„Tokia yra padėtis, tebevykstant opozicijos protestams Baltarusijoje bei valdžios režimo akcijoms prieš opoziją, ES yra įvedamos sankcijos ir dabar buvo įvestas trečiasis paketas sankcijų“, – antradienį Seime žurnalistams sakė užsienio reikalų ministras.

Pasak G. Landsbergio, darbuotojų nerimas yra suprantamas, tačiau valstybė, jo teigimu, kompensacijas pasiūlė siekiant padėti sanatorijoje dirbantiems žmonėms.

„Visiškai suprantamas jaudulys ir nepasitenkinimas. Aš galiu pasakyti, kad paskutinį mėnesį ieškojome būdų – tiek šiam atvejui, tiek sistemiškai kitiems atvejams ateityje, jeigu tokių atsirastų, kaip valstybė galėtų padėti sankcionuojamų įmonių darbuotojams“, – teigė G. Landsbergis.

Ministras taip pat pabrėžė, kad sankcijos minėtai sanatorijai buvo įvestos pagrįstai.

„Yra priežastis, kodėl tos įmonės buvo sankcionuotos. (…) Aš iškart kreipiausi į komercinį banką, prašydamas atšildyti lėšas, skirtas tų žmonių atlyginimams mokėti be įsiskolinimų valstybei bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerija parengė įstatymo projektą, kuriuo būtų tiems žmonėms teikiama dar papildoma pagalba, kol jie galės rasti kitą darbą arba kažkas pasikeistų“, – sakė užsienio reikalų ministras.

G. Landsbergis taip pat atkreipė dėmesį, kad sankcionavimo procesas gali būti skundžiamas.

„Tas procesas yra skundžiamas, jį galima skųsti tiek Lietuvos teismuose, o vėliau ir kitose instancijose iki Europos teismų. Jeigu tas klausimas iškiltų ar įmonei tai atrodytų teisinga, jie turi teisę tuo pasinaudoti. Noriu atkreipti dėmesį, kad, bent jau mano žiniomis, iki šiandien to dar nebuvo padaryta, naudojamasi kitomis priemonėmis“, – atkreipė dėmesį G. Landsbergis.

„Daugiau naudojamos politinio spaudimo priemonės, bet aš noriu pabrėžti, kad šiandien valstybės instrumentai yra riboti – tą, ką galėjome, tą padarėme ir ieškome būdų, kaip padėti tiems žmonėms“, – teigė ministras.

Jis taip pat dar kartą pabrėžė, kad Lietuva turi politinį tikslą – kad Baltarusijoje Aliaksandro Lukašenkos vadovaujamas režimas panaikintų vykdomas represijas prieš opoziciją ir nekaltus piliečius.

„Valstybė siekia, kad režimas pasitrauktų iš Baltarusijos, daugiau nebeprievartautų ir nebemuštų opozicijos narių – toks mūsų politinis tikslas. Reikia suprasti, kas iš tikrųjų kaltas dėl šitų sankcijų. Ne dėl Lietuvos veiksmų jos yra įvestos, jos įvestos dėl Lukašenkos veiksmų. Taip atsitinka, kad Lukašenkos artimiausi parankiniai, žmonės, priimantys sprendimus ir dėl jų veiksmų prieš opoziciją, vis dar turi turto, kaip įmonės ar juridiniai asmenys, ir juose kartais dirba Lietuvos piliečiai. Deja, nešdami pelną ir pinigus tiems patiems nusikaltėliams“, – sakė G. Landsbergis.

Paklausus, kodėl Latvijoje esančiai sanatorijai sankcijos nėra pritaikytos, ministras atsakė, kad ją valdo trys fiziniai asmenys, kurie nėra sankcionuojami.

„Mes patikrinome tiek šį paketą, tiek ankstesniuosius, tai situacijos yra visiškai, kardinaliai kitokios“, – pridūrė G. Landsbergis.

Antradienį Druskininkuose sanatorijos „Belorus“ darbuotojai surengė protesto akciją. Sanatorijos Darbo tarybos pirmininkas Vladislav Šaruckij teigė, kad darbuotojų netenkina siūlomos dviejų mėnesių algos dydžio išmokos.

Jis pasakojo, kad pirmadienį buvo surengtas nuotolinis Socialinių reikalų ir darbo ministrės Monikos Navickienės pokalbis su sanatorijos „Belorus“ darbuotojų atstovais.

„Vakar sužinojome apie pagalbos priemones, kurias mums ruošia ministerija. Visiems, išeinantiems iš darbo, siūlo dviejų mėnesių algos dydžio išmokas. Mūsų tai netenkina – leiskite sanatorijai dirbti“, – kalbėjo „Belorus“ Darbo tarybos pirmininkas.

Paklaustas, ar sanatorijos administracija nebando pagalbos kreiptis į savo steigėją – Baltarusijos Respublikos prezidento reikalų valdybą – kuri perduotų įstaigą kitai Baltarusijos institucijai, kuriai sankcijos netaikomos, V. Šaruckij pripažino, kad tokių veiksmų jau imtasi.

„Tai yra sekantis žingsnis, jeigu nepavyktų išspręsti šiuo metu“, – teigė V. Šaruckij.

„Belorus“ darbuotojai buvo likę be pajamų, kai įstaigos banko sąskaitos buvo įšaldytos dėl Baltarusijos prezidento reikalų valdybai taikomų sankcijų. Lietuva pritaikė išimtį, kad sanatorijos darbuotojams būrų išmokėtos algos už gruodžio mėnesį. Šiuo metu, pasak V. Šaruckij, algos jau yra išmokėtos.

„Belorus“ sanatorijos atvejis yra pirmasis Lietuvos istorijoje, kai šalyje veikiančiai įmonei pritaikomos tarptautinės sankcijos.