Kaip jau skelbta, Latvijoje nuo ketvirtadienio keturioms savaitėms – iki lapkričio 15-osios įvedamas karantinas, o kartu su juo ir daugybė griežtų draudimų.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorius, visuomenės sveikatos specialistas Mindaugas Stankūnas laidoje „Delfi tema“ aiškino, kad Latvija dabar pasaulyje yra numeris vienas pagal užsikrėtimų skaičių, tenkantį 100 tūkst. ar milijonui gyventojų. Tai yra antirekordas.

„Lietuvoje yra šiek tiek geriau, bet nelabai būtų kuo pasidžiaugti, esame penktoje vietoje tarp pasaulio šalių. Ir, kas yra svarbu, Latvijoje matome labai staigų augimą. Jeigu Lietuvoje mūsų pandemijos pagreitis siekia truputėlį daugiau kaip 10 procentų, tai Latvijoje jis siekia apie 44 procentus. Latvijoje pandeminė situacija yra negera, ir ji dar stipriai blogėja“, – aiškino M. Stankūnas.

Pasak LSMU profesoriaus, Lietuva ir Latvija dar skiriasi tuo, kad Lietuvoje, nors mes dažnai prisimename mūsų žemą vakcinacijos lygį, bet vis dėlto mes esame realiai apie 60 proc. populiacijos suvakcinavę.

„Dėl Latvijos naujausių duomenų neturiu, mano duomenys yra praeitos savaitės pabaigos, tai siektų apie 45 procentus. Matome, kad latviai turi sudėtingą situaciją. Turint tokį žemą vakcinacijos procentą, jiems nelieka kitos išeities, tik taikyti griežtas vadinamąsias nefarmacines poveikio priemones, šiuo atveju – karantiną“, – aiškino M. Stankūnas.

Atvejų skaičius du kartus viršija antros bangos viršūnę

Kaip pasakojo Latvijos lietuvių bendruomenės pirmininkas R. Žalnierius atvejų paplitimas atsiskleidė pradėjus plačiau testuoti žmones,

„Tai yra paprasčiausiai daugiau tikrinimo atvejų. Padidėjus sergamumui, buvo pradėti testavimai mokyklose, kurie davė ženklų spartesnį susirgimų skaičių.

Kas dvi savaites yra tikrinami vaikai, ir matome, kad tarp jų yra randama daug užsikrėtusių žmonių. Šiuo metu yra maždaug 49 proc. padidėjęs sergamumas, – pilnos ligoninės, 100 tūkst. gyventojų atvejų skaičius pasiekė 1226, tai du kartus viršija antrosios bangos viršūnę“, – pasakojo R. Žalnierius.

Kartu pašnekovas patikslino, kad pagrindinė sergančiųjų grupė Latvijoje nėra mokiniai.

„Serga įvairaus amžiaus žmonės, mokyklose tik atsirado daugiau, kadangi yra testuojami vaikai“, – sakė jis.

Ir anksčiau galiojo ribojimai

Pasak pašnekovo, šiuo metu Latvijoje stengiamasi testuoti kuo platesnes visuomenės grupes.

„Šiuo metu yra absoliutus testavimas, ypač viešosiose įstaigose, kur žmonės dirba su žmonėmis, mokyklose, viešosiose įstaigose. Šią savaitę dar bus apmokami testai, nuo kitos savaitės žmonės juos dengs patys, ir nuo lapkričio 15 dienos, nesvarbu, ar žmogus bus testuotas, jeigu nebus atliktos vakcinos, jis praras savo darbą“, – sakė R. Žalnierius.

Pasak Latvijos lietuvio, ir iki karantino buvo prekybos tinkluose buvo nešiojamos kaukės.

„Mokyklose jų nereikėjo. Kaip ir pradžioje, turėjo būti užtikrinami dviejų metrų atstumai, buvo mažinamas renginių dalyvių skaičius. Pačių renginių buvo mažiau. Daugiausiai veikė lauko kavinės. Skaičiuojamas atstumas žmonių, įėjusių į patalpas, maisto prekių parduotuvėse, kavinėse, parduotuvėse“, – vardino R. Žalnierius.

Pašnekovas pasakojo, kad prasidėjus nepaprastajai padėčiai, viskas žymiai sugriežtinta, tikrinami galimybių pasai.

