„Manau, kad svarbiausias dalykas, kurį turime aptarti – tai baimė.

Manau, kad turime įveikti baimę nugalėti Rusiją. Kai kalbame apie naujas sankcijas, papildomą karinę paramą Ukrainai – pagrindinė mus stabdanti kliūtis yra baimė dėl to, kas nutiks, jeigu Rusija iš tikrųjų pralaimės karą“, – žurnalistams Briuselyje sakė G. Landsbergis.

„Jeigu susidorosime su šia baime, jeigu priimsime faktą, kad Rusija gali ir turi pralaimėti tam, kad ateityje išvengtumėme kitų karų, tada, tikiu, visi kiti klausimai bus išspręsti daug paprasčiau. Tada galėsime perduoti visus ginklus, kurių Ukrainai reikia, galėsime visiškai sankcionuoti Rusiją, siekdami riboti jos galimybę kariauti.

Ir tada galėsime taip remti Ukrainą, jog ši atkovotų visas savo teritorijas“, – neabejojo Lietuvos politikas.

G. Landsbergis apgailestavo, kad, jo manymu, ne visos Europos valstybių sostinės pripažįsta, kad vienintelė karo Ukrainoje baigtis – Maskvos nesėkmė.

„Jeigu nesiruošiame Rusijos pralaimėjimui, tai nesame rimtai nusiteikę padėti Ukrainai laimėti. Jeigu turime galią pasakyti „Ukraina laimi“, tada šiame kare negali būti apipusės pergalės. Yra pergalė ir yra pralaimėjimas. Turime pripažinti, kad kažkuri pusė turi pralaimėti. Mano akimis, tai Rusijos pralaimėjimas. Turi būti labai aišku, kad Rusija privalo pralaimėti šį karą“, – pažymėjo ministras.

ELTA primena, kad Briuselyje užsienio reikalų ministras dalyvauja Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų taryboje, kurioje numatoma aptarti Rusijos karinę agresiją prieš Ukrainą bei situaciją Sahelio ir Vakarų Afrikos pakrančių valstybėse.

Ministrai taip pat aptars aktualius užsienio politikos klausimus: situaciją Armėnijos ir Azerbaidžano pasienyje, Irane, Venesueloje, Etiopijoje, Juodkalnijoje ir Afganistane. ES užsienio reikalų ministrai aptars situaciją Ukrainoje, šiai šaliai skiriamą ES paramą, įskaitant naujus Europos taikos priemonės paketus, pasirengimą ES Ukrainos viršūnių susitikimui, Rusijos atsakomybės užtikrinimo, maisto saugumo bei įsitraukimo su trečiosiomis šalimis klausimus.

Susitikimo metu ministrai pasikeis nuomonėmis dėl Ukrainos dešimties žingsnių taikos plano.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją