„Reikia mums susitelkti ties tuo, kas mums svarbu, kokie darbai mūsų laukia, ir esame pasirengę dirbti su nauja administracija toje pačioje dvasioje, kuri yra susikaupusi per dešimtmečius“, - BNS trečiadienį sakė L.Linkevičius.

„Ilgalaikiai tradiciniai, strateginiai, stiprūs ryšiai tikrai negali išblėsti, nes turime pagrindo taip teigti, žinodami, kad respublikonai mums yra labai gerai pažįstame, ten turime labai daug draugų. Tiesą sakant, iš D.Trumpo aplinkos taip pat turime nemažai kontaktų“, - pridūrė jis.

Ministras teigė, kad yra gerokai per anksti prognozuoti D.Trumpo užsienio politiką vien iš jo pasisakymų rinkimų kampanijos metu.

Pasak L.Linkevičiaus, ji stipriai priklausys nuo to, kokius žmones naujasis prezidentas pasiskirs į savo komandą.

„Neabejojame, kad ateis mums žinomi žmonės, kurie irgi tam tikra prasme formuos politiką. Matysime, kas bus paskirtas valstybės sekretoriumi, kas bus gynybos sekretorius, kas bus nacionalinio saugumo patarėjas. Tada galėsime daryti išvadas“, - kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

Įtampa Rusijos grėsmę jaučiančiose Baltijos šalyse buvo matoma bemaž visos JAV prezidento rinkimų kampanijos metu, ją pakurstant D.Trumpo pasisakymams, kuriais jis ragino pertvarkyti NATO ir sumažinti Amerikai tenkančią įsipareigojimų pasaulio saugumui dalį.

Daugiausia kritikos tarp šių pasisakymų iššaukė paprastai kietos pozicijos dėl Maskvos politikos besilaikančių respublikonų kandidato mintis, jog sprendimą, ar ginti Baltijos šalis nuo Rusijos agresijos, jis priimtų tik įvertinęs, ar jos vykdo savo įsipareigojimus.

Komentuodamas šiuos pareiškimus, L.Linkevičius sakė: „Tie priekaištai ar kritika europiečiams, kurie neskiria pakankamai dėmesio savo gynybai, tai irgi yra suprantama, nes mes žinome statistiką ir tendencijas“.

„Baltijos šalys ir Lietuva nesuteikia jokių priežasčių mus kritikuoti šitu požiūriu, ypač dabar, kai visos politinės jėgos sutaria dėl mūsų išlaidų didėjimo gynybai ir dėmesio saugumo reikalams“, - pridūrė ministras.

Lietuva 2 proc. nuo bendrojo vidaus produkto finansavimą gynybai žada pasiekti 2018 metais.

„Neturime sutelkti šanso tiems, kurie dabar tikisi, kad pradėsime eižėti, pradėsime skilinėti, mes tikrai neturime pagrindo tam daryti ir tai būtų per didelė prabanga“, - kalbėjo L.Linkevičius.

R. Karoblis su ES ministrais aptars padėtį po JAV prezidento rinkimų

Užsienio reikalų viceministras Raimundas Karoblis sekmadienį Briuselyje neeiliniame posėdyje su Europos Sąjungos (ES) šalių kolegomis aptars padėtį po Jungtinių Valstijų prezidento rinkimų, kuriuos laimėjo respublikonų kandidatas Donaldas Trumpas.

R. Karoblis taip pat dalyvaus ES Užsienio reikalų tarybos posėdyje pirmadienį, BNS pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Į Briuselį šios savaitės pabaigoje nevyks užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, nes pirmadienį jam reikia prisiekti pirmajame naujai išrinkto Seimo posėdyje.

A. Butkevičius sveikino D. Trumpą

Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius taip pat sveikino D.Trumpą ir sakė besitikintis, jog tiek politiniai, tiek ekonominiai Lietuvos ir JAV ryšiai išliks geri.

„Pastaruoju metu ir anksčiau Lietuvos ir JAV santykiai visose srityse yra geri ir tie santykiai pastaruoju metu tik stiprėjo, tiek kalbant apie mūsų valstybės saugumo užtikrinimą, tiek įvertinus ir mūsų eksporto augimą į JAV“, - žurnalistams Seime sakė A.Butkevičius.

„Taip pat džiaugiuosi, kad prieš metus Lietuva gavo leidimą eksportuoti kai kuriuos maisto produktus. Tai antra šalis po Airijos, kuri turi tokį leidimą, ir aš tikiuosi, kad tie santykiai, tiek ekonominiai, tiek politiniai, kurie yra svarbūs visose Lietuvai veiklos srityse, išliks geri su JAV ir esant prezidentu Trumpui“, - pridūrė jis.

D.Trumpas per antradienį vykusius JAV prezidento rinkimus užsitikrino laimėti reikalingus 270 Rinkikų kolegijos narių balsų.