„Šiandien iš Valstybės departamento ir Pentagono vadovybės bei Prezidento patarėjos gavome aiškią žinią dėl JAV nuoseklios paramos Lietuvai ir strateginių ryšių su Lietuva tolimesnio stiprinimo“, – išplatintame pranešime cituojamas ministras.

L. Linkevičius susitiko su JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoju Thomu Shannonu, JAV gynybos sekretoriaus pavaduotoju Robertu Worku ir Prezidento vyresniąja patarėja strateginei komunikacijai Victoria Coates.

Linas Linkevičius su Robertu Worku

Pasak pranešimo, T. Shannonas Lietuvos ministrui perdavė Valstybės sekretoriaus R. Tillersono pasiryžimą toliau stiprinti draugiškus dviejų šalių santykius. T.Shannon pažymėjo, kad Amerikai ryšiai su Lietuva yra labai svarbūs ne tik dėl istorinių saitų, bet ir dėl bendrų tikslų stiprinant saugumą Europoje ir už jos ribų.

L. Linkevičius pabrėžė, kad Lietuvos ir JAV strateginėje partnerystėje svarbią vietą užima bendrai juntama atsakomybė už Europos saugumą ir bendras siekis – atremti naujas grėsmes transatlantiniam saugumui.

„Vakarai turi išlaikyti labai aiškią ir nuoseklią politiką dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainos žmonės. Tvirta ir vieninga mūsų pozicija yra ypatingai svarbi ir mūsų pačių salių saugumui“, - pažymėjo ministras.

Susitikimų metu L. Linkevičius akcentavo Lietuvos įsipareigojimus stiprinti nacionalinius gynybos pajėgumus bei atsparumą hibridinėms grėsmėms, toliau kartu su JAV dalyvauti tarptautinėje koalicijoje prieš terorizmą ir „Islamo valstybę“.

JAV pareigūnai padėkojo Lietuvai už įsipareigojimų gynybos pajėgumų stiprinimui vykdymą ir svarų Lietuvos indėlį į regiono saugumą.

Susitikimuose taip pat buvo aptartos bendros pastangos artėjant svarbiems NATO valstybių vadovų bei ministrų susitikimams ir toliau stiprinti Šiaurės Atlanto aljansą akcentuojant sąjungininkų vienybę bei transatlantinio ryšio svarbą, o taip pat informacinio saugumo tema.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius vasario 20–24 dienomis su oficialiu darbo vizitu lankėsi JAV, dalyvavo atviruose Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos debatuose ir dvišaliuose susitikimuose Niujorke ir Vašingtone. Ministras taip pat dalyvavo diskusijose su nevyriausybinės organizacijos „The Heritage Foundation“ ekspertais.