Kaip pranešė pirmadienį Latvijos radijui ministras, tai - žmonės, kurie pastaruoju metu agresyviai teisino Rusijos veiksmus aneksuojant Krymą ir ne kartą niekinamai atsiliepė apie Ukrainą.

"Konkrečius vardus ir pavardes jūs sužinosite po kelių valandų, bet galiu patvirtinti, kad šie asmenys atstovauja kultūros sferai ir yra gana plačiai žinomi Latvijoje", - sakė E. Rinkevičius.

Savo ruožtu DELFI.lv skelbia, kad nepageidaujamais asmenimis bus paskelbti atlikėjai Olegas Gazmanovas, Josifas Kobzonas ir atlikėja Valerija.

Latvijos URM atstovai patikslino, kad į "juodąjį sąrašą" šie atlikėjai įtraukti neribotam laikui.

Anot pareigūno, jeigu į sąrašą įtraukti asmenys jau yra Latvijoje, jiems bus pasiūlyta palikti šalį. "Bet jokių šou su suėmimais ir policija nebus", - pabrėžė E. Rinkevičius.

Anksčiau jis pareiškė nusprendęs uždrausti "Rusijos imperializmo ir agresijos apologetams atvykti į Latviją".

Pasak Latvijos žiniasklaidos, į šį sąrašą gali būti įtrauktos kai kurios Rusijos estrados žvaigždės, ketinančios dalyvauti tarptautiniame jaunųjų atlikėjų konkurse "Naujoji banga" Jūrmaloje.

Pasipiktinimą sukėlė dainos žodžiai

DELFI primena, kad gruodžio mėnesį minint Rusijos Federacijos Konstitucijos dvidešimtmetį, Kremliaus Didžiuosiuose rūmuose, kur buvo sukviesti užsienio šalių ambasadoriai, O. Gazmanovas atliko Sovietų Sąjungą šlovinančią dainą „Pagaminta SSRS“.

Dainoje skamba žodžiai „Ukraina ir Krymas, Baltarusija, Moldova – tai mano šalis! Sachalinas, Kamčiatka, Uralo kalnai – tai mano šalis! Krasnodaro kraštas, Sibiras ir Pavolgys, Kazachstanas, Kaukazas, ir Pabaltijys... Aš gimiau Sovietų Sąjungoj, padarytas aš SSSR!".

Ši daina papiktino lietuvius ir latvius. Europos Sąjungos ambasadorius Maskvoje Vygaudas Ušackas sakė sunkiai suvokiantis, kaip tokie tekstai gali skambėti minint Konstitucijos dvidešimtmetį.

Buvusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė pareikalavo neįleisti O. Gazmanovo į Lietuvą ir paskelbti jį persona non grata. Jos nuomone, O. Gazmanovo koncertas Vilniuje yra provokacija.

Latvijoje į O. Gazmanovo dainą, atliktą Kremliuje, sureagavo Užsienio reikalų ministerija. Ministerijos atstovas spaudai Karlis Eihenbaumsas pareiškė besigailintis, kad kai kurie Rusijos sluoksniai taip ir nesugebėjo atsisakyti praeities stereotipų ir priimti šiuolaikinės realybės politinio žemėlapio.

Pats O. Gazmanovas sako, kad jo dainoje pasakoma visiška tiesa: jis iš tiesų gimė Sovietų Sąjungoje, Kaliningrado srities Gusevo mieste. Rusijos atlikėjas aiškina, kad kūrinyje nėra necenzūrinių žodžių, agresijos ar politinių skundų.