„Svarbiausias šios dienos sprendimas – sutarėme dėl sankcijų žmonėms, kurie įgalino A. Navalno suėmimą ir įkalinimą. Šios dienos Užsienio reikalų tarybos žingsnis yra itin simboliškas – ES gali reaguoti ir greitai, ir vieningai“, – sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Pasak ministro, sąrašas žmonių, kuriems bus skiriamos sankcijos, bus paskelbtas šiek tiek vėliau.

Ministro teigimu, sankcijos yra efektyvios ir veikia, jei jos tikslingai pritaikytos.

„Tai, dėl ko sutarėme šiandien, tebūnie pirmas žingsnis – svarbu neapsiriboti tiesiogiai už A. Navalno nuteisimą atsakingais asmenimis, būtina siekti, kad sankcijų sąrašuose atsidurtų ir režimo imituojamų teismų užsakovai, ir vykdytojai bei asmenys iš artimiausios V. Putino aplinkos. Jei norime padėti Rusijos pilietinei visuomenei, geriausias būdas tai padaryti – įvesti sankcijas tiems Rusijos teisėjams ir prokurorams, kurie yra korumpuotos teisėsaugos sistemos dalis ir įteisina režimo vykdomą sisteminį susidorojimą su Rusijos demokratinėmis institucijomis, laisva žiniasklaida ir politine opozicija“, – Užsienio reikalų ministerijos pranešime cituojamas ministras.

ES globalus sankcijų režimas gali būti taikomas už šiuos žmogaus teisių pažeidimus: genocidą, nusikaltimus žmoniškumui, rimtus žmogaus teisių pažeidimus (kankinimą, vergovę, neteisminį žudymą, priverstinį dingimą, savavališką areštą ar sulaikymą), kitus pažeidimus – įskaitant, bet neapsiribojant šiais: prekyba žmonėmis, seksualinis smurtas ir smurtas dėl lyties, susirinkimų ir asociacijos laisvės pažeidimai, saviraiškos laisvės pažeidimai, religijos ir įsitikinimų laisvės pažeidimai, jei šie pažeidimai yra didelio masto ir sistemingi.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (230)