„Įvertinant tuos sunkumus, nesusikalbėjimą arba net ir įtampą, atvirai kalbėkime, mano požiūriu, mes turėtume daryti žingsnius ir pareiškimus, kurie sąlygotų geresnį kalbėjimą, o ne atvirkščiai“, - žurnalistams Prezidentūroje penktadienį sakė užsienio reikalų ministras.

Taip jis kalbėjo po to, kai Europos Parlamentas ketvirtadienį pritarė rezoliucijai, kuria buvo išreikštas pritarimas siūlymui įšaldyti derybas dėl Turkijos narystės ES. Tokį sprendimą lėmė europarlamentarų nerimas dėl Turkijos vykdomo griežtų priemonių plano po nepavykusio perversmo vasarą.

„Tai yra signalas politinis ir, manau, gaila, kad jis nepaskatins mūsų geriau kalbėtis“, - kalbėjo L.Linkevičius.

Nors ši rezoliucija nėra teisiškai įpareigojanti, o jos nepalaikė Europos Komisija ir dauguma šalių narių, Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas penktadienį pagrasino vėl atverti Turkijos sienas nelegaliems migrantams iš Artimųjų Rytų.

Pavasarį Ankara sutiko sustiprinti jūros ir sausumos pasienio kontrolę mainais į pažadą suintensyvinti derybas dėl Turkijos stojimo į ES, taip pat įvesti bevizį režimą šios šalies piliečiams.

Vis dėlto nesant jokios pastebimos pažangos vizų bei derybų dėl stojimo klausimu, Ankara apkaltino Briuselį nesilaikant savo susitarimo dalies.

Turkija taip pat jaučia nuoskaudą dėl per mažo ES palaikymo šaliai kovojant su terorizmu ir gausios kritikos dėl politinių bei pilietinių teisių varžymo po nepavykusio pučo. Turkijos valdžia kartoja, kad dėl dažnai pasikartojančių išpuolių ir visuomenės nuomonės Ankarai sudėtinga šiuo metu suderinti kovos su terorizmu įstatymus su europiniais standartais.

„Mums svarbu, kad būtų procesų pažanga ir jeigu mes padarome pareiškimą, kuris mus dar labiau atitolina, tai yra blogai. O jeigu mes rastume būdą pasakyti, kad dialogas turi išlikti, tai yra gerai“, - sakė L.Linkevičius.

„Visi tie vieši pareiškimai turi būti atsakingai pamatuoti, nes santykiai tarp ES ir Turkijos yra nepaprastai svarbūs, ypač šiuo laikotarpiu“, - pridūrė jis.

„Tai yra strateginė valstybė, 80 mln. (gyventojų), ir saugumo požiūriu ir NATO kontekste ji yra narė. (...) Nuo jos veikimo arba neveikimo tiesiogiai priklauso Europos situacija. Aš čia galiu vardinti ir vardinti“, - kalbėjo ministras.