Tam tikrų maisto produktų įtraukimas į dienos racioną gali padėti jaustis laimingesniems.
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Vilniaus universiteto prof., maisto chemijos dėstytojas Albinas ŽilinskasŽinių radijo“ laidoje „Laimės kodas“ išskyrė produktus, kuriuos reikėtų vartoti siekiant pakilesnės nuotaikos.

Jūros gėrybės. Pasak profesoriaus, jūros gėrybės svarbios, ypač vyrams, siekiant „fizinės meilės rezultatų“. Jų baltymuose yra amino rūgščių, iš kurių gaminasi reikalingi neurotransmiteriai. Tokiu būdu jos sužadina didesnį fizinį potraukį, ir, pasak profesoriaus, tada pora būna laimingesnė.

Vitaminas D. Profesorius rekomendavo įprasti reguliariai atlikti kraujo tyrimus vitamino D kiekiui kraujyje nustatyti.

Pasak mokslininko, šio vitamino kiekis veikia žmonių psichologinę būseną. Jeigu jis pakankamas, tada organizmas veikia darniai, žmogus jaučiasi ramesnis ir laimingesnis.

„Natūraliausias kelias gauti vitamino D – ant saulės. Aišku, reikia nepersistengti, nes iš tos didelės laimės gausime odos nudegimą ir, galiausiai, odos vėžį. Tada jau bus tikrai nelaimė“, – sakė A. Žilinskas.

Jis pats prisipažino kas rytą valgąs po šaukštelį žuvų taukų. Iš jų gauna reikalingų riebiųjų rūgščių ir vitamino D.

Tiems, kurie dėl įsitikinimų nevalgo gyvulinės kilmės produktų, mokslininkas rekomendavo valgyti riešutus. Geriausi, jo manymu, yra graikiški riešutai. Profesorius juos ragino pirkti negliaudytus. Lukštenimo procesas padės apsisaugoti nuo persivalgymo.

Šokoladas. Pasak maisto chemijos dėstytojo, šokolade yra medžiagų, kurių cheminė struktūra yra panaši į seratoniną. Jis rekomendavo rinktis juodąjį šokoladą.

„Šokoladas tai – daržovė, nes jis gaminamas iš pupelių. Kuo mažiau cukraus – tuo daugiau daržovės“, – pusiau juokais kalbėjo A. Žilinskas.

Bananai. Jie yra laikomi natūraliu antidepresantu. Pasak profesoriaus, geriausia juos valgyti džiovintus. Tada mažiau jų reikia suvalgyti, ir gauni didesnę koncentraciją reikalingų medžiagų.

Daržovės ir uogos. Maisto chemijos dėstytojas pabrėžė, kad svarbu, jog mityba būtų visavertiška. Svarbu valgyti daug įvairiaspalvių daržovių ir uogų, kurios tuo metu prinoksta natūralioje aplinkoje.

„Uogų, suprantama, reikia valgyti ne po kibirą, o po indelį“, – sakė A. Žilinskas.

Košės. Pasak profesoriaus, žmonės dažnai pamiršta lietuvišką maistą. Nuo seno Lietuvoje buvo įprasta valgyti košes, kuriose yra visokių naudingų mineralinių medžiagų. Pati maistingiausia yra grikių košė. Profesorius asmeniškai labiausiai mėgsta miežinę.

Taurė raudono vyno. Profesoriaus manymu, suaugusiam žmogui neturėtų pakenkti vakare prie maisto suvartota taurė raudono vyno, kuris dėl etanolio poveikio šiek tiek atpalaiduoja.

„Bet svarbu, kad viena taurė staiga nepavirstų penkiomis“, – sakė A. Žilinskas.

Vanduo. Profesorius teigė, kad jis pats geria Vilniuje vandenį iš krano.

Arbatos. Pasak profesoriaus, ne tiek svarbu, kokią arbatą gersi. Reikia tik žinoti, kad, pavyzdžiui, žiemą, kai trūksta vitamino D, yra labai naudingos jonažolės. Bet vasarą jų arbatą gerti pavojinga, nes ji taip suaktyvina odos paviršių, kad jis labai priima saulės spindulius, ir labai greitai nudegama.

Cukruoti gėrimai. Jų profesorius siūlo vengti dėl didelio cukraus kiekio.

„Dar senais laikais girdėjau tokį termina: yra alkoholikai, bet būna ir sacharolikai. Jeigu vartotume tokiais kiekiais cukrų, tai žmogus per dvidešimt metų paprastai tampa sacharoliku, nes be cukraus nebegali“, – sakė A. Žilinskas.

Pasak jo, cukrus yra gerai energijos požiūriu, jeigu jis yra iš karto sudeginamas.

„Bet, jeigu aš išgėriau kelias taures saldinto gėrimo, ir nieko nedariau, tai tas cukrus galiausiai nusėda į riebalus. Po to prasideda kraujagyslių problemos“, – sakė A. Žilinskas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Nutylėta sovietų armijos katastrofa: panikos apimti gyventojai lėkė iš namų ir sodino vaikus pas svetimus žmones (95)

Nedaug trūko, kad netoli Berlyno 1977 metais būtų įvykęs branduolinis sprogimas, – rašo...

Žymūs ekonomistai susiginčijo, kokia yra skurdo kartelė (175)

Žymūs ekonomistai – „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis ir Vilniaus...

Juodieji karų su banditais puslapiai: „Vilniaus brigados“ garsenybės buvo laužomos sostinės požemiuose (335)

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę 1990 m. šalis paveldėjo sovietinę miliciją, kitos operatyvinės...

Jolita Mikolaitienė: 21 amžius, o iki šiol moterys naiviai ieško slaptos prasmės tiesmukuose vyrų žodžiuose (105)

Atsakingas pareigas tarptautiniame versle užėmusi Jolita Mikolaitienė daugeliui geriau pažįstama...

Rusijoje lietuvis surado keisčiausią pasaulyje viešąjį tualetą (203)

Norite sysiuko ar dar rimčiau? Eikite į tam skirtą autobusą – jums pasakytų...

Pavogė mirusio vaiko tapatybę, buvo demaskuotas, tačiau tada kilo dar daugiau mįslių (18)

Jis pavogė mirusio vaiko tapatybę, galiausiai buvo demaskuotas, tačiau kilo dar daugiau mįslių....

Profesorius Lukoševičius apie visuotinę problemą: niekas nemoka sveikai maitintis (50)

Palangoje kiekvieną vasarą leidžiantis prof. habil. dr. Leonardas Lukoševičius – puikus...

Kaip pasikeis jūsų organizmas atsisakius alkoholio? (132)

Alkoholio poveikis žmogaus organizmui gali būti labai pragaištingas. Laimei, vis daugiau žmonių...

Nėštumas: kūno pokyčiai, kurie išlieka net ir pagimdžius (20)

Sakoma, kad motina tapusi moteris pasikeičia, ir tai nėra pokštas. Jokiu kitu gyvenimo periodu...

Pagimdžiau dukrą: vyras tai atšventė namie su prostitutėmis... (38)

Mūsų šeimos nebeliko po 24 bendro gyvenimo metų, jei galima sakyti, kad tas gyvenimas buvo...