Nyderlandų parlamentui dar kartą ruošiantis ratifikuoti ES ir Ukrainos asociacijos sutartį, Hagoje viešintis L. Linkevičius sako olandus norėjęs paraginti nekomplikuoti jau užbaigto proceso, nes euroskeptikų surengtame referendume kelti klausimai nebuvo susiję su Asociacijos susitarimo turiniu.

„Nyderlandų vyriausybė ir parlamentas turi galvoti, kaip išeiti iš situacijos ir nelaikyti įkaite šalies (Ukrainos, – ELTA), kuri nieko dėta ir neturi nieko bendro su Nyderlanduose vykstančiais procesais“, – telefonu iš Hagos Eltai sakė L. Linkevičius.

„Jis (susitarimas, – ELTA) nekalba apie narystę, tai atskiras procesas. Jis nekalba apie bevizį režimą, tai irgi atskiras procesas (...), ir kai kalbi faktais, tas dalykas tampa daug aiškesnis“, – pridūrė ministras.

Ukraina ir ES asociacijos sutartis buvo pasirašyta 2014 m. birželį, o pirmoji jos dalis, apimanti laisvą prekybą, įsigaliojo 2016 m. sausį. Viso susitarimo įsigaliojimo procesą 2016 m. balandį sustabdė Nyderlandai: šalies parlamentas jau buvo pritaręs susitarimui, tačiau olandų piliečiai patariamajame referendume sutartį atmetė. Dar kartą balsuoti dėl sutarties ratifikavimo parlamentarai turėtų iki lapkričio 1 d.

„Mes kalbame tokiu metu, kai šalis (Ukraina, – ELTA) kariauja, ir mes matome, koks didžiulis spaudimas prieš Ukrainą, o mes papildomą problemą sukeliame patys. Turėtume į tas aplinkybes taip pat atsižvelgti“, – Eltai sakė L. Linkevičius.

Nyderlandų Premjeras Markas Rutte užsienio spaudai yra užsiminęs, kad yra mažai šansų, jog jo šalyje bus rastas sprendimas, kaip pritarti susitarimui su Ukraina.

Asociacijos susitarimas su ES, be laisvos prekybos, valstybei taip pat užtikrina Briuselio pagalbą vykdant politines, teisines ir ekonomines reformas. Žvelgiant iš istorinės perspektyvos, tokius susitarimus pasirašiusios valstybės įtvirtina savo integracijos į ES kryptį ir ilgainiui tampa ES narėmis.