L. Linkevičius taip pat užsiminė manantis, kad publikos prašymas atlikti dainą „Pagaminta SSRS“ yra keistokas, mat publika „kartais susirenka neatsitiktinai“.

Koncerto metu O. Gazmanovas iš tiesų klausė publikos nuomonės dėl dainos ir keletas žmonių sušuko norintys išgirsti būtent šią dainą. Atlikėjas iš pradžių nesutiko jos atlikti, bet vėliau paprašė visos salės nuomonės – arenoje pakilo rankų jūra ir pasigirdo pritarimo šūksniai. O. Gazmanovas tuomet paprašė nufotografuoti publiką.

„Mes esame laisva šalis, nesame policinė valstybė ir mums žodžio laisvė tikrai labai svarbu. Aš taip asmeniškai vertinu. Man tas atlikėjas visiškai neįdomus asmeniškai absoliučiai, ką jis ten dainuoja. Man keisčiau stebėti, aš tikrai esu nustebęs, kaip elgiasi tokių renginių organizatoriai. Labai keista stebėti, kai yra ir informaciniai rėmėjai iš jūsų kai kurių kolegų. Tie kūriniai atliekami prašant publikai, bet ta publika irgi kartais susirenka neatsitiktinai galbūt. Tai mane labiau stebina. O kad tai pakeistų realią situaciją, tikrai nemanau. Ir nemanau, kad turime tapti kažkokia cenzūros ar policine valstybe, kuri kažką stabdytų. Tiesiog liūdna, kad tokie dalykai vyksta“, - DELFI teigė ministras.

Pasak užsienio reikalų ministro, agresyvi reakcija į O. Gazmanovo dainą pridėtų tik papildomo populiarumo „vadinamiems atlikėjams“.

„Bet iš tikrųjų tokie renginiai iš tikrųjų stebina mažų mažiausiai“, - sakė L. Linkevičius.
Linas Linkevičius

Savo ruožtu Užsienio reikalų ministerija išplatino pranešimą spaudai, kuriame stebisi dėl gruodžio 29 dieną atlikėjo Olego Gazmanovo koncerte nuskambėjusio kūrinio. „Juo sąmoningai kurstoma nesantaika ir rodoma nepagarba Lietuvos istorijai, - rašoma URM pranešime. - Tarptautinės teisės pažeidimas, valstybių okupacija ir sulaužyti žmonių likimai negali būti pateisinami jokiais internacionalistiniais lozungais.“

DELFI primena, kad O. Gazmanovas sekmadienį surengė koncertą „Siemens“ arenoje, kurioje susirinko apie 5 tūkst. žmonių. Atlikėjas dainos „Pagaminta SSRS“ neįtraukė į pagrindinį repertuarą, tačiau nuolat netiesiogiai apie ją užsimindavo. Publikai prašant pratęsti koncertą viena kita daina, O. Gazmanovas prašė pasakyti, kokios dainos norima ir galiausiai atliko kūrinį, kuris Baltijos šalims primena penkis dešimtmečius trukusią sovietų okupaciją.

O. Gazmanovo daina skambėjo ir minint Rusijos Konstitucijos dvidešimtmetį. Dainoje skamba žodžiai „Ukraina ir Krymas, Baltarusija, Moldova – tai mano šalis! Sachalinas, Kamčiatka, Uralo kalnai – tai mano šalis! Krasnodaro kraštas, Sibiras ir Pavolgys, Kazachstanas, Kaukazas, ir Pabaltijys... Aš gimiau Sovietų Sąjungoj, padarytas aš SSSR!".

Ši daina papiktino lietuvius ir latvius. Europos Sąjungos ambasadorius Maskvoje Vygaudas Ušackas sakė sunkiai suvokiantis, kaip tokie tekstai gali skambėti minint Konstitucijos dvidešimtmetį.

Buvusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė pareikalavo neįleisti O. Gazmanovo į Lietuvą ir paskelbti jį persona non grata. Jos nuomone, O. Gazmanovo koncertas Vilniuje yra provokacija.

Latvijoje į O. Gazmanovo dainą, atliktą Kremliuje, sureagavo Užsienio reikalų ministerija. Ministerijos atstovas spaudai Karlis Eihenbaumsas pareiškė besigailintis, kad kai kurie Rusijos sluoksniai taip ir nesugebėjo atsisakyti praeities stereotipų ir priimti šiuolaikinės realybės politinio žemėlapio.

Pats O. Gazmanovas sako, kad jo dainoje pasakoma visiška tiesa: jis iš tiesų gimė Sovietų Sąjungoje, Kaliningrado srities Gusevo mieste. Rusijos atlikėjas aiškina, kad kūrinyje nėra necenzūrinių žodžių, agresijos ar politinių skundų.