„Kaip puikiai žinom, dalis planinių apsilankymų vis dar lieka apriboti, tai gali sudaryti tam tikrų sunkumų patenkant pas gydytoją. Tas atidėjimas sudarys sąlygas vaikams, kurių sveikatos pažymėjimo galiojimo laikas baigiasi, tą sveikatą profilaktiškai pasitikrinti vėliau“, – spaudos konferencijoje sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Anot ministerijos, kaip rodo ilgametė patirtis, didelė dalis tėvų kartą per metus privalomą vaikų profilaktinę patikrą linkę atlikti prieš prasidedant naujiems mokslo metams ar net jų pradžioje – rugpjūtį ar rugsėjį, nors nėra nustatytas konkretus laikas, kada tai turi būti padaryta kiekvienų kalendorinių metų bėgyje.

„Tačiau yra tėvų, kurie tradiciškai tai susitvarkydavo baigiantis mokslo metams ar prasidėjus vasaros atostogoms – gegužę ar birželį, tad dabar jiems kyla klausimų, ką daryti, jei jau praėjo metai nuo paskutinės vaiko profilaktinės patikros“, – rašoma SAM pranešime.

Ministerija pažymi, kad atitinkamai šiuo laikotarpiu Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) įpareigotas netaikyti mokinių profilaktinio sveikatos tikrinimo kontrolės.

SAM taip pat primena, kad šiuo metu ikimokyklinį, priešmokyklinį ir bendrąjį ugdymą organizuojančių įstaigų vadovai yra įpareigoti užtikrinti, kad ugdymo procese dalyvautų vaikai, tik nustatyta tvarka profilaktiškai pasitikrinę sveikatą.

Po sveikatos patikrinimo vaikams yra išduodamas metus galiojantis Mokinio sveikatos pažymėjimas.

Kasmetinis profilaktinis sveikatos patikrinimas, kurio metu įvertinama bendra sveikatos būklė, privalomas visiems mokiniams, dalyvaujantiems ikimokykliniame, priešmokykliniame ir bendrajame ugdyme, pažymų apie sveikatos būklę reikalauja ugdymo įstaigos.

Profilaktinė vaiko sveikatos patikra tiek pas šeimos gydytoją, tiek pas gydytoją odontologą yra nemokama, nes vaikai draudžiami valstybės, o jiems suteiktos paslaugos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis.