„Tai yra rimtas smūgis, nes tada mastyti apie rimtą kovinį spaudimą iš jūros Odesai, juo labiau išsilaipinimą karių iš jūros į Odesą, tai tokios galimybės labai rimtai sumažėja. Gali būti tokių galimybių, bet visgi tai yra vedantysis Juodosios jūros laivas“, - LNK laidai „Labas vakaras, Lietuva“ sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) docentas, karybos ekspertas Deividas Šlekys.

Pasak jo, tas taip pat reiškia, kad kiti Rusijos kariniai laivai turės būti tolėliau nuo kranto, nes Ukraina demonstruoja pajėgumus naikinti laivus.

„Vadinasi, jeigu nori šaudyti iš jūros į sausumą, tau reikia būti tam tikru atstumu. Dabar laivai turės būti tolėliau, vadinasi ir apšaudymo tempas bus kitoks“, - sakė D. Šlekys.

Karybos ekspertas minėjo ir moralinę šio laivo sunaikinimo pusę.

„Jeigu laivas tikrai paskendo, o duomenų yra, kad jis tikrai paskendo, o ne buvo tik apgadintas, tai bus tikrai smūgis Rusijos pusei. Reikės paaiškinti Rusijos žmonėms laivo nuskendimą. Atrodo, daug įgulos galėjo žūti. O ukrainiečiams tai yra didelis moralinis pakilimas. Nes rodo, kad ukrainiečiai gali kautis, ir kokie efektyvūs gali būti smūgiai“, - teigė D. Šlekys.

Karo pabaigos numatyti neskuba

Artėja Gegužės 9-oji, kai V. Putinui savo tautai teks pademonstruoti karinį paradą. Karybos eksperto teigimu, tą jis su propagandos pagalba galės padaryti.

„Manau, kad Rusija turi pakankamai paradinių kareivių, kad pražygiuotų, ir turi technikos, kuri gali pravažiuoti. Propagandos mašina gali išpūsti net mažo miesto - to pačio Chersono kontrolę galima minėti per paradą“, - sakė D. Šlekys.

Jis kol kas neskubėjo prognozuoti karo pabaigos.

„Žiūrėkime, kas bus Rytų fronte. Ten yra kitoks reljefas, mažiau urbanistikos, daugiau atvirų erdvių. Per Antrą pasaulinį karą ten vyko didžiuliai tankų mūšiai, nes tam tinka reljefas“, - teigė D. Šlekys.

Pasak eksperto, dar vis atviras klausimas, ar Rusija toliau bandys paimti kelias svarbias gyvenvietes, ar tiesiog jas apvažiuoti ir riedėti Dnipro link.

„Tada yra klausimas, kaip Rusijos pusė nustebins ukrainiečius. Kad jie gali nustebinti karine prasme, puikiai matėme mūšyje prie Kijevo. Artimiausios kelios savaitės bus svarbios. Žiūrėsime, ar galima pasiekti kažką kariško, ar vėl bus įklimpimas, ir tada teks grįžti prie derybų“, - kalbėjo D. Šlekys.

Šoigu pakeitimas įneštų chaoso

Buvusio koncerno „Jukos“ prezidento Michailo Chodorkovskio draugas Leonidas Nevzlinas prabilo esą Rusijos gynybos ministrą Sergejų Šoigu ištiko infarktas. Jeigu tai yra tiesa, ir Rusijai teks keisti gynybos ministrą, pasak eksperto, tai reikš, kad karo planavimas įgis tam tikrą chaotiškumą.

„S. Šoigu yra ministru lyg pastaruosius dešimt metų. Jis prižiūrėjo kariuomenės modernizaciją, buvo ministru, kai vyko Krymo aneksija, Sirijos operacija. Jis buvo ministras vadovas. V. Putinas tikrai nedarė mikrovadybos, kaip funkcionuoja krašto apsaugos sistema.

Bet kurio ministro pakeitimas ir naujo paskyrimas visą laiką įneša organizacinio chaoso. Tuo labiau, kad jis ministru buvo taip ilgai, ir buvo beveik imperatoriškas ministras, turėjęs priėjimą prie prezidento“, - sakė D. Šlekys.

Pasak jo, bet kuriam kitam, kuris jį pakeis, reikės laiko apšilti kojas.

„O tai reiškia, kad planavimas, karo įgyvendinimas, įgaus tam tikrą chaotiškumą. Nes vadovybė aukščiausiu lygmeniu keičiasi, o tai niekados nėra gerai karo metu“, - teigė D. Šlekys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)