Iš Latvijos gauti atsakymai į teisinės pagalbos prašymus dar verčiami į lietuvių kalbą, todėl jų turinys kol kas nežinomas.

Į bylos posėdį penktadienį susirinkę proceso dalyviai svarstė, kaip elgtis su iš Rusijos gautu atsakymu. Jame tik pranešama, kad nustatyta liudytojo, buvusio omonininko Aleksandro Kuzmino gyvenamoji vieta - teismui nurodytas jo adresas Rusijoje. Lietuvos teisingumo ministerija teismui nurodė, kad galėtų dar galėtų pasiaiškinti Rusijos poziciją dėl tokio atsakymo į Rusijos teisinės pagalbos prašymą.

„Ar tai reiškia, kad mūsų prašymas perduotas pagal nustatytą adresą, ar tai reiškia, kad nustatė adresą ir nieko nebedaro?“ - anksčiau vykusiame posėdyje stebėjosi teisėjas Aloyzas Kruopys.

Tuo metu nuteistojo Konstantino Michailovo advokatai mano, kad Rusija tiesiog pranešė apie tarpinį faktą, informavo apie prašymo vykdymo eigą.

1991 ir 1992 metais šis asmuo buvo apklaustas Latvijos generalinėje prokuratūroje. Medininkų bylą nagrinėjant Vilniaus apygardos teisme liudytojas kviestas atvykti į 2010 metų gegužės 5 dienos posėdį, tačiau jame nepasirodė. Anksčiau A.Kuzminas gyveno Latvijoje.

Lietuvos teismas šiam liudytojui suformulavo per 30 klausimų. A.Kuzmino prašoma atsakyti į klausimus apie Rygos OMON, jos narių atvykimo į Lietuvą 1991 metų liepą tikslus, turėtus ginklus, ar jam kas nors žinoma apie K.Michailovo dalyvavimą nužudant Medininkų muitinės posto darbuotojus.

Latvijoje gyvenančių liudytojų, taip pat buvusių omonininkų Normundo Strapcano ir Germano Buniatovo (ankstesnė pavardė Glazovas - BNS) klausiama apie tarnybą Rygos OMON, ar pažinojo kitus omonininkus - Česlavą Mlynniką, A.Kuzminą, Andrejų Laktionovą, Aleksandrą Ryžovą, Konstantiną Michailovą, apie Rygos OMON būryje sukurtas „Delta-1" ir „Delta-2" grupes, kieno nurodymu ir kokiu tikslu tos grupės buvo sukurtos, kokia buvo tų grupių veikla, ar liudytojui žinomos kokios nors konkrečios Rygos OMON „Delta" grupių operacijos.

N.Strapcano prašoma atsakyti, ar jam žinoma, ar 1991 metais Rygos OMON darbuotojai užpuldinėjo Latvijos, Lietuvos vidaus reikalų sistemos pareigūnus, Latvijos ir Lietuvos muitinės postus, juos degino, mušė ir tyčiojosi iš muitininkų, kieno nurodymu tokie veiksmai buvo atliekami.

Prokuroras Saulius Verscekas yra sakęs, kad buvę omonininkai kituose teismo procesuose yra liudiję apie OMON struktūrą ir šioje struktūroje sukurtų „Delta“ grupių paskirtį, veiklos pobūdį ir pan.

Kitame teismo posėdyje, kuris vyks sausio 9 dieną, tikimasi paskelbti teisinės pagalbos prašymo Latvijai rezultatus.

K.Michailovą 2007 metų lapkričio 28 dieną sulaikė Latvijos teisėsauga, remdamasi Lietuvos išduotu Europos arešto orderiu. Lukiškių tardymo izoliatoriuje jis laikomas nuo 2008-ųjų sausio. Vilniaus apygardos teismas K.Michailovą pripažino kaltu ir 2011 metais nuteisė kalėti iki gyvos galvos.

Šį nuosprendį skundę Lietuvos prokurorai siekia, kad K.Michailovas būtų nuteistas už nusikaltimus žmoniškumui. Nuosprendį skundė ir nuteistasis, kuris kategoriškai neigia savo kaltę.

Ankstų 1991 metų liepos 31-osios rytą Medininkų pasienio kontrolės poste buvo šaltakraujiškai nužudyti septyni savo pareigas ėję policijos ir muitinės pareigūnai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)