Piketuotojų laikomuose plakatuose puikavosi įrašai „Tibetas bus laisvas“, „Liberty for Tibet“ ("Laisvė Tibetui" – DELFI). Plakatuose informuota apie prieš Tibetą Kinijos vykdomus veiksmus, žmogaus teisų pažeidinėjimus. Akcijos metu deklmuotas Bernardo Braždžionio elėraštis "Laisvės paukštis".

Neformalaus Tibeto laisvės rėmimo judėjimo atstovai akcijos metu skaitė rezoliuciją dėl įvykių Tibete, kurioje teigia nusivylę, kad Kinijos deklaruojamos vertybės ir kuriamas modernėjančios šalies įvaizdis tėra mitas.

„Brutalus susidorojimas su taikiai savo politinę valią išreiškusiais beginkliais žmonėmis, informacijos blokavimas ar iškraipymas ir ultimatyvūs pareiškimai tėra tipiškas totalitarinės okupacinės valstybės elgesio braižas, taip nesunkai atpažįstamas iš nesenos mūsų istorijos“, - teigiama rezoliucijoje.

Judėjimas ragino Lietuvos Seimą ir Vyriausybę viešai patvirtinti savo įsipareigojimą laisvei, demokratijai, žmonių bei tautų teisėms ir dėl įvykių Tibete viešai kreiptis į Kinijos vadovus. Rezoliucijoje pažymima, kad principingai už žmogaus teises kovojančios pasaulio valstybės jau pareiškė savo aiškią poziciją dėl Kinijos veiksmų Tibete.

Minėtą rezoliuciją bandyta įteikti Kinijos ambasados darbuotojams. Tačiau ambasada situacijoje išliko nebyli – judėjimo atstovui skambinant į duris, ambasada neatsivėrė. Akcijos sumanytojai kviečia žmones šią savaitę vidurdieniais ir toliau rinktis prie ambasados ir išreikšti poziciją vykdomos politikos atžvilgiu.

Tibetiečiams – menininkų parama

„Patys tibetiečiai ir atvijo – ten susidariusi situacija. Suprantu, kad tokie susirinkimai galbūt ir juokingi, jie iš principo turbūt nieko nepakeis, bet juokinguose dalykuose kartais yra visa prasmė ir esmė“, - paklaustas, kokie vėjai atvijo į akciją, DELFI sakė aktorius Aleksas Kazanavičius. Jis aiškino paprastai po panašias akcijas nevaikštantis, tačiau, pasak jo, šiuo metu nežinoti Tibeto situacijos neįmanoma.

„Man asmeniškai Tibetas – pati taikiausia tauta pasaulyje, kiek teko matyti. Tie žmonės jau seniai galėjo išeiti su ginklais ir parodyti. Bet Dalai Lama to nenori – jis skatina laikytis ramybės ir kovoti ne smurtu“, - į susirinkusius kreipėsi muzikantas Hokšila Andradė.

Pasak jo, kiekviena tauta nusipelnė laisvės. H. Andradė vardijo Tibeto žmonių patiriamas kančias, apie kurias išgirdo keliaudamas po tuos kraštus: norint pabėgti iš Tibeto į Indiją, reikia kirsti Nepalą, kopti per kalnus septynių ir daugiau kilometrų aukštyje, kelionė trunka apie 30 dienų.

„Žmonės nušąla kojas, sušąla ir nepasiekia vietos, kur bent jau galėtų laisvai pasisakyti, melstis, iškelti Tibeto vėliavą, Dalai Lamos nuotrauką ir nebūtų už tai baudžiami“, - aiškino muzikantas.

„Man pasakojo, kaip su žmonėmis elgiamasi, kaip jie tyliais būdais naikinami, kaip jie žiemą suguldomi ant ledo, kol sušąla visi organai, sumetami mažame kambaryje, į kurį prileidžia vandens ir paleidžia elektrošoką – jie turi šokinėti kol miršta ar būna stipriai sutraumuoti“, - kalbėjo H. Andradė.

Anot jo, kai tibetiečiai pasiekia Nepalą, Nepalo pareigūnai kartais jau būna Kinijos pareigūnų papirkti ir juos deportuoja atgal, kur už valstybės išdavimą pabėgėlių laukia kalėjimas.

Seimo narys, Tarpparlamentinių ryšių Tibeto rėmimo grupės narys Emanuelis Zingeris tibetiečių kovą už laisvę lygino su pokariu už Lietuvos laisvę kovojusių partizanų veikla.

Politikai kreipėsi į žmones

Seimo nariai konservatoriai Audronius Ažubalis, Julius Dautartas, Egidijus Vareikis ir Emanuelis Zingeris, reaguodami į pastarųjų dienų įvykius Tibete, pareiškimu kreipėsi į visus geros valios žmones ragindami paremti Tibeto tautos siekį „laisvai realizuoti savo prigimtinę teisę į apsisprendimą“.

Seimo nariai taip pat kvietė Kinijos valdžią stabdyti smurtą ir tibetiečių persekiojimą.

„Raginame nedelsiant nutraukti represijas ir išvesti ginkluotus dalinius iš Tibeto miestų; prašome skubiai imtis spręsti ekologines Tibeto problemas – tai pažeidžiamas regionas, o jo pažeidžiamumas gali turėti dar liūdnesnes pasekmes globalios klimato kaitos kontekste; reikalaujame kuo greitesnio regiono demilitarizavimo; raginame Tibeto gyventojams, kaip ir kitiems Kinijos piliečiams, garantuoti visuotinai pripažintas žmogaus teises“,- teigiama pareiškime.

DELFI primena, kad per penktadienį įsiplieskusias riaušes Tibeto sostinėje Lasoje mažiausiai 80 žmonių žuvo, pranešė tremtyje esanti šalies vyriausybė. Tuo tarpu oficialioji Kinijos valdžia praneša apie 10 žuvusiųjų.

Lasoje vyksta vieni aršiausių protestų už nepriklausomybę per pastaruosius du dešimtmečius. Kinijos pareigūnai tvirtina, esą riaušes inicijavo Dalai Lama, kuris tokius kaltinimus neigia, skelbia BBC. Dalai Lama neslepia savo susirūpinimo dėl Tibeto sostinėje Lasoje susiklosčiusios situacijos. Pasak jo, jei Pekinas nepakeis savo politikos Kinijos kontroliuojamos teritorijos atžvilgiu, gali būti dar daugiau aukų.

Tremtyje veikianti Dalai Lamos vadovaujama Tibeto vyriausybė siekia savo šalies autonomijos, kurią prarado po Antrojo pasaulinio karo, Kinijai paskelbus Tibetą savo neatskiriama dalimi ir paskyrus savo administraciją.