Lietuva labai vertina NATO sprendimus Velso viršūnių susitikime sustiprinti Aljanso pajėgumus reaguojant į Rusijos agresiją ir tikisi JAV partnerių stipraus dalyvavimo kuriant štabus, dislokuojant ginkluotę ir karius bei vykdant bendras pratybas“, – sakė L. Linkevičius.

Ministras komiteto pirmininkui patvirtino Lietuvos pasirengimą užtikrinti solidžią priimančiosios šalies paramą atvykstančioms sąjungininkių pajėgoms.

Su J. McCainu taip pat aptarta būtinybė rimtai reaguoti į Rusijos skleidžiamą dezinformaciją, kuria siekiama manipuliuoti visuomenės nuomone, didinti tam tikrų grupių nepasitenkinimą. Ministras pabrėžė svarbą tokių projektų kaip „Laisvosios Europos radijo“ televizinės transliacijos, kurios suteikia galimybę rusakalbėms auditorijoms turėti alternatyvų informacijos šaltinį.

Tęsdamas vizitą Vašingtone Lietuvos diplomatijos vadovas trečiadienį taip pat susitiko su Transliuotojų tarybos vadovu Andy Lacku, dalyvavo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 25-mečio iškilmėse JAV Kongrese.

Su naujuoju JAV transliuotojų tarybos vadovu E. Leiku aptartos Vakarų pastangos atremti Rusijos propagandą.

L. Linkevičius pabrėžė, kad „trūksta alternatyvių, spaudos laisve paremtų informacijos šaltinių rusų kalba, ypač televizijos. JAV ir ES pamažu imasi veiksmų, tačiau labai svarbu bendradarbiauti, stiprinant vieni kitų pastangas“.

A. Lackas pabrėžė būtinybę plėtojant informacinius projektus atsižvelgti į informacinių technologijų tendencijas ir įtraukti jaunimą.

Sveikindamas svečius, susirinkusius paminėti Lietuvos nepriklausomybės 25-mečio JAV Kongreso bibliotekoje, L. Linkevičius dėkojo JAV už nuolatinę paramą Lietuvos nepriklausomybei bei narystei NATO ir ES.

„Niekada žodis laisvė nebuvo toks brangus ir trapus kaip šiandien. Suprantame, kad nepriklausomybė nėra duotybė“, – sakė L. Linkevičius ir atkreipė dėmesį į būtinybę padėti Ukrainai, patiriančiai Rusijos agresiją.

Lietuvos diplomatijos vadovas taip pat buvo pakviestas uždarai diskusijai viename iš svarbiausių JAV analitinių centrų Atlanto Taryboje.

Renginyje dalyvavo aukšto lygio buvę ir esami JAV administracijos pareigūnai: buvęs JAV Prezidento vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jamesas Jones'as, buvęs Centrinės žvalgybos valdybos ir Nacionalinio saugumo agentūros direktorius Michaelas Haydenas, buvęs JAV ginkluotųjų pajėgų vado pavaduotojas Charlesas Waldas, ilgiausiai JAV Atstovų Rūmų pirmininku buvęs Deninsas Hastertas bei buvęs JAV karinių jūrų pajėgų admirolas Davidas Merceris.