„Nepaisant aktyvių visos tarptautinės bendruomenės, ypač Normandijos ketvertui priklausančių valstybių, pastangų, nematome pažangos įgyvendinant Minsko susitarimus. Kasdien gauname naujų pranešimų apie plataus masto paliaubų pažeidimus bei civilių žūtis. Akivaizdu, kad konfliktas tęsiasi, todėl turime tęsti politines diskusijas ir toliau ieškoti šios saugumo krizės priežasčių bei galimų sprendimų. Taip pat turime peržiūrėti ESBO vaidmenį ir ligšiolinę pažangą siekiant taikaus konflikto sureguliavimo“, – pabrėžė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Ministras taip pat išsakė susirūpinimą dėl neseniai Rusijos surengtų provokacijų neteisėtai aneksuotame Krymo pusiasalyje. Anot jo, tokiais veiksmais Rusija dar kartą siekė diskredituoti Ukrainos įvaizdį tarptautiniu lygiu bei nukreipti dėmesį nuo savo pačios vykdomų neteisėtų veiksmų Rytų Ukrainoje bei Kryme.

„Šios provokacijos įvykdytos pasitelkiant visuomenės dezinformavimo priemones. Esu įsitikinęs, kad ESBO turėtų imtis aktyvesnio vaidmens kovoje su propaganda, ypač, kai kurstoma neapykanta ar karo veiksmai“, – akcentavo L. Linkevičius.

ESBO šalių užsienio reikalų ministrai Potsdame aptaria svarbiausius iššūkius Europos saugumui – ESBO erdvėje vykstančius konfliktus, įskaitant Rusijos agresiją prieš Ukrainą, migracijos ir pabėgėlių krizę, kovą su terorizmu ir radikalizacija, ginklų kontrolės klausimus.

ESBO yra regioninė organizacija, vienijanti 57 Europos, Šiaurės Amerikos ir Centrinės Azijos šalis. Organizacijai šiais metais pirmininkauja Vokietija.