Aptardami situaciją Ukrainoje, ministrai kalbėjo apie iššūkius, kylančius įgyvendinant reformų darbotvarkę, ir apie tai, kaip ES galėtų prisidėti prie reformų proceso Ukrainoje suteikiant jam naują pagreitį, teigiama Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

L. Linkevičius pabrėžė, kad svarbu padėti Ukrainai įgyvendinti Asociacijos sutarties Išsamios ir visapusiškos laisvosios prekybos erdvės dalį (DCFTA) su ES, kuri įsigaliojo 2016 m. sausio 1 d., bei ieškoti būdų, kaip padėti šaliai atsitiesti po Rusijos embargo maisto produktams bei draudimo prekes vežti per Rusijos teritoriją.

Siūlydamas priemones ES įsitraukimui ir matomumui Ukrainoje didinti, ministras sakė, kad "ES turi stiprinti savo vaidmenį ir matomumą regionuose - ES šalims ir kitiems donorams siūlome pasirinkti tas sritis, kur turima daugiausiai įdirbio ir kompetencijos. Parama turi būti teikiama ne tik sostinėje, bet ir pasirinktuose regionuose, be to, ji turi būti teikiama koordinuotai ir sistemingai".

Ministras taip pat atkreipė dėmesį, kad Ukraina, vykdydama teisingumo sektoriaus reformą, imasi naujai priimtų teisės aktų įgyvendinimo, todėl svarbu, kad būtų stiprinama ES patariamoji misija civilinės saugumo sektoriaus reformos srityje (EUAM).

ES užsienio reikalų ministrai aptarė ir situaciją Sirijoje bei pastarojo meto tarptautinės bendruomenės pastangas spręsti konfliktą. Kalbėta, kad svarbiausia apsaugoti civilius - kuo greičiau pasiekti tvarias paliaubas, sustabdyti civilių objektų bombardavimą bei užtikrinti prieigą humanitarinei pagalbai.

Daug dėmesio skirta pasirengti vasario 4 d. Londone vyksiančiai aukšto lygio Sirijos donorų konferencijai, kurioje ketinama didelį dėmesį teikti pabėgėlių problemų regiono valstybėse sprendimui orientuojantis į ilgojo laikotarpio tikslus, ypač į vaikų švietimą ir pabėgėlių integracijos perspektyvas.

Ministrai taip pat aptarė Irako vidaus reformų aktualijas ir galimas ES paramos sritis, kaimyninių šalių - Turkijos, Irano, Persijos įlankos valstybių - vaidmenį. Su Jordanijos užsienio reikalų ministru Nasseru Judehu diskutuota dėl dvišalio bendradarbiavimo, apsikeista nuomonėmis dėl situacijos regione.

Tą pačią dieną prieš URT posėdį septyni ES ministrai neformaliame susitikime apžvelgė situaciją Moldovoje, aptarė reformų, kurios yra būtina sąlyga siekiant įrodyti Moldovos europinio pasirinkimo patikimumą, įgyvendinimo perspektyvas bei tolesnius ES žingsnius padedant Moldovai reformų kelyje.

ES užsienio reikalų ministrai susitiko ir su Ukrainos užsienio reikalų ministru Pavlo Klimkinu. Susitikime, kuriame dalyvavo ir ES vyriausioji įgaliotinė užsienio reikalams ir saugumo politikai Federica Mogherini bei ES komisaras Johanesas Hanas (Johannes Hahn), aptarta ES parama Ukrainos vykdomoms reformoms bei ieškota būdų, kaip padėti Ukrainai, nuo sausio 1 d. Rusijai pradėjus taikyti prekybos ir tranzito per jos teritoriją apribojimus. Pabrėžta, kad Ukraina turi tęsti reformas, o ES ieškos būdų paramai teikti.