„Naujasis generalinis sekretorius daug kartų kartojo, kad viršūnių susitikimo sprendimai yra geri, teisingi, ir dabar svarbiausia tų sprendimų įgyvendinimas. Tai visiškai atitinka Lietuvos interesus“, - BNS telefonu iš Oslo sakė L.Linkevičius.

„Kalbėjome apie pasirengimo veiksmų planą. Tai yra daugialypis dokumentas, susijęs su pajėgumų stiprinimu. Yra daug pavedimų karinei vadovybei, ką ji turi įgyvendinti - ten kalbama apie pajėgumų buvimą Rytų Europoje, taip pat ir Baltijos šalyse, apie valdymo ir kontrolės mechanizmų sukūrimą, įrangos išankstinį dislokavimą, pagerinimą situacijos priimant sąjungininkų pajėgas“, - kalbėjo ministras.

L.Linkevičius sakė su Norvegijos politiku kalbėjęs apie tai, kad „turime laikytis principinės pozicijos su Rusija, negalime grįžti į įprasto bendradarbiavimo rėmus, nes Rusija pati nusprendė pažeisti principus, kuriais buvo grindžiama partnerystė ir turime atitinkamai į tai reaguoti“.

Pasak ministro, būsimasis NATO vadovas taip pat atkreipė dėmesį, kad Aljanso šalys turi skirti daugiau lėšų gynybai, ir pagyrė Lietuvos planus, kad 2020 metais krašto apsaugos finansavimas pasiektų 2 proc. bendrojo vidaus produkto - tai yra dukart daugiau nei skiriama dabar.

Buvęs Norvegijos premjeras J.Stoltenbergas NATO generalinio sekretoriaus pareigas iš dano Anderso Fogho Rasmusseno perims spalio 1-ąją. NATO vadovo kadencija trunka penkerius metus.