra minima Tarptautinė džiazo diena. Šią dieną į scenas kops ar koncertuos aikštėse net šešiuose šalies miestuose: VilniujeKauneKlaipėdojeŠiauliuose, Trakuose bei Kėdainiuose. Pasirodymus tarptautinę džiazo dieną surengs žinomi šalies džiazo atlikėjai Liudas Mockūnas, Artūras Anusauskas, Juozas Milašius, Olegas Molokojedovas, Dainius Pulauskas, Valerijus Ramoška, taip pat Lietuvos kariuomenės orkestras, Krašto apsaugos savanorių pajėgų bigbendas, Klaipėdos džiazo orkestro combo grupė ir daugelis kitų. Dauguma renginių bus nemokami.

Ketvirtadienį taip pat švenčiama Valpurgijos naktis. Tai – senovės germanų pavasario šventė, skirta prikelti pavasarį. Iki šiol ji ypač triukšmingai švenčiama Vokietijoje, Harco regione. Naktį iš balandžio 30-osios į gegužės 1-ąją persirengėliai (raganos ir velniai) triukšmaudami eina Harco regiono miestelių gatvėmis, o nakčiai lipa į Brokeno kalną, kur iki ryto kūrena laužus. Buvo tikima, kad šią naktį raganos išteka už velnių, kad tai jų vestuvių puota.

Sakoma, kad anksčiau Lietuvoje paminėti Valpurgijos naktį moterys, gebėjusios burti ir vadinamos raganomis, rinkdavosi ant Šatrijos kalno.

Penktadienį pagerbsime darbuotojus ir įstojimą į ES

Savo ruožtu penktadienį Lietuvoje minima Tarptautinė darbininkų diena. Šios šventės ištakos siekia dar 1886 metus, kai tą dieną Čikagos miesto policija buvo priversta malšinti darbininkų demonstraciją, kurios metu darbininkai reikalavo sutrumpinti darbo laiką iki 8 valandų per dieną. Malšinant demonstraciją neapsieita be aukų. Po trejų metų Paryžiaus 2-asis tarptautinis kongresas paskelbė gegužės 1-ąją viso pasaulio darbininkų solidarumo diena.

Į Lietuvą ši šventė atėjo Tarybų Sąjungos metais. Tuo metu gegužės 1-oji buvo kone įspūdingiausia metų šventė. Tuo metu gatvėje žygiuodavo iškilmingos eisenos, geriausi darbuotojai buvo pagerbiami per visą miestą iškilmingai vežant jų portretus. Dabar Tarptautinės darbininkų šventės metu siekiama ne tik pagerbti gerus darbuotojus, bet ir atkreipti dėmesį į darbininkų teises, padėti bedarbiams įveikti skurdą, pasirūpinti darbininkų sauga ir sveikata.

Penktadienį taip pat minima Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą diena. Lietuva į ES įstojo 2004 m. gegužės 1 d. Tą pačią dieną į ES buvo priimtos ir šios šalys: Kipras, Čekija, Estija, Latvija, Vengrija, Malta, Lenkija, Slovakija ir Slovėnija. Europos šalys į ES susibūrė norėdamos palaikyti gerovę, taiką ir demokratiškai priimti bendrus sprendimus.

Sekmadienį meilę dovanosime mamoms

Sekmadienį Lietuvoje bus švenčiama Motinos diena. Tradiciškai, nuo 1928 m., ji švenčiama pirmąjį gegužės sekmadienį. Tačiau ši šventė žinoma nuo pagonybės laikų, kai mamas vaikai ir vyrai ne tik pasveikindavo, bet ir tą dieną stengdavosi išvaduoti nuo namų ruošos darbų.

Pasaulyje paplitus krikščionybei, deivių kultas išnyko, jį atstojo Dievo motinos Marijos garbinimas. Nors Marijos gimimo diena laikoma rugsėjo 8-oji, Motinos diena daugelyje pasaulio šalių, kaip senųjų tradicijų atgarsis, švenčiama pavasario mėnesiais. Beje, pagal katalikišką tradiciją dvasine motina buvo laikoma bažnyčia, dovanas Motinos dienos proga reikėdavo nešti būtent jai. Viduramžiais viskas pakrypo žemiškųjų motinų garbinimo link – ketvirtasis gavėnios sekmadienis tapo Motinos dienos sekmadieniu.

Sekmadienį taip pat švenčiama ir Pasaulinė spaudos laisvės diena.1993 metų gruodį Jungtinių Tautų generalinė asamblėja nusprendė gegužės 3-iąją paskelbti Pasauline spaudos laisvės diena.

1991 m. gegužės 3 d. Afrikos žurnalistai susirinko į sostinę Namibiją į regiono seminarą apie nepriklausomas ir pliuralistines informacijos priemones. Tuomet jie pasirašė Vindchukso deklaraciją, skatinančią visų pasaulio šalių valstybes užtikrinti spaudos laisvę ir demokratiją. Ši deklaracija tapo pirmuoju dokumentu, kuriame reikalaujama suteikti viso pasaulio žmonėms laisvę viešai išsakyti savo nuomonę ir turėti priėjimą prie įvairių nepriklausomų informacijos šaltinių.

Kokius orus žada?

Remiantis gismeteo.lt orų prognozėmis, savaitgalį tikrai bus progų pasidžiaugti gerais orais.

Penktadienį debesų nepritrūks, vietomis krapnos lietus. Numatomas kiek stipresnis pietų vėjas. Vilniuje ir Kaune, tamsiuoju paros metu, vyraus 7–10 laipsnių temperatūra. Debesuotumas bus menkas. Įdienojus lynos, bus apie 14–15 laipsnių šilumos. Šiauliuose, nakties ir ryto dangus bus giedras. Temperatūra sieks 7–9 laipsnius šilumos. Dieną numatomas gausus debesuotumas, oras šils iki 13 laipsnių. Pajūryje visą parą dangus bus apniukęs. Naktį ir ryte termometrai fiksuos 9, dieną 14 laipsnių šilumos. 

Šeštadienį numatomas vidutinio stiprumo vakarų vėjas, kuris dangumi gins pavienius debesis. Temperatūra nesikeis. Vilniaus ir Kauno apylinkėse, naktį ir ryte, bus apie 7–8 laipsnius šilumos. Gali palynoti. Įdienojus oras šils iki 13 laipsnių. Šiauliuose, pirmoje paros pusėje, galimas nedidelis lietus, vyraus 6–7 laipsnių temperatūra. Dieną bus apie 11 laipsnių šilumos. Kritulių nenumatoma, debesys išsiskirstys. Pajūryje, nakties ir ryto dangus, bus apniukęs, temperatūra sieks 7–8 laipsnius šilumos. Įdienojus bus saulėta, oras sušils iki 9 laipsnių. 

Šventinis sekmadienis dovanos saulėtus orus. Savo krypties nekeis vakarų vėjas. Vilniuje ir Kaune, visos paros metu, dangus bus skaidrus. Naktį ir ryte termometrai fiksuos 3–7, dieną 12–13 laipsnių šilumos. Šiauliuose pirmoji paros pusė numatoma giedra, bus apie 3–6 laipsnius. Dieną dangus trumpam apniuks, oras sušils iki 13 laipsnių. Pajūryje saulės vonios garantuotos. Pirmoje paros pusėje temperatūra svyruos tarp 5–8 laipsnių. Dienos metu termometrų stulpeliai kils iki 10 laipsnių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)