Priešingai, užsienio reikalų ministras leido suprasti pasigendąs „laisviečių“ ir liberalų balso bei pozicijų dėl į vadinamąjį „čekiukų“ skandalą įsivėlusių Ministrų kabineto narių.

„Siekiame kuo daugiau klausimų atsakyti. Mano vertinimas galbūt kitoks – kad mūsų koalicijos partneriai daugiau rinkosi būtent visaip tą situaciją apibendrinti vietoje to, kad ieškotų galbūt kažkokio bendro vieningo sprendimo nuo pat pradžių“, – pirmadienį, po Seime vykusio TS-LKD prezidiumo posėdžio žurnalistams sakė G. Landsbergis.

„Kalbame ir apie jų ministrus. Tai yra labai svarbi dedamoji, kuri iš debato labai dažnai iškrisdavo“, – apgailestavo jis.

Seimo narys pakartojo, kad ginti abejones dėl kanceliarinių išlaidų sukėlusius ministrus yra ne tik premjerės Ingridos Šimonytės pareiga.

„Aš jau esu tą ir viešai kalbėjęs, nenoriu per daug plėtotis – manau, kad tai neturėtų būti tik premjerės atsakomybė ginti koalicijos partnerių ministrus, esančius Vyriausybėje“, – akcentavo jis.

Be to, politikas pabrėžė, kad bendravimas su koalicijos partneriais vyksta – valdančiosios koalicijos kolegos, pasak jo, yra informuoti apie konservatorių ketinimus į antradienio Seimo plenarinių posėdžių darbotvarkę įtraukti pirmalaikių parlamento rinkimų klausimą.

„Laikas galimybei teikti balsavimą yra aptartas ir pristatytas, kad tas klausimas turi būti greičiau nešamas į (Seimo posėdžių – ELTA) salę negu vėliau. Su tuo koalicijos partneriai sutinka“, – žurnalistams tikino TS-LKD lyderis.

Artimiausiu metu rengs koalicijos partnerių pasitarimą

Konservatorių lyderis tikina artimiausiu metu inicijuosiąs susitikimą su „laisviečiais“ ir liberalais. Visgi, jis nurodo, kad siekia laikytis nuoseklios pozicijos – iš pradžių aptaria konservatorių laikyseną partijos viduje, o vėliau ją derina kartu su partneriais.

„Be abejonės, visada kalbamės ir apie tai buvo kalbėta. Nuoseklumas yra toks – pirmiausiai, iš partijos turi išeiti vieninga ar bent jau sutarta žinia“, – aiškino jis.

Reikalauti palaikymo balsuojant neketina

G. Landsbergis patvirtino neketinąs prašyti Laisvės ir Liberalų frakcijų ir įsipareigoti balsuojant dėl jo registruoto pirmalaikių Seimo rinkimų nutarimo. Ministras teigė, kad konservatorių vadovybė neketina nustatyti tokios prievolės net partiečiams.

„Dėl kokio nors jų palaikymo ar įsipareigojimų palaikyti – kalbos nėra. Suprantate, jeigu aš nekeliu to klausimo savo paties bendruomenei, akivaizdu, kad niekaip negalėčiau kažko panašaus kelti ir koalicijos partneriams“, – dėstė TS-LKD pirmininkas.

„Tai yra, pakartosiu, kiekvieno Seimo nario sąžinės reikalas“, – apibendrino jis.

Kilus skandalui dėl galimo savivaldos politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis prakalbo apie visos politinės sistemos perkrovą. Pasak jo, pastaroji problema liečia ne tik savo išlaidų negalinčius pagrįsti ministrus, bet visas politines partijas. Todėl TS-LKD pasiūlė rugsėjo 10 d. Seimui surengti naujus rinkimus. Priešingu atveju, Vyriausybė atsistatydintų.

Pirmalaikių rinkimų nutarimą ketinama Seime pristatyti jau antradienį.

Premjerė Ingrida Šimonytė ne kartą patikino, kad, parlamente pritrūkus politinės valios ir nesušaukus naujų rinkimų, ji pasitrauks iš pareigų.

Vieningos nuomonės dėl siūlymo konservatorių gretose nėra. Keletas parlamentarų patikino nepalaikysią G. Landsbergio siūlymo paleisti Seimą ir rengti naujus rinkimus, o konservatorių Naujamiesčio skyrius reikalauja šaukti partijos tarybos posėdį ir, pasak jų, visai valstybei svarbius klausimus spręsti įsiklausius į visos politinės bendruomenės pozicijas.

Kritikos pirmalaikių rinkimų iniciatyvai negaili ir TS-LKD garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis. Pasak jo, rinkėjų mandatą gavusi valdančioji dauguma privalo tęsti darbą, o „partijos ritualinis susideginimas“ tik pablogins padėtį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)