Į Seimą projekto palaikyti atvykęs režisierius Romas Zabarauskas po balsavimo žurnalistams sakė, kad sunku suvokti, kas įvyko.

„Aš asmeniškai tikėjausi, kad net ir šis, pirmas balsavimas sulauks nesėkmės, todėl džiaugiuosi, kad vis dėlto jis sulaukė sėkmės, kad šis žingsnis buvo žengtas dėl Lietuvos įvairovės pripažinimo, dėl Lietuvos piliečių pripažinimo. Tikiuosi, kad judėsime į priekį toliau“, – sakė režisierius.

Aktorė Elžbieta Latėnaitė taip pat teigė, kad šis įstatymas, nors ir labai kompromisinis, tačiau yra itin svarbus.

„Jausmai yra labai sumišę. Viena vertus, yra džiaugsmas, kad padarytas sąmoningas žingsnis ir mes, Lietuva, bei Seimas parodo kryptį link Europos, vakarietiškų vertybių – tai yra labai svarbu. Kita vertus, atrodo, kai tiek kovos reikia dėl tokių elementarių ir konservatyvių pozicijų kaip šis įstatymas, tai ir tas džiaugsmas nėra valio, nes yra (jausmas), kad taip ir turėtų būti“, – sakė aktorė.

Ji pripažino, kad įstatymą palaikantiems žmonės, kurie atvyko į Seimo salę pažiūrėti, kaip balsuojama dėl šio projekto, kilo daug streso.

„Mes girdime šitiek daug visuomenei, jaunimui, LGBT žmonėms žalingų nuomonių. Tos homofobijos mūsų Lietuvos Respublikos Seime yra tiek daug – vadinasi, mes šiuos žmonės išrenkame. Yra daug susirūpinimo, kad tiek daug galios turi būtent tokių pažiūrų žmonės, taip įžeidinėjantys Lietuvos piliečius, kurie yra taikūs ir nori būti lygiateisiai“, – kalbėjo E. Latėnaitė.

Savo ruožtu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Dainius Gaižauskas sakė esantis ramus, nes Civilinės sąjungos projektui tolesnėse stadijose, pasak jo, tikrai pritarta nebus.

„Šiandien susirinko visi Seimo nariai, kurie palaiko partnerystės įstatymą ir matome, kad balsavo tik 70 balsų. Mes visiškai ramūs, kad pertnerystės įstatymas nebus priimtas, o kolegų krikdemiškas variantas tikrai bus priimtas, nes dauguma Seimo tam pritaria. Tai labai geras sprendimas išspręsti problemą, kuri dabar yra kilusi“, – sakė D. Gaižauskas.

Landsbergis: man asmeniškai tai netgi per didelis kompromisas

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis po balsavimo teigė, kad Civilinės sąjungos įstatymą palaikė tiek konservatorių frakcijos narių, kiek ir buvo tikėtasi.

„Manau, kad koalicijos kolegos padarė tikrai labai didelį žingsnį, ieškodami kompromiso. Tiesą sakant, man asmeniškai tai yra gal netgi per didelis kompromisas. Aš manyčiau, kad kai kurios formuluotės galėtų būti ir labiau žmonių orumą ginančios, bet kadangi buvo ieškota palaikančių Seime, tai toks žemiausias įmanomas slenkstis, kurį pavyko įveikti“, – sakė G. Landsbergis.

Jis neslėpė, kad labiau palaikytų anksčiau teiktą Partnerystės įstatymo projektą. Jis praėjusiais metais neįveikė pirmosios – pateikimo – stadijos.

„Man atrodo, kad yra normalu nebijoti to ir vadinti viską taip, kaip yra, bet politika yra kompromisų menas. Mes turime ieškoti būdų susitarti, kad tiktų daugiau nei vienam ar kitam“, – komentavo G. Landsbergis.

„Stebėčiausi, jei jus tai stebintų“, – į žurnalistės klausimą, kodėl frakcija nėra vieninga, replikavo partijos lyderis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)