„Labai daug informacijos yra viešojoje erdvėje, kuri kelia lūkesčius, vėliau juos žlugdo. Reikia ramiai žiūrėti tiek į jos paskelbimą, tikrintis, į jos atšaukimą ar paneigimą. Tam tikros galimybės teikti ir sunkesnę ginkluotę Ukrainai išlieka. Bet valstybės pačios turi nuspręsti, kaip jos tą daro“, – trečiadienį prieš Vyriausybės posėdį sakė užsienio reikalų ministras G. Landsbergis.

Delfi primena, kad antradienį Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda pranešė, kad jo šalis neperduos karinių lėktuvų su Rusijos invazija kovojančiai Ukrainai, nes tai būtų laikoma „kariniu kišimusi

G. Landsbergis trečiadienį sakė, kad tiek pradinė informacija, tiek ir paneigimas nebuvo iki galo aiškus.

„Ta prasme... Ramiai“, – sakė jis.

Paklaustas, ar galėtų būti išeitis, jei patys ukrainiečiai atvyktų į ES šalį ir pasiimtų naikintuvus, užsienio reikalų ministras G. Landsbergis teigė, jog komentuoti to nenori. Ir neturi informacijos, kad ukrainiečiai būtų atvykę į Lenkiją pasiimti naikintuvų.

Jis teigė, jog dabar nėra „svarstymo ant stalo“ nutraukti diplomatinius ryšius su Rusija ir Baltarusija.

Paklaustas, kiek gali trukti sankcijos Rusijai, užsienio reikalų ministras G. Landsbergis kalbėjo, jog jos turėtų būti „tol, kol Rusija yra tokia, kokia ji yra šiandien“.

„Sankcijos tokia apimtimi, kokia dabar yra, jos turi galioti tol, kol Rusija yra tokia, kokia ji yra šiandien“, – sakė ministras.

Vis dažniau ir garsiau kalbama apie pasiūlymą Ukrainos oro erdvę paskelbti neskraidymo zona. G. Landsbergio nuomone, pirmiausia būtina išspręsti humanitarinio koridoriaus klausimą.

„Aš manau, kad pirmiausia mes turime kelti klausimą humanitarinio koridoriaus Ukrainos viduje iš dabar Rusijos okupantų kontroliuojamų teritorijų. Nes civiliai žmonės, kurie yra bombarduojami, nežmoniškose sąlygose yra, kad jiems būtų sudaryta galimybė pasitraukti iš tų teritorijų.

Ir taip, karo zonose būna priimti ir daugiašaliai sprendimai, kad tokios humanitarinėms neskraidymo zonoms yra užtikrinama kontrolė, kad ta humanitarinė zona yra paskelbiama neskraidymo. Bet tai yra daugiašalis sprendimas, jam galbūt reikalingas net JT pritarimas“, – sakė G. Landsbergis.

Ministras G. Landsbergis dar pridūrė, jog sankcijos Baltarusijai turi būti tokio paties griežtumo, kaip ir Rusijai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją