„Mūsų frakcija siūlo nedelsiant rengtis imuniteto pasui ir jį įvesti. Jis galiotų ne tik tiems, kurie yra jau paskiepyti, bet ir tiems, kurie turi įgytą imunitetą persirgus arba neigiamo testo rezultatą“, - po nuotolinio susitikimo su sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu sakė Laisvės frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė.

Parlamentarė paaiškino, kad, pagal jų idėją, imuniteto pasas turėtų būti elektroninis, kurį, jei prireiktų, būtų galima atsispausdinti.

„Ten būtų žymima, kad žmogus, kuris yra arba persirgęs, arba pasiskiepijęs, arba turi atitinkamu laikotarpiu neigiamą testo rezultatą, gali lankytis tarkime kultūros renginiuose, keliauti į lauko kavines. Jam atsilaisvintų tam tikros socialinės veiklos. Tokiu būdu sudarytume galimybę ir vykti renginiams, dirbti verslams.

Taip pat manome, kad imuniteto pasas paspartintų vakcinacijos tempus. Mes artėjame prie masinės vakcinacijos, ir, ko tikrai niekas nenorėtų, kad susidurtume su situacija, kai mes jau matome, kad tas imuniteto pasas yra mums svarbus, reikalingas, bet yra techniškai tam nepasiruošta“, - sakė I. Pakarklytė.

Laisvės frakcija nepuoselėja vilčių, kad tas imuniteto pasas bus įvestas jau kitą dieną.

„Tačiau IT sprendimai turi būti kuriami dabar. Mes nesiruošiame, kad tai vyks rytoj, tik tiek, kad tam turi būti skiriamas visas dėmesys, kad per balandžio mėnesį jau turėtume pirmą produktą, ir gegužę, o gal ir greičiau, jau būtų galima naudoti“, - sakė I. Pakarklytė.

Turint pasą būtų galima labiau kompensuoti testus

Pasak parlamentarės, turint veikiantį imuniteto pasą, galėtų būti labiau kompensuojami testai.

„Ir iš ministro išgirdome, kad ilguoju laikotarpiu testavimas lieka viena pagrindinių kontrolės priemonių. Iš ministro išgirdome patikinimą, kad yra pasiruošta testavimo prasme, atsiranda nauji, vis mažiau invaziniai metodai. Tikėtina, kad inovacijų bus vis daugiau, ir su testavimu ilgai gyvensime. Tai bus mūsų kasdienybės dalis, atverianti vis daugiau galimybių dalyvauti visuomeniniame gyvenime“, – teigė I. Pakarklytė.

Laisvės frakcijos seniūnė palaikė sprendimą naikinti ribojimus judėti tarp savivaldybių.

„Jau kuris laikas buvo akivaizdu, kad tų ribojimų nebėra laikomasi. (…) Buvo ir socialinio teisingumo aspektas, kad galima skristi atostogauti į Maldyvus, Egiptą, Meksiką, tačiau negalima pasivaikščioti kaimyninės savivaldybės miškuose, vaizdingose vietose ir niekam nekeliant grėsmės būti gamtoje. Manome, kad judėjimo ribojimų tarp savivaldybių panaikinimas yra geras sprendimas“, – sakė I. Pakarklytė.

„Delfi“ primena, kad judėjimo ribojimai tarp savivaldybių bus panaikinti nuo trečiadienio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (770)