Ministras pastebėjo, kad tokį bandymą patvirtinančios informacijos iš nepriklausomų šaltinių kol kas nėra, todėl ragino neskubėti priimti pačios Šiaurės Korėjos paviešintos informacijos apie susprogdintą termobranduolinį užtaisą.

„Šiaurės Korėjos elgesys tikrai labai neatsakingas ir provokuojantis bei keliantis įtampą, nepaisant to ar įvyko tas bandymas ar neįvyko“, – radijui „M-1 Plius“ trečiadienį sakė L. Linkevičius.

Anot ministro, JT neabejotinai pasmerks šį galimą bandymą, tačiau į neeilinį posėdį susirinksiančioje JT Saugumo Taryboje greičiausiai nebus priimta jokių konkrečių veiksmų, nes daugelį šios institucijos sprendimų krizių akivaizdoje jau anksčiau yra vetavusios Rusija ir Kinija – nuolatinės JT Saugumo Tarybos narės.

„Nereikia turėti kažkokių iliuzijų, kad bus priimamos kažkokios ryžtingos priemonės“, – teigė L. Linkevičius.

Termobranduolinę bombą Pchenjanas galimai išbandė trečiadienio rytą, apie 3 val. 30 min. Lietuvos laiku, apie bandymą tarptautinė bendruomenė iš anksto įspėta nebuvo. Šį žingsnį jau pasmerkė JAV, Pietų Korėja, Japonija, taip ir Rusija, pareiškusi, kad tokie bandymai kelia grėsmę šios šalies nacionaliniam saugumui.

JAV Geologijos tarnyba teigia užfiksavusi 5,1 balo pagal Richterio skalę seisminius virpesius vietovėje, kur Šiaurės Korėja galėjo atlikti bandymą. Toje pačioje vietoje Pchenjanas jau anksčiau yra atlikęs keletą branduolinių užtaisų bandymų.