„Žmonės be jų neįleidžiami į prekybos centrus, į kirpyklas. Medikai nepriima, ir konsultuoja telefonais“, – pasakojo R. Žalnierius.

Žmonės nekeikia valdžios

Latvijos lietuvių bendruomenės pirmininkas susidarė įspūdį, kad žmonės Latvijoje į ribojimus reaguoja švelniau.

„Nėra tokios kritikos sveikatos ministrui arba kitiems politikams dėl draudimų arba kitų dalykų. Rytojus parodys, ar tikrai Vyriausybė patvirtins daugybę draudimų. Kas yra baisiausia, tai yra namų sėdėjimo taisyklės, kas Lietuvoje yra vadinama komendanto valanda.

Gali būti, kad nuo aštuntos vakaro iki septintos ryto žmonės negalės niekur keliauti, turės sėdėti namuose, bus uždaryti prekybos centrai, parduotuvės, visos įstaigos. Patalpose ir lauke renkasi ne daugiau kaip 10 žmonių iš dviejų namų ūkių. Transporto priemonėse tik 50 proc. vietų galės būti užimtų.

Mokyklose šiuo metu esančios atostogos bus pratęsta iki lapkričio 1 dienos, ir tris savaites po to jos dirbs nuotoliniu būdu. Bus sutrumpintos darbo dienos iki šešių valandų. Bus baudos, jei jie nesilaikys reikalavimų. Apribojamas nepilnamečių judėjimas“, – sakė R. Žalnierius.

Paskiepytieji supyko ant nesiskiepijančių

Latvijos lietuvis pasakojo, kad pasiskiepijusių žmonių pyktis atsisuko į žmones, kurie nėra vakcinuoti.

„Ne tik iš Vyriausybės pusės, bet ir iš vakcinuotų žmonių yra priekaištų, kodėl jie to nedaro. Visuomenė teigia, kad reikėtų tai daryti, ir gerai, kad bus atleidžiami iš darbų . Jie to nepateisina, ir jau eina kai kurie prie trečios vakcinacijos“, – pasakojo R. Žalnierius.

Tuo pat metu, pasak pašnekovo, šalyje švietimo įstaigoms, kur yra daugiau kaip 80 proc. vakcinuotų darbuotojų, mokamos nuo 5000 eurų premijos ta, kad jos galėtų pagerinti darbą nuotoliniu būdu arba išmokėti premijas.

„O dabar yra išėjęs įstatymas, kad nuo 60 m. senjorai gaus 20 eurų paskatinimą“, – sakė R. Žalnierius.

Latvija keturioms savaitėms įsiveda karantiną

Latvijoje nuo ketvirtadienio keturioms savaitėms – iki lapkričio 15-osios – įvedamas karantinas, pirmadienio vakarą pranešė premjeras Krišjanis Karinis, rašė BNS.

Jo metu dauguma parduotuvių, pramogų vietų ir mokyklos bus uždarytos. Sprendimą antradienį dar turi patvirtinti vyriausybė.

K. Karinis sakė, kad toks sprendimas priimtas dėl to, kad Latvijoje paskiepytų nuo koronaviruso gyventojų dalis yra pernelyg maža.

„Daugeliui gali atrodyti nesuprantama, kodėl pas mus yra taip, o Danijoje ir Airijoje – kitaip. Priežastis ta, kad skiepijimo procesas vyko netinkamai“, – sakė premjeras. Tuo metu sveikatos apsaugos ministras Danielis Pavlutas nurodė, kad karantino metu dirbs tik būtiniausių prekių parduotuvės, bus prieinamos tik būtiniausios paslaugos.

Be to, planuojama įvesti komendanto valandą nuo 20 val. iki 5 val., tačiau žmonės galėtų grįžti iš darbo ar vykti į jį ir galiojant šiam ribojimui. Mokyklose savaitei planuojama pratęsti jau prasidėjusias rudens atostogas, o po jų visi moksleiviai, išskyrus 1–3 klasių mokinius, iki lapkričio 15 dienos mokysis nuotoliniu būdu.

Latvija yra pirmoje vietoje pasaulyje pagal sergamumo COVID-19 augimą.

Per pastarąją savaitę naujų COVID-19 atvejų padaugėjo 49 proc., o pastarųjų dviejų savaičių sergamumo koronavirusine infekcija rodiklis paaugo iki 1307,2 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Šis rodiklis dabar yra didžiausias šalyje nuo pandemijos pradžios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (917)