„Busho vyresniojo kaip ir Amerikos administracijos apskritai paėmus laikysena buvo lemianti. Jeigu mes nebūtume turėję tos paramos, tai nežinia, kuo būtų pasibaigęs sovietų įsitikinimas, kad mes amžinai priklausome imperijai“, – BNS šeštadienį sakė V. Landsbergis.

„Man (sovietų vadovas Michailas) Gorbačiovas asmeniškai į akis sakė – „užmirškit tą savo nepriklausomybę, niekas jūsų nepalaiko, o mes jums niekad neleisim“. Man taip neatrodė. Ir vis dėlto ne jo pusėje buvo tiesa“, – kalbėjo V. Landsbergis.

Penktadienį miręs G. W. Bushas JAV prezidento pareigas ėjo nuo 1989 iki 1993 metų.

V. Landsbergis 1990-aisiais vadovavo Aukščiausiosios Tarybos sesijai, priėmusiai Kovo 11-osios aktą, kuriuo atkurta Lietuvos nepriklausomybė. Per ateinančius dvejus metus V. Landsbergio vadovaujama Lietuva atlaikė Maskvos spaudimą ir įtvirtino valstybingumą.

V. Landsbergio teigimu, tuo metu lietuviai norėjo tvirtesnės JAV paramos nepriklausomybei, bet Vašingtoną varžė kiti tarptautiniai klausimai.

„Mus palaikė. Ne taip, kaip mes būtume norėję, kartais ir pykome, kad per mažai palaiko, bet aš dabar labai gerai suprantu ir prezidentą George'ą Bushą, ant kurio pečių gulėjo didžiulė pasaulinė atsakomybė, santykiai su Sovietų Sąjunga, nusiginklavimo dalykai, tarptautiniai konfliktai, čia pat ir Persų įlankos karas. Jį turėjo ir varžyti ta atsakomybė. O mes gynėme savo tiesą ir savo laisvės reikalą“, – sakė V. Landsbergis.

41-asis JAV prezidentas, užsienio politikos realistas G. H. W. Bushas, 1989 metais paskelbė „naująją pasaulio tvarką“, vedusią prie didžiulį sukrėtimą sukėlusio, bet daugiausiai taikus Sovietų Sąjungos subyrėjimo.

Jis taip pat subūrė precedento neturėjusią koaliciją, 1991-aisiais įveikusią Irako autoritarinį lyderį Saddamą Husseiną, bet jo nenuvertusią. Tačiau jo karinis įsiveržimas Vidurio Rytuose tapo tolesnio chaoso tame regione šaukliu.

Šis apdovanojimų pelnęs Antrojo pasaulinio karo lakūnas ir buvęs Centrinės žvalgybos valdybos vadovas prezidento pareigas ėjo tik vieną kadenciją. 1992 metais, ekonomiką ištikus nuosmukiui, jis pralaimėjo rinkimus demokratui Billui Clintonui.

G.H.W.Bushas buvo seniausias iš keturių tebegyvenančių buvusių JAV prezidentų ir pastaraisiais metais naudojosi neįgaliojo vežimėliu. Per vėliausiu viešus pasirodymus jis atrodė negaluojantis.

Jis buvo vienos iškiliausių Amerikos politinių dinastijų patriarchas. Vienas jo sūnus, George'as W.Bushas, dirbo prezidento poste 2001–2009 metais, o kitas – buvęs Floridos gubernatorius Jebas Bushas – 2016-aisiais siekė tapti Respublikonų partijos kandidatu į prezidento postą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (195)