Nuo sausio 1 d. įsigalioja Civilinės būklės aktų registravimo įstatymas, pagal kurį atsisakoma civilinės būklės aktų įrašų įregistravimo liudijimų. Asmeniui pageidaujant vietoj liudijimo bus išduodamas teisingumo ministro patvirtintos formos išrašas.

"Po Naujųjų metų liudijimų ir jų kopijų nereikės teikti, kai žmonės norės gauti išmokas gimus vaikui ar mirus artimam asmeniui, jį laidojant. Visų institucijų darbuotojai reikiamą informaciją turės rasti Gyventojų registre", - pasakojo Klaipėdos savivaldybės Civilinės metrikacijos ir registracijos skyriaus vedėja Gražina Misevičienė.

Pasak jos, daugiausiai naujovių laukia tų gyventojų, kurie turės laidoti savo artimuosius.

"Pagal naująjį įstatymą, nebereikėtų ateiti į skyrių registruoti mirties ir gauti liudijimo. Užteks turėti medicinos įstaigos išduotą medicininį mirties liudijimą, su juo galima kreiptis į kapinių priežiūros tarnybą dėl leidimo laidoti asmenį, kremuoti, šarvoti ir atlikti visus kitus veiksmus, netgi gauti pašalpas. Tačiau jei atsiras asmenų, kurie vis dėlto kreipsis į mus, jie bus priimami, padaroma medicininio mirties liudijimo kopija ir registruojama registre", - aiškino G. Misevičienė.

Tačiau registruojant gimusį kūdikį, net ir gavus duomenis iš informacinės sistemos, tėveliams vis tiek reikės kreiptis į metrikacijos skyrių, nes reikės suteikti vaikui vardą ir pavardę, taip pat yra ir tautybės klausimas. Pasak G. Misevičienės, tėvai galės kreiptis per dabar veikiančią informacinę sistemą arba atvykti į skyrių ir žodžiu ar raštu pateikti prašymą dėl vaiko registravimo, vardo ir pavardės suteikimo.

Šiek tiek keisis ir santuokos registravimo tvarka - nebebus popierinių santuokos liudijimų, tačiau pageidaujant bus galima gauti išrašą iš registro. Tiesa, pageidaujami gauti išrašai apie civilinės būklės akto įrašus bus įkainoti 2,9 Eur.

"Dar viena naujovė, kad visi civilinės būklės akto įrašai registruojami nepriklausomai nuo deklaruotos gyvenamosios vietos. Tai reiškia, kad nuo sausio 1 d. į bet kurią civilinės metrikacijos įstaigą galės kreiptis asmuo ir ji privalės tą žmogų aptarnauti, nesvarbu, ar tai bus Klaipėdos miesto, ar rajono, ar visai kito miesto civilinės metrikacijos įstaiga", - sakė G. Misevičienė.

Abejojama, ar įsigaliojus šiai tvarkai žiniasklaidos priemonėse bus skelbiami kasdien mirusių asmenų sąrašai. Anksčiau buvo skelbiamos visų mirusiųjų pavardės, vėliau buvo skelbiamos tik apie tų žmonių mirtį, kurių artimieji sutikdavo viešinti tokią informaciją.

Tikimasi, kad įsigaliojus naujai tvarkai ne tik sumažės "popierizmo", bet ir žmonėms nebereiks gaišti laiko vykstant į metrikacijos skyrius.