Anot jo, nepaisant to, kad K. Bartoševičius nepriklauso konservatorių partijai, pirmininkas tikina jaučiantis „atsakomybę už kiekvieną su TS–LKD sąrašu išrinktą žmogų“. Ministras pabrėžia, kad pasitiki teisėtvarkos sistema ir viliasi, jog situacija bus įvertinta objektyviai bei nešališkai.

„Šiandien dirbdamas Briuselyje išgirdau apie pradėtą ikiteismini tyrimą dėl Seimo frakcijos nario K. Bartoševičiaus galimai įvykdyto nusikaltimo ir buvau sukrėstas. Nors Seimo narys nepriklauso partijai, tačiau jaučiame atsakomybę už kiekvieną su TS–LKD sąrašu išrinktą žmogų. Esam kaip bendruomenė šokiruoti paskelbtos informacijos“, – Eltai raštu perduotame atsakyme teigė G. Landsbergis.

„Pasitikiu Lietuvos teisingumo sistema, kuri, tikiu, objektyviai, principingai bei nešališkai įvertins bei nustatys atsakomybę, jei buvo padarytas nusikaltimas. Seimo nario mandato atsisakymas leis teisėsaugai reikalingus veiksmus atlikti be trukdžių“, – pažymėjo jis.
ELTA primena, kad pirmadienį konservatorių atstovas K. Bartoševičius pranešė, jog atsisako Seimo nario mandato. Politikas teigė sprendimą priėmęs dėl asmeninių priežasčių.

Vis tik, vėliau pranešta, kad generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen dėl K. Bartoševičiaus neliečiamybės panaikinimo. Prokuratūra informavo apie 2022 m. lapkričio 15 d. pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl galimai įvykdytų nusikalstamų veikų, numatytų Baudžiamojo kodekso (BK) 150 straipsnio 4 dalyje, 153 straipsnio 1 dalyje ir 150 straipsnio 3 dalyje.

BK 150 straipsnio 4 dalis numato, kad tas, kas tenkino lytinę aistrą su mažamečiu prieš šio valią analiniu, oraliniu ar kitokio fizinio sąlyčio būdu panaudodamas fizinį smurtą ar grasindamas tuoj pat jį panaudoti, ar kitaip atimdamas galimybę priešintis, ar pasinaudodamas bejėgiška nukentėjusio asmens būkle, baudžiamas laisvės atėmimu nuo 3 iki 13 metų.

BK 150 straipsnio 3 dalyje nurodoma, jog tas, kas minėtus veiksmus atliko nepilnamečiam asmeniui baudžiamas laisvės atėmimu nuo 2 iki 10 metų.

BK 153 straipsnio 1 dalyje nurodoma, kad tas, kas atliko jaunesnio negu 16 metų asmens tvirkinimo veiksmus, baudžiamas laisvės apribojimu arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 5 metų.

Vadovaujantis Konstitucijos 62 straipsnio nuostatomis, Seimo nario asmuo neliečiamas, o Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė. Seimo statuto 22 ir 23 straipsniai nustato, kad dėl Seimo nario neliečiamybės atėmimo į Seimą turi kreiptis generalinis prokuroras.

Valdančiųjų frakcijoje dirbęs K. Bartoševičius Eltai pirmadienį sakė, kad jo sprendimas pasitraukti iš Seimo yra susijęs su paties sveikatos būkle, o ne su teisėsaugos paskelbta informacija apie jo atžvilgiu pradėtas ikiteisminį tyrimą dėl galimo nepilnamečių seksualinio prievartavimo.

„Ne, šitas sprendimas nėra susijęs. Šitas sprendimas susijęs su mano asmeniniais iššūkiais, kurie daugiausiai susiję su mano sveikata“, – sakė Seimo narys.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)