Ingrida Šimonytė teisi: dėl to, ką sakė-pasakė prezidentas Gitanas Nausėda po A. Merkel pokalbių su A. Lukašenka, Lietuvos politika nesikeičia. Būtų gera, kad pats Prezidentas tą pasakytų Europai ir Lietuvai. Paslydau. O Ingrida Šimonytė reagavo ramiai, tai brandžios politikos pavyzdys. Premjerė tvarkoj“, – rašo V. Landsbergis.

„Bet nesusipratimo valanda nedžiugina. Ji eina nuo Berlyno ir negera visai ES. Kremliaus sėkmė. Kol vis dar manoma kur nors, kad Europos vardu kalba buvusi kanclerė. Vokietija, apsispręsk. Europa turi nuostatas“, – sakoma profesoriaus įraše.

Antradienį G. Nausėda BBC radijui duotame interviu teigė pritariantis Vokietijos kanclerės A. Merkel pokalbiams su autokratiniu Baltarusijos vadovu. G. Nausėdos manymu, tai, kad Vakarų valstybės migracijos krizę bando spręsti komunikuodamos su Vakarų nepripažintu prezidentu, A. Lukašenkos nepaverčia teisėtu Baltarusijos lyderiu.

„Remiu Vokietijos kanclerės Angelos Merkel pastangas ieškoti sprendimų repatrijuoti migrantus į jų kilmės šalis. Tarptautinės bendruomenės kalbėjimasis su A. Lukašenka, siekiant išgelbėti pasienyje įstrigusius žmones, nereiškia nei režimo legitimizavimo, nei pripažinimo“, – šią savaitę Prezidentūros komunikacijos grupės išplatintame pranešime teigė G. Nausėda.

Tuo tarpu G. Landsbergis laikosi kiek kitokios pozicijos. Jo teigimu, A. Merkel komunikavimas su autokratiniu Baltarusijos lyderiu yra pavojingas ne tik dėl to, kad nebuvo pakankamai suderintas su ES partneriais, bet ir dėl to, kad tai sukuria galimybes A. Lukašenkai atsiradusius kontaktus su Vakarais išnaudoti propagandiniams tikslams.

Premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad A. Merkel skambutis A. Lukašenkai Baltarusijos valdžios propagandistų buvo panaudotas, siekiant patvirtinti režimo reikšmingumą ir svarbą, sprendžiant pasaulio klausimus.

A. Lukašenka ir Vokietijos kanclerė A. Merkel šią savaitę du kartus kalbėjosi telefonu. Pirmasis Baltarusijos režimo lyderio ir Vokietijos kanclerės pokalbis įvyko pirmadienį.

Tai buvo pirmas A. Lukašenkos kontaktas su Vakarų šalies vyriausybe po to, kai jis pasiskelbė laimėjęs 2020 metų rugpjūtį vykusius rinkimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (416)