Penktadienį G. Landsbergis gavo oficialų atsakymą iš Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio, kuriame jis pareiškė, kad pasitiki Seimo deleguotu VTEK nariu bei jam nėra žinoma apie iniciatyvas atleisti kitus VTEK narius.

„Džiaugiuosi, kad Seimo pirmininkas, matyt, ramiai apgalvojęs situaciją bei įvertinęs pasigirdusią kritiką dėl menkinamo jo autoriteto, vis dėlto išdrįso pasipriešinti Ramūno Karbauskio diktatui bei ketinimams išformuoti VTEK komisiją. Tikimės, kad tokia naujai atsiradusi drąsa nebus vienkartinis veiksmas. Jei Seimo pirmininkas imtųsi ir ateityje dažniau ir nuosekliai priešintis nedemokratinėms LVŽS lyderio ir Agnės Širinskienės iniciatyvoms, Seime atsirastų kitų politinių jėgų, kurios galėtų tapti Seimo pirmininko atrama, jei R. Karbauskis siektų jo atleidimo“, - pranešime cituojamas G. Landsbergis.

V. Pranckiečio atsakyme G. Landsbergiui rašoma, kad Seimo pirmininko deleguotam VTEK nariui Antanui Šenavičiui priekaištų nėra.

„Norėtume pastebėti, kad VTEK narys gali būti atleistas iš pareigų Seimo nutarimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma slaptu balsavimu jo kandidatūrą Seimui pateikusio subjekto arba ne mažiau kaip 1/5 Seimo narių siūlymu. Atsižvelgdami į minėtą nuostatą manytume, kad VTEK narių galimybes toliau eiti užimamas pareigas pirmiausia turėtų įvertinti jų kandidatūras Seimui pateikę subjektai. (...) Taip pat norėtume pastebėti, jog mums nėra žinoma apie iniciatyvas atleisti VTEK narius ar narį 1/5 Seimo narių siūlymu“, - rašoma atsakyme.

Nuomonės išsiskyrė ir dėl dotacijos LSDDP

DELFI primena, kad tai ne pirmas V. Pranckiečio ir R. Karbauskio nuomonių išsiskyrimas per pastarąsias dienas.

Penktadienį Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė vetavo pataisas, numatančias dotacijas Lietuvos socialdemokratų darbo partijai (LSDDP). Lietuvos valstiečių ir žaliųjų pirmininkas R. Karbauskis pareiškė, kad Seimas sieks atmesti šį D. Grybauskaitės veto.

„Mes negalime priklausyti nuo prezidentės norų pasikeitimo. Vieną dieną ji sako viena, kitą dieną vetuoja tai, ką siūlė pati“, – BNS kalbėjo R. Karbauskis.

Savo ruožtu Seimo pirmininkas V. Pranckietis laikėsi kitos nuomonės ir paragino Seimą visgi apsvarstyti D. Grybauskaitės pasiūlymus dėl partijų finansavimo. Seimo pirmininkas sakė iš anksto tikėjęsis, kad prezidentė įstatymus vetuos, nes biudžeto pataisa dėl galimybės skolintis LSDDP dotacijai buvo sujungta su papildomu finansavimu gynybai.

„Iš anksto kalbėjau, kad turi būti du projektai atskiri, bet dabar jau tai yra patvirtinta kaip vienas projektas“, – sakė V. Pranckietis.

Prezidentė pasiūlė, kad dotacija socialdarbiečiams būtų skiriama nuo kitų metų. Prezidentūra penktadienį pranešė, kad šalies vadovė taip pat ragina negriauti partijų finansavimo sistemos atsisakant procentinės rinkėjų balsų kartelės, tačiau pasiūlė ją sumažinti iki 2 procentų. V. Pranckietis sakė dar norintis įsigilinti į šiuos pasiūlymus.

„Aš turėsiu dar įsigilinti ir nuspręsti, ar tai yra teisingas, ar neteisingas kelias, bet partijos turi būti finansuojamos skaidriai. Ieškokime gero kelio“, – teigė Seimo pirmininkas.

Pagal Seimo priimtas pataisas, socialdarbiečiai pretenduotų į maždaug 200 tūkst. eurų dotaciją.