Kaišiadorių vyskupijos tribunolo oficiolas, Merkinės klebonas Robertas Rumšas DELFI patvirtino, kad pradėta byla dėl L. Kleizos santuokos. Dėl Kleizų vestuvių į tribunolą kreipėsi ir ieškinį iškėlė Santuokos ryšio ir teisingumo gynėjas, įtariantis, kas santuoka sudaryta negaliojančiai ir pažeidė viešą Bažnyčios gėrį.

Apie mįslingą kunigo vaidmenį Kleizų vestuvėse DELFI jau rašė. Vestuvių organizatorė tuokart tikino, kad Santuokos sakramentas porai nebuvo suteiktas, o kunigas Kleizas „tik palaimino“. Tačiau įtarimų kėlė tai, kad dvasininkas į šventę atėjo su stula – ant kaklo kabinama juosta, naudojama bažnytinių apeigų metu. Stula – ženklas, kad ją dėvintis žmogus turi teisę teikti sakramentus. Pagal bažnytinę teisę, Santuokos sakramentas gali būti teikiamas tik bažnyčioje.

„Bylą dar tik pradėjome, reikia nustatyti patį juridinį faktą, nes dabar visi neigia, sako, kad ten nieko neįvyko. Jeigu bus nustatyta, kad tikrai santuoka įvyko, tuomet seks kiti juridiniai veiksmai: reikės santuoką arba anuliuoti, arba ją pataisyti iš pagrindų – teisiškai įteisinti“, – kalbėjo R. Rumšas.

Atsakydamas į klausimą, ar teisme gali tekti liudyti pačiai krepšinio žvaigždei, klebonas nusijuokė, kad net nežino, kur L. Kleiza gyvena. Oficiolo teigimu, į oficialių kvietimą atvykti neatsako Kleizų vestuvių planuotoja Laura Vagonė. „Ji gal pati jaučia, kad nelabai kokybiškai savo paslaugas atliko. Ji pati tikrai daug ką žino, galėtų papasakoti“, – mano R. Rumšas.

Teisme liudijo vestuvių ceremonijoje dalyvavęs klebonas V. Bartkus. Greičiausiai bus apklausti ir Kleizos išrinktosios Agnetos tėvai. R. Rumšo įsitikinimu, jie tikrai žino, kas ten įvyko.

R. Rumšas neprognozavo, kiek procesas gali užtrukti. Jei paaiškėtų, kad santuoka buvo įregistruota, Bažnyčios normos būtų smarkiai pažeistos. Jei jaunavedžiai pripažintų patys, kaltė būtų mažesnė ir procesas būtų lengviausias. „Ir jaunavedžių požiūris labai neatsakingas, jiems ta bažnytinė santuoka tik graži iškilmė ir tiek. Ir kunigas, kuri tą darė, labai neatsakingai pasielgė“, – kalbėjo oficiolas.

Vis dėlto Kaišiadorių vyskupijos tribunolo oficiolas mano, kad tiesą išsiaiškinti pavyks.

Planuotoja: nieko nežinau, aš kaip tarnaitė

Kleizų vestuves planavusi L. Vagonė tvirtino jokio kreipimosi iš tribunolo negavusi, o jei gaus, tai su juo bendradarbiaus. „Jeigu yra kažkokių neaiškumų, būčiau linkusi išsiaiškinti. Man pačiai šis incidentas nėra malonus“, – DELFI sakė L. Vagonė.

Į klausimą, ar klebonas jaunuosius sutuokė, ar tik palaimino, L. Vagonė atsakė nežinanti, kaip ceremonija bažnytiškai vadinasi. Jos tvirtinimu, klebonas į vestuves ėjo ne švęsti, tačiau ir sutuokti negalėjo, nes Santuokos sakramentas ne bažnyčioje neteikiamas.

„Detalių nežinau, aš tik planuotoja, aš esu kaip tarnaitė, aš nešioju kėdes ir gėles, toks mano vaidmuo“, – tikino L. Vagonė.

DELFI primena, kad Kleizos susituokė birželio 28-ąją Šešuolėlių dvare, Širvintų rajone, uždaros ceremonijos metu. Pora civilinę santuoką įregistravo dar sausio mėnesį – A. Karalevičiūtė priėmė vyro pavardę ir tapo Agneta Kleiziene